NUTRICIONISI UPOZORAVAJU

DŽABE UZIMATE VITAMIN D, UKOLIKO GA NE UZIMATE UZ OVO: Jedna stvar je presudna za apsorbciju najjačeg ČUVARA IMUNITETA!

Poslušajte stručnjake, jer nikad nije bilo važnije imati jak imunitet

Lepi & Zdravi
22:47h Autor:
DŽABE UZIMATE VITAMIN D, UKOLIKO GA NE UZIMATE UZ OVO: Jedna stvar je presudna za apsorbciju najjačeg ČUVARA IMUNITETA!
Foto: Shutterstock

Ukoliko je uzimanje vitamina D deo vašeg svakodnevnog režima, radite dobru stvar za svoje zdravlje. Međutim, ako ga ne konzumirate uz jednu važnu skupinu namirnica, verovatno ne omogućujete svom telu da u potpunosti apsorbuje ogromne prednosti tog vitamina, kaže za Eat This dijetetičarka Vitni Krouč.

Ukoliko vašem telu nedostaje vitamin D, na šta mogu da ukažu brojni simptomi, trebalo bi da razmislite o dodacima ishrani. Preporuka stručnjaka je da odrasle osobe mlađe od 70 godina uzimaju 15 mikrograma vitamina D dnevno, a stariji od 70 godina 20 mikrograma.

Drugim rečima, kod odraslih osoba koje su u riziku za pojavu nedostatka vitamina D preporučuju se preventivne doze vitamina D koje se kreću od 1.500 do 2.000 IJ.

Vitamin D
Vitamin Dfoto: Shutterstock

Kao što MindBodyGreen ističe, vitamin D je vitamin topiv u mastima. To znači da se, za razliku od nekih drugih vitamina, ne otapa kad se uzima s vodom. Umesto toga, potrebno je uzeti ga uz masti kako bi se pravilno rasporedio i apsorbovao u telu.

– Uz vitamin D treba konzumirati korisnu mast. To su, npr., maslinovo ulje, ulje avokada i lana – navodi Krouč.

Koliko masti uzimati uz vitamin D? Jedna studija iz 2013. pokazala je da hrana s oko 10 grama masti može biti dovoljna za idealnu apsorpciju vitamina D. Par kriški dimljenog lososa, mala šaka orašastih plodova ili kašika prirodnog maslaca od oraha pomešanih u jutarnji smuti takođe bi mogli biti jednostavni predlozi koji će vam pomoći da to postignete.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs