Slatki krompir
U pitnju je povrće puno beta-karotena ivitamina A. Ovaj vitamin štiti telo od slobodnih radikala, a u kori slatkog krompira nalazi se magnezijum, te ga nemojte ljuštiti.
Crvena paprika
Ova paprika poznata je po tome što sadrži veliki procenat vitamina C, čak veći i od nekih citrusa. Pored toga, zbog beta-karotena dobra je za zdravlje očiju i kože.
Bundeva
Kao moćni antioksidans bundeva pomaže u poboljšanju kardiovaskularnog sistema, stabilizaciji krvnog pritiska, smanjenju holesterola, i jačanju kostiju. A semenke bundeve obiluju proteinima.
Cvekla
Pošto cvekla ima amino kiseline, smanjuje upalne procese i holesterol. Odlična je za bubrege i jetru, kao i za adekvatnu krvnu sliku.
Karfiol
Verovali ili ne, karfiol je najbolje jesti sirov kako bi se iskoristilo što više vitamina C. Solidan je izvor i važnog vitamina B, a zbog količine vlakana u sebi pomaže pri varenju.
Brokoli
Radi se o jednoj od najzdravijih povrćki generalno. Brokoli obiluje antioksidansima, mineralima, kao i vitaminima A, C i E. Da biste iskoristili njegov maksimum, što kraće ga termički obradite.
Spanać
Zbog folne kiseline spanać obnavlja ćelije, te ga sa pravom mnogi nazivaju „superhranom”. Najbolji je kad se konzumira sirov, pa ga dodajte u salate i zdrave varijante sendviča.
Blitva
Zbog značajne nutritivne vrednosti, a malo kalorija, blitva bi trebalo češće da bude prisutna u ishrani. Ima antiinflamatorno dejstvo i smanjuje loš holesterol, naročito ako se kratko obari.
Kelj
Svoju popularnost kelj je zadobio potpuno zasluženo. Vitamini A, B, C, K, ali i kalcijum i cink, nalaze se u njegovim tamnim listovima. Efektivan je u borbi protiv raka, i dobar je za zdravo varenje.
Prokelj
Ovo povrće nalik minijaturnom kupusu poznato je po visokom sadržaju gvožđa, kalijuma, kalcijuma i magnezijuma. U njemu se nalazi amino kiselina triptofan, a ona je zadužena za hormon sreće – serotonin.
Beli luk
Ne kaže se džabe da je beli luk prirodni antibiotik. On generalno jača i štiti imuni sistem, smanjuje krvni pritisak i upale, obiluje antioksidansima, i čini da sva hrana bude daleko ukusnija.
Praziluk
Istina je da praziluk podseća na džinovski mladi luk, a zbog toga što ima dosta vitamina K, čini da kosti budu očuvane. Dobar je za srce, a pomaže i u gubitku prekomerne telesne težine.
Nar
Još su stari Egipćani bili upućeni u to koliko je ova magična voćka preciozna. Ona pomaže telu da se izbori sa virusima, dobrim delom zbog značajne količine antioksidansa i vitamina.
Smokve
Sveže smokve bolje su od sušenih, jer sadrže manje šećera. Odličan su izvor kalijum, vlakana, kalcijuma, magnezijuma i vitamina C. Zbog probiotičkog dejstva dobre su za varenje.
Kruške
Bore se protiv slobodnih radikala, u dobroj meri zbog vitamina C i K. Njihovo antiinflamatorno dejstvo i poboljšanje u funkciji digestivnog trakta, čine da kruške pomažu u detoksikaciji organizma.