Slatki krompir
U pitnju je povrće puno beta-karotena ivitamina A. Ovaj vitamin štiti telo od slobodnih radikala, a u kori slatkog krompira nalazi se magnezijum, te ga nemojte ljuštiti.
Crvena paprika
Ova paprika poznata je po tome što sadrži veliki procenat vitamina C, čak veći i od nekih citrusa. Pored toga, zbog beta-karotena dobra je za zdravlje očiju i kože.
Bundeva
Kao moćni antioksidans bundeva pomaže u poboljšanju kardiovaskularnog sistema, stabilizaciji krvnog pritiska, smanjenju holesterola, i jačanju kostiju. A semenke bundeve obiluju proteinima.
Cvekla
Pošto cvekla ima amino kiseline, smanjuje upalne procese i holesterol. Odlična je za bubrege i jetru, kao i za adekvatnu krvnu sliku.
Karfiol
Verovali ili ne, karfiol je najbolje jesti sirov kako bi se iskoristilo što više vitamina C. Solidan je izvor i važnog vitamina B, a zbog količine vlakana u sebi pomaže pri varenju.
Zapamtite – raznovrsnost u ishrani je ključ dobrog zdravlja. Ali, isto tako, konzumiranje onog voća i povrća koje svako godišnje doba sa sobom nudi, esencijalno je za zdrav imunitet. Zato evo 15 jesenjih namirnica koje bi trebalo da se nađu u vašoj ishrani.