Obratite pažnju

OVO TI NIKO NIJE REKAO O MENOPAUZI: Ženo, evo šta te čeka!

Menopauza je nešto kroz šta žene prolaze uglavnom same

Lepi & Zdravi
12:51h Autor:
OVO TI NIKO NIJE REKAO O MENOPAUZI: Ženo, evo šta te čeka!
Foto: Shutterstock

Od kako sam dobila menstruaciju, nadala sam se menopauzi. Ah to zlatno doba bez tampona i uložaka. Potpuna sloboda. Pitala sam lekare kada će za mene nastupiti taj divni period zvan menopauza, a oni su mi rekli u istim godinam u kojima je ušla tvoja baka ili majka.

Pošto je moja majka imala histerektomiju u četrdesetim, a pričali su da je baka ušla u menopauzu u pedesetim, onda sam ja odlučila da ću ja da se pozdravim sa menstruacijom u 47. godini.

Nažalost, moje telo nije želelo isto što i ja.

Kada sam napunila 48 godina, skoro sve moje prijateljice, čak i one mlađe su prošle kroz menopauzu. Nisu više morale da brinu o tome, dok sam se ja još uvek zamarala brojeći dane, vodeći evidenciju menstrualnog ciklusa.

Da li ste znale da mnoge žene pre menopauze prolaze kroz period zvan PREIMENOPAUZA (koji može da traje i 7 godina)? E, pa ja sam nedavno saznala.

To je period kada vi zaista ne znate šta vašem telu treba i šta očekuje od vas. Vaše telo postaje hirovito, kao vreme. U preimenopauzi postoje različiti znaci da menstruacija dolazi, poput laganih grčeva koji osećate dve nedelje pre nego poželite da decu prodate cirkusu.

Međutim, znaci koje vaše telo šalje tokom preimenopauze nekad nemaju baš nikakvo značenje, osim da ste u za*** vremenskom ciklusu. Tokom tog perioda dešava se da menstruacija kasni i po dva meseca i taman kad se obradujem da je menopauza stigla, menstruacija bi se vratila punom snagom.

Kada sam proslavila pedeseti rođendan, još sam dobijala menstruaciju, ali i strašne napade migrene i valunga. Srećan mi rođendan!

Bila sam kivna na muža zašto on nema iste simptome kao ja. Celu noć bih se prevrtala po krevetu, otvarala prozor u sred zime, a onda bih tokom toplih noći, uzimala najtoplije ćebe da se umotam jer mi je bilo hladno.

Kada sam napunila 51. godinu i moje najmlađe dete ispratila na fakultet, nadala sam se da će moje telo prepoznati da sam ušla u novu životnu fazu. Nadala sam se da će videti da mi više nisu potrebni reproduktivni organi pa će mi poslati menopauzu, ali džaba sam se radovala. Moje telo me nije slušalo.

Kada sam proslavila 52. rođendan, otišla sam kod ginekologa na godišnji pregled i kada me čovek pitao kada mi je bila poslednja menstruacija, bilo me sramota da mu kažem "pre dve nedelje". Ali on me pogledao i rekao: "Imaš sreće!"

Srećna? Nisam se osećala baš srećno.

Rekao mi je da budem srećna, jer ako još dobijam menstruaciju to znači da mi nivo estrogena nije opao, pa mi je verovatno srce zdravije, težinu lakše držim pod kontrolom, kao i starenje.

U 53. godini sam shvatila da puna tri meseca nisam imala menstruaciju. Onda je bilo 4 meseca bez menstruacije, pa pet, pa šest meseci. Kupila sam bocu šampanjca da proslavim to, ali naredno jutro sam dobila menstruaciju.

Moje telo se malo igralo sa mnom, ali onda u 55. godini sam shvatila da je prošlo 8 meseci bez menstruacije. Čekala sam i čekala još par meseci da budem sasvim sigurna da je to kraj.

Otišla sam kod ginekologa i kada me pitao kada sam poslednji put imala menstruaciju rekla sam mu pobedonosno "pre godinu i po"!

Napokon sam bila slobodna!

Menopauza nije samo jedan od životnih događaja, to je ponovno rađanje. Koliko god sam zahvalna na deci koju sam rodila, shvatila sam da su mi njihove potrebe uvek bile ispred mojih. Ali dok sam prolazila kroz preimenopauzu oni su se osamostalili a ja sam upoznala sebe.

Danas imam više energije, pametnija sam i mudrija i znam šta želim i imam vremena svašta da uradim za sebe. Žena od pedeset godina danas nije stara žena. Na mnogo načina život tek počinje za nju.

Želim da žene koje su ušle u menopauzu u četrdesetim ili u pedesetim shvate jednu stvar: vi niste stare, za vas nije kraj, čeka vas još mnogo prelepih godina. Samo što sada umesto tih stvarčica za menstruaciju, na putovanje možete da spakujete još jedan kupaći kostim viška!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs