Bez tegoba

STRUČNJAK ZA ZDRAVLJE ŽENA DR LIZ ERL: Ovo je prvo što svaka žena treba da primeni u menopauzi!

Menopauza sa sobom nosi niz neprijatnih simptoma, poput debljanja i poremećaja sna, ali hrana ima tu moć da pomogne da se tegobe lakše prebrode

Medicina
Autor:
STRUČNJAK ZA ZDRAVLJE ŽENA DR LIZ ERL: Ovo je prvo što svaka žena treba da primeni u menopauzi!
Foto: Profimedia

Pravilna ishrana ima snažan uticaj u vraćanju ravnoteže. Stručnjak za zdravlje žena, Liz Erl, koja je na ovu temu napisala i knjigu, otkriva nam koje namirnice bi žena trebalo da jedete, a koje da izbegava. Ona nastoji da savetima pomogne ženam da se osećaju bolje tokom ovog perioda.

"Hrana ima ogromnu moć da pomogne u isceljenju tela, a ono što biramo da jedemo, jedan je od najvažnijih faktora koji možemo da kontrolisati u životu", kaže Liz.

"Konzumacija pravilnih i zdravih namirnica može zaista da promeniti izgled i osećaj, a posebno je od koristi tokom menopauze".

Fitoestrogeni

Ono što ona preporučuje je unos fitoestrogene, koji obezbeđuju jedinjenja slična estrogenu, koja se prirodno javljaju u biljkama. Fitoestrogeni pomažu u ublažavanju mnogih simptoma menopauze, ali su i sami ukusni i hranljivi. Sojino mleko i sojino brašno, laneno seme, semenke bundeve, susamovo seme, semenke suncokreta, celer i zeleni pasulj sadrže fitoestrogene.

Lekovi vam neće biti potrebni: Pobedite ešerihiju koli na potpuno prirodan način (RECEPT)

Izbegavajte šećer

Ako ste ljubitelj slatkiša, ova informacija vam se neće dopasti, ali ukoliko posegnete za nekim slatkišom, to će pokrenuti nagli porast nivoa glukoze u krvi, a nakon toga praćen naglim padom. Tokom menopauze, nizak nivo šećera dovodi telo do pretvaranja viška energije u masti, što će dugoročno povećati rizik od dijabetesa tipa 2.

Bolja opcija je da odaberete orašaste plodove, semenke ili sveže voće kao grickalice kako biste obnovili energiju.

Kalcijum i vitamin D

Da biste nadoknadili gubitak gustine koštane mase, važno je da jedete hranu bogatu kalcijumom i vitaminom D. Dobri izvori vitamina D su masna riba, organska jaja, crveno meso. Mlečni proizvodi, kelj, spanać, kupus i susam su odlični izvori kalcijuma.

Rešite se sumnje: Kako da otkrijete da li vas neko prisluškuje ili snima!

Zdrave masti

"Zagovornik sam zdravih masti trideset i više godina, a „dobre“ masti su posebno važne tokom menopauze jer mi zapravo stvaramo naše hormone iz holesterola", kaže ona.

Avokado, masna riba poput lososa, skuše, haringe i sardine, orašasti plodovi i semenke kao što su čija i laneno seme su dobar izvor kvalitetnih dobrih masti.

"Takođe preporučujem uzimanje dnevnih dodataka omega-3 ribljeg ulja za jačanje mozga, tela i kože, posebno od sredine života pa nadalje", zaključuje Liz.

Stari recept za potpuno čišćenje debelog creva: Izbacite sluz, otpad i parazite za tri nedelje! (RECEPT)

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs