Pročitajte

SPECIJALISTA GINEKOLOGIJE OTKRIVA: Ovako sam sebi olakšala sve simptome menopauze, na prirodan način!

Poremećaji spavanja ogroman su problem, ali pacijenti često ne prepoznaju kako to utiče na njih, otkriva doktorka

Saveti stručnjaka
Autor:
SPECIJALISTA GINEKOLOGIJE OTKRIVA: Ovako sam sebi olakšala sve simptome menopauze, na prirodan način!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Napadi vrućine, promene raspoloženja, nepredvidivi menstrualni ciklusi, suvoća vagine, smanjen libido, problemi sa spavanjem, gojenje, sve su to simptomi s kojima se mnoge žene suočavaju tokom menopauze, što predstavlja najmanje trećinu, pa sve do polovine života, ako u obzir uzmemo i postmenopauzalnu fazu. Često se nije lako nositi s tim, kaže dr Suzan Gilberg-Lens, ginekološkinja koja se u svom radu bavi bavi integrativnom medicinom.

Prirodne metode za upravljanje uobičajenim simptomima menopauze

"Kao ginekolog i lekar integrativne medicine, i žena koja je preživela karcinom dojke, mogu govoriti o prirodnim metodama ublažavanja simptoma menopauze koje sam sama isprobala. Kada koristite suplemente, obavezno razgovarajte sa svojim lekarom i pobrinite se da ne mešate lekove, već budite strpljivi. Suplementima će trebati više vremena (obično 30 do 90 dana) i zahtijevaju doslednu upotrebu prema uputstvima."

Za nalete vrućine i noćno znojenje:

Moj trenutno omiljeni dodatak je ekstrakt kore primorskog bora, koji prema jednoj maloj studiji marke Pycnogenolmay, smanjuje znakove i simptome povezane s prelazima menopauze, uključujući valunge i noćno znojenje.

Genistein iz soje, crvena detelina i sibirska crvena rabarbara smatraju se fitoestrogenima, a kod nekih dobro deluju povećavajući udeo molekula biljnog porekla nalik estrogenu (hormonu koji se prirodno smanjuje tokom menopauze).

Za promene raspoloženja:

Na početku menopauze, pacijentkinje se često žale na promene raspoloženja. Teskoba, panika i depresija rađaju se naizgled niotkuda, što može promeniti odnose i osećaj za stvarnost.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Volim konopljiku (avramovo drvo), jer pomaže kod promena raspoloženja, kao i nekih fizičkih simptoma 'PMS-a', poput osetljivosti dojki. Iako su potrebna dodatna istraživanja, neki stručnjaci veruju da ona deluje na povećanje proizvodnje zaliha progesterona, što može sprečiti pomak prema 'dominaciji estrogena'.

Za poremećaj spavanja:

Poremećaji spavanja ogroman su problem, ali pacijenti često ne prepoznaju kako to utiče na njih: Ustvari, spavanje utiče na gotovo svaki drugi problem u menopauzi. Ako se ne uspemo oporaviti kroz spavanje, ne možemo normalno razmišljati, raspoloženje nam se pogoršava, manje nas zanima seks i telo će teško zadržati optimalnu težinu, odnosno veća je verovatnoća za gojenje, a to može povećati rizik od drugih zdravstvenih problema, poput metaboličkih bolesti, insulinske rezistencije i srčanih problema.

Neka istraživanja sugerišu da pasiflora koju konzumirate u obliku čaja može poboljšati san.

Za nizak libido:

Kad bi libido imao prekidač za uključivanje i isključivanje! Sve, od našeg odnosa prema vlastitom telu pa do toga kako komuniciramo s ljubavnicima, može uticati na seksualni interes, seksualni odgovor i zadovoljstvo. Kako se naše telo menja pod uticajem hormona, pa se može javiti suvoća, usled pada estrogena, odnos bi mogao da postane bolan .Za sve one koji su odlučni u tome da izbegavaju primenu hormona čak i lokalno, u vaginalnim kremama, razmotrite uređaje za povećanje protoka krvi i proizvodnju kolagena, jer oboje mogu vratiti sposobnost samopodmazivanja vagine i uživanja u seksu.

Iako smatram da su gore navedeni prijedlozi korisni za mene, uvek razgovarajte sa svojim lekarom kako biste utvrdili šta će vama najbolje odgovarati. I ne zaboravite, bez promena u načinu života, poput vežbanja, spavanja i smanjenja stresa, teško će se postići trajni uticaji, zaključuje ginekološkinja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs