Najzdravija dijeta ikad: Višak kilograma spada za 5 dana, a gladovanja - nema

Mono dijeta od heljde je efikasan, ali težak metod gubitka težine, zbog toga nutricionisti ne preporučuju da se praktikuje duže od 5-7 dana i češće od jednom u šest meseci

Lepi & Zdravi
09:37h
Najzdravija dijeta ikad: Višak kilograma spada za 5 dana, a gladovanja - nema
Foto: Shutterstock

Heljda djeta, ako se poštuje pravilno i mudro, ne samo da će osigurati gubitak viška kilograma, već će imati i blagotvorno dejstvo na telo. Na kraju krajeva, heljda je bogata vlaknima koja efikasno uklanjaju toksine i višak vode iz tela, kao i mnoge vredne hranljive materije. Zbog toga se dijeta od heljde često smatra ne samo metodom gubitka težine, već i detoks dijetom.

Karakteristike i principi ishrane od heljde

Dijeta od heljde zasnovana je, kao što možete pretpostaviti, na heljdi, žitarici bogatoj korisnim supstancama - sadrži vitamine grupe B i P, koji učestvuju u procesu metabolizma i apsorpcije ugljenih hidrata, proteina i masti, fosfora, joda.

Stomak, Mršavljenje
foto: Elena Vagengeym / Alamy / Alamy / Profimedia

Dijeta od heljde se smatra prihvatljivom čak i od "najopreznijih" nutricionista koji su po pravilu, vatreni protivnici bilo koje mono-dijete.

Najčešće, ovaj metod se koristi kao mono-dijeta, ali u nekim slučajevima su dozvoljeni blagi popusti: na primer, u ishranu možete dodati malo kefira sa niskim sadržajem masti ili svežeg bilja.

Trebali biste biti spremni na činjenicu da gubitak težine neće početi odmah, jer je heljda bogata ugljenim hidratima. Koliko brzo će kilogrami početi da nestaju ako se držite heljdine dijete zavisi od vaše početne težine. Što je veći, to je uočljiviji gubitak kilograma u prvim danima dijete. Nedelja heljde može da obezbedi gubitak i do 10 kilograma viška (pod uslovom da održavate ravnotežu vode i dovoljno vežbate).

Postoji još nekoliko prednosti ishrane od heljde - zahvaljujući bogatstvu vitamina i mikroelemenata, vaša kosa, nokti i koža neće patiti tokom dijete. Takođe, količina heljde koja se pojede dnevno tokom mono-dijete nije ograničena. To znači da teoretski postoje sve šanse da se izbegne glad.

Doručak, Devojka, Obrok, Dijeta
foto: Profimedia

Glavna pravila:

  • Ne možete jesti 5 sati pre spavanja;
  • Obavezno pijte puno vode (po stopi od 30 ml na 1 kg težine, plus još 1 litar za gubitak težine);
  • Ako ste jako gladni ili imate zatvor, možete popiti 1 čašu kefira sa niskim sadržajem masti sat vremena pre spavanja;
  • Heljdu je bolje ne kuvati, već je kuvati na pari bez dodavanja soli, začina, mleka, putera ili sosova;
  • Pored vode, možete piti nezaslađeni čaj od zelenih listova.
  • Ako se tokom heljdine dijete ne osećate dobro, imate glavobolju ili letargiju, možete pripremiti i popiti sledeći rastvor - 200 g vode pomešane sa 1/2 tsp. med. Ova "limunada" će obezbediti glukozu telu, ali neće usporiti proces mršavljenja.
  • Ne zaboravite da striktno pratite količinu vode koju pijete dnevno - ovo je veoma važno na svakoj strogoj dijeti.

Približan dnevni plan ishrane može izgledati ovako:

Ujutru: mešavina vode i meda sa dve kriške limuna;

Nakon 30 minuta: porcija kaše od heljde, nezaslađeni čaj;

Posle 3-3,5 sata: porcija heljdine kaše, nezaslađenog čaja ili vode (i tako svakih 3-3,5 sata do večeri);

5 sati pre spavanja: porcija kaše od heljde, nezaslađeni čaj, voda.

Kaša, Heljda, Doručak
foto: Lynne Sutherland / Alamy / Alamy / Profimedia

Recepti: kako pravilno kuvati heljdu?

Prema heljdinoj ishrani, žitarice treba potopiti u vrelu vodu, a ne kuvati, kako bi se sve hranljive materije bolje sačuvale. Da biste to uradili, 200 g žitarica uveče prelijte sa 0,5 litara ključale vode i ostavite preko noći ispod poklopca. Ujutro jelo je spremno. Ako žitarice nisu upile svu vodu, ostatak ocedite. Prema ishrani od heljde, ovu kašu treba jesti bez soli, šećera, začina i sosova. Ovo je klasična verzija ishrane od heljde, ali postoje i blaže opcije:

Kaša od heljde plus kefir - dnevno jedete 200g heljde i možete piti kefir, ne više od pola litra, jesti heljdu tokom glavnih obroka, a kefir piti između njih i sat vremena pre spavanja;

Kaša od heljde sa suvim voćem. Dozvoljeno je jesti 200-300 g heljde dnevno, prethodno natopljene do konzistencije kaše sa dodatkom 150 g suvog voća. Takvu kašu treba ravnomerno podeliti između svih obroka. I opet - ne jedite 5 sati pre spavanja.

Nezdrava hrana
foto: Shuterstock

Kako pravilno završiti heljdinu dijetu?

Kada se dijeta od heljde završi, potrebno je postepeno se vratiti na uobičajenu ishranu. Nove proizvode treba dodavati postepeno, prve nedelje je preporučljivo jesti proizvode sa niskim sadržajem masti bogate proteinima i kuvati jela na pari ili u rerni. Pržena, slana i začinjena jela su neprihvatljiva u prvoj nedelji nakon napuštanja heljdine dijete, jer tokom mono-dijete telo nije dobijalo dovoljno soli, pa je treba dodavati u hranu malo po malo, postepeno povećavajući na uobičajeni nivo. slanost. Takođe, ne treba se oslanjati na proizvode od brašna i slatkiše, dozvoljena je samo tamna čokolada u malim količinama.

Nadoknadite ishranu naredne dve nedelje nakon dijete od heljde od dijetalnih jela bogatih proteinima, dodajte malo ugljenih hidrata u vidu povrća i voća, dozvoljeni su i nemasni mlečni proizvodi i sirevi. Krajem druge nedelje u ishranu možete dodati i neku masnu hranu (puter, orasi, avokado, masna riba itd.). Ali ako ne želite da se težina vrati, onda se ishrana mora radikalno revidirati i učiniti zdravijom.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs