Ova riba iz konzerve je čist izvor zdravlja: Puna je vitamina i minerala, al oni ne smeju ni da joj priđu

Ne samo da je jedan od najvećih izvora omega-3 masnih kiselina koje su odlične za zdravlje srca i mozg, već je, zbog jestivih mekih kostiju, odličan izvor kalcijuma, koji su potrebni telu za zdrave kosti, mišiće i zube

Lepi & Zdravi
Ova riba iz konzerve je čist izvor zdravlja: Puna je vitamina i minerala, al oni ne smeju ni da joj priđu
Foto: Shutterstock

U vreme posta jedemo ribu, mada nutricionisti preporučuju da se riba treba svakako jesti bar dva puta nedeljno nevezano za post, al naš narod je se nekako uglavnom seti jedino u vreme posta.

I tada imaju veliku nedoumicu kako je spremiti pa se često okreću konzerviranoj varijanti. Kada je reč o konzerviranoj ribi, možda i najčešće jedemo tunjevinu, ali ona ne spada u najzdravije ribe iz konzerve, već sardina.

Sardine
foto: Shutterstock

- Uvek se preporučuje da se tunjevina ograniči zbog žive. Tuna živi duže od mnogih drugih riba i jede manje ribe koje su već kontaminirane živom, u procesu koji se naziva bioakumulacija. To znači da sadrži veće nivoe žive od mnogih drugih riba - kaže Rebeka Mekmanamon, registrovani dijetetičar.

Ako želite više masti da unosite u svoj organizam, onda bi trebalo da se okrenete sardini. Skromna sardina je izbor broj jedan, prema stručnjacima, delom i zato što je jedna od riba sa najnižim sadržajem žive koju možete kupiti.

I u nutritivnom smislu je pobednik: ne samo da je jedan od najvećih izvora omega-3 masnih kiselina koje su odlične za zdravlje srca i mozga od svih konzerviranih riba, već je, zbog jestivih mekih kostiju, odličan izvor kalcijuma, koji su potrebni telu za zdrave kosti, mišiće i zube, piše "Telegraph".

Ove male ribe takođe sadrže vitamin D i fosfor (dobar za jake kosti i zube), vitamin B12 i holin (za zdrav nervni sistem), selen i cink (za imuni sistem), gvožđe (za stvaranje crvenih krvnih zrnaca) i kalijum (za zdravlje srčanih mišića). Isto tako, sadrže dosta proteina - 22,6 grama proteina u svakoj konzervi.

kamen u bubregu
foto: Shutterstock

Međutim zbog masnoće, ali i drugih sastava, sardina se ipak ne preporučuje svima. Recimo, kada imate giht, mokraćna kiselina u vašem telu kristališe se u zglobovima, izazivajući bol u njima, piše "WebMD". Dakle, najbolja dijeta za giht je ona koja ima malo purina — vrste hemikalije koja se razlaže u mokraćnu kiselinu.

Masne ribe kao što su sardine i inćuni imaju visok sadržaj purina. Ako imate giht, možete pronaći druge načine da iskoristite prednosti ribe. Možete uzimati dodatke ribljeg ulja ili jesti ribu sa belim mesom kao što je bakalar.

Ista mokraćna kiselina koja izaziva giht takođe može dovesti do kamena u bubregu. Pošto sardine sadrže purine, koji se razlažu u mokraćnu kiselinu, nisu dobar izbor za one koji su u opasnosti od stvaranja kamena u bubregu. Visok sadržaj natrijuma u ​​sardinama takođe može povećati kalcijum u vašem urinu, što je još jedan faktor rizika za kamen u bubregu.

Stil / Ona

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs