divno mesto

Neverovatna priča o čarobnom norveškom gradu iz 12. veka: Svoj razvoj duguje sardinama!

Nafta je od Norveške napravila drugu najbogatiji zemlju na svetu, a mi vas sada upoznajemo sa četvrtim gradom po veličini koji je postao popularan zahvaljujući, verovali ili ne, jednoj vrsti ribe

Zanimljivosti
12:58h Autor:
Neverovatna priča o čarobnom norveškom gradu iz 12. veka: Svoj razvoj duguje sardinama!
Foto: Shutterstock

Stavanger je grad smešten u jugozapadnom delu Norveške, na obali Severnog mora i četvrti je po veličini ove skandinaske države sa nešto više od 120.000 stanovnika.

Nalazi se u pokrajini Zapadna Norveška i savršen je spoj starog i novog. Ali, ima jedna zanimljivost vezana za ovaj grad, a to je da se razvio zahvaljujući vrsti ribe- sardini.

Osnovan je 1125. godine, i u početku je bio poznat po brodogradnji i konzerviranju riba, dok je danas poznat kao Naftna prestonica Norveške.

foto: Shutterstock

Gradski centar izgrađen je oko luke pa posetioci mogu da se usidre odmah u blizini starog grada koji ima zaštićene drvene kuće iz 18. i 19. veka, odakle puca pogled na terminal za kruzere.

Specifičnost ovog grada, sardine se i danas rado pripremaju na mnoge načine.

Naime, kompanija za konzerviranje otvorila je svoju prvu fabriku konzervi 1873. godine, a to bio početak gradske priče o sardinama i ovom gradu.

foto: Shutterstock

Jedno vreme je više od četvrtine svih konzervi sardina bilo proizvedeno upravu u Stavangeru.

Nažalost, poslednja fabrika konzervi zatvorena je 1983. godine i dok se riba još uvek lovi u norveškim fjordovima, ona se sada zamrzava i otprema u Poljsku na konzerviranje pre nego što se pošalje nazad u Norvešku za jelo.

Luksuzna kuća u kojoj je odrasla glumica prodaje se za 15, 5 miliona dolara: Zavirite u nekadašnji dom Gvinet Paltrou!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs