Zrelo doba je najbolje vreme da preispitate svoj odnos prema većini žitarica, jer je količina vitamina i važnih mikroelemenata u njima jednostavno van skale.
Neke žitarice pomažu ne samo u održavanju optimalne težine, već služe i kao odličan izvor zdravlja. Uz pomoć jedne takve ploče ujutru, na primer, možete bez napora da snizite nivo holesterola u krvi, a samim tim i izbegnete opasne srčane bolesti.
Žitarice sa niskim glikemijskim indeksom najviše pomažu u održavanju zdravlja glavnog organa i krvnih sudova. Ali najvažnija stvar na ovoj listi ukusnih "iscelitelja" je heljda. Ova kaša je bogata biljnim proteinima i sadrži 18 aminokiselina, među kojima je najveća koncentracija lizina, triptofana, valina, glicina i arginina.
Zahvaljujući ovom sastavu, žitarice pomažu u borbi protiv anemije i gojaznosti, uklanjaju otpad i toksine iz organizma, i što je najvažnije, značajno smanjuju nivo holesterola i sprečavaju stvaranje aterosklerotskih plakova. Međutim, nije dovoljno redovno jesti heljdu, važno je i da je pravilno pripremite. Ne dozvolite da žitarica previše ključa, inače će izgubiti sve svoje vredne kvalitete i pretvoriti se u čisti ugljeni hidrat, što će izazvati oštre skokove šećera u krvi.
Bonus video: