Sezona je dinja, osvežavajućeg voća koje je pored lubenice omiljeno u vrelim letnjim danima. Stoga je pravo vreme da ih uvrstite u svoju ishranu i usput skinete koji kilogram viška. A odlučite li se za ovu dijetu, u 14 dana možete izgubiti čak 5 kilograma. Dobro ste pročitali, voće koje se dugo optuživalo da goji zapravo je odlično za dijetu.
Dinja pripada istoj porodici kao i lubenica, bundeva i krastavac, bogata je vitaminima i mineralima, sadrži veliki postotak vitamina C, B, beta-karoten, kalcijum, magnezijum, fosfor, gvožđe i bakar, tri puta više kalijuma od lubenica. No ono što ga čini pogodnim za mršavljenje je visok postotak vode - oko 95 posto, nizak nivo šećera, malo kalorija, a izvrsnog je ukusa i mirisa. Ova sočna namirnica može savršeno upotpuniti osvežavajuću voćnu salatu ili smuti.
Dinja brzo daje osećaj sitosti i značajno smanjuje apetit, a istovremeno smanjuje broj unesenih kalorija tokom obroka. Smatra se namirnicom niskog glikemijskog indeksa i treba je uključiti u uravnoteženu ishranu ako želite videti rezultate na vagi.
Sadrži više od polovine vitamina C koji vam je dnevno potreban, a bogat je vitaminom A i karotenoidima koji su posebno važni za zdravlje očiju.
Dinje su niskokalorične po porciji, porcija dinje od 100 grama sadrži: 38 kalorija, 0,82 grama proteina, 8 grama ugljenih hidrata, 7 grama šećera i 157 miligrama kalijuma.
Osim toga, ima mnogo važnih vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari. Bogata antioksidansima, dinja takođe može pomoći u borbi protiv slobodnih radikala. Sadrži vitamin B i dinja je odlična za creva zbog sadržaja vlakana.
Dijeta s dinjom
Dijetu s većim unosom dinje (ili lubenice) osmislila je američka nutricionistkinja Kati Smit i preporučuje da se dijete pridržavate dve nedelje, a u tom razdoblju možete na zdrav i prirodan način izgubiti i do 5 kilograma.
Tokom dijete prednost treba dati piletini, ribi, voću, povrću i celovitim žitaricama, a u potpunosti izbaciti slatkiše, bijeli hleb i pekarske proizvode te masne sireve. Maslinovo ulje je dopušteno, a od začina so, biberr i aromatično bilje.
1. dan
• Doručak: 1 šoljica bele kafe, 1 komad crnog hleba, 2 kriške pilećih prsa
• Međuobrok: 100 g hladne dinje
• Ručak: supa od povrća, 150 g piletine na žaru, zelena salata sa kašičicom maslinovog ulja
• Međuobrok: 100 g hladne dinje ili lubenice
• Večera: 80 g tunjevine, kriška crnog hleba, sveža paprika
2. dan
• Doručak: 1 šalica kave, 1 kriška crnog kruha, 2 kriške pilećih prsa
• Međuobrok: 100 g hladne dinje
• Ručak: 1 tanjir bistre pileće supe, 150 g oslića, 100 g krumpir salate, 1 paradajz začinjen kašičicom maslinovog ulja
• Međuobrok: 100 g hladne dinje
• Večera: supa od povrća, 1 kriška crnog hleba
3. dan
• Doručak: šoljica bele kafe, parče crnog hleba premazana pilećom paštetom
• Međuobrok: 100 g hladne dinje
• Ručak: tanjir goveđe supe, 200 g špageta Bolognese, zelena salata
• Međuobrok: 100 g hladne dinje ili lubenice
• Večera: 150 g rižota s povrćem
4. dan
• Doručak: 1 šoljica čaja, 1 kriška crnog hleba, 1 čajna kašičica maslaca, 1 čajna kašičica meda
• Međuobrok: 100 g hladne dinje
• Ručak: tanjir supe od spanaća, 200 g junetine s povrćem, salata po izboru
• Međuobrok: 100 g hladne dinje
• Večera: salata od 100 g piletine na žaru, 50 g kuvanog krompira i 50 g kuvanog karfiola začinjenog kašičicom maslinovog ulja
5. dan
• Doručak: 1 čaša nezaslađene limunade, 1 kriška crnog hleba, pileća viršla, senf
• Međuobrok: 100 g hladne dinje
• Ručak: 150 g pečene piletine, 100 g graška, 1 kriška crnog hleba
• Međuobrok: 100 g hladne dinje
• Večera: Grčka salata (paradajz, krastavac, zelena paprika, feta sir, masline, so, aćeto balsamiko, maslinovo ulje)
6. dan
• Doručak: 1 šoljica bele kafe, 1 komad crnog hleba, 50 g šunke
• Međuobrok: 100 g hladne dinje
• Ručak: tanjir goveđe supe, 200 g junetine s povrćem, salata po izboru
• Međuobrok: 100 g hladne dinje
• Večera: 100 g kuvanog griza s jogurtom
7. dan
• Doručak: 1 šoljica nemasnog jogurta, 1 kriška crnog hleba, 50 g mladog sira, 1 kriška dinje
• Međuobrok: 100 g hladne dinje
• Ručak: 200 g slatkog kupusa s govedinom, 1 kriška crnog hleba
• Međuobrok: 100 g hladne dinje
• Večera: 2 pileće ili ćurećeviršle, senf, zelena salata
Stil / story.hr
Bonus video: