REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Doktor sa Harvarda siguran: Ova hrana održava dobro mentalno zdravlje, jača imunitet, a nakon 50-te je obavezna!

Ove namirnice su neizostavne u ishrani kada zađete u zrele godine

Lepi & Zdravi 05.04.2020. - 13:50h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Shuterstock

Istraživanjem koje je trajalo preko 10 godina utvrđeno je da ove namirnice imaju posebne benefite za one starije od 50 godina. 

 

Nije tajna da, kako starimo, telo polako počinje brže da se zamara. Određene aktivnosti u kojima ste nekada uživali postaju previše intenzivne, brže se umarate, a koncentracija polako počinje da opada. Srećom, uvođenem ovih namirnica popravlja se zdravlje i imunitet, siuran je doktor Mit sa Harvarda.

 

  • Kako se približavamo srednjim godinama, rizik za probleme poput dijabetesa tipa 2 i visokog holesterola raste. Dodavanje pasulja u svakodnevnu ishranu je fantastičan način da se rizik smanji. Samo pola šolje pasulja dnevno smanjuje loši holesterol do 5%.

 

  • Rizik od povišenog holesterola je problem koji pogađa muškarce sa 45, a žene sa 55 godina. Zato je nophodno konzumirati što više hrane koja se bori sa ovim problemom. Ovas je za to odličan zbog vrste rastvorljivih vlakana koja se nazivaju beta glukan. Rastvorljiva vlakna vezuju se za holesterol tokom varenja i omogućavaju mu da se eliminiše iz tela, umesto da ostane u

arterijama.

  • Jabuke su fantastična dijetalna namirnica iz puno razloga. One snižavaju rizik od dijabetesa, pomažući u regulaciji nivoa šećera u krvi. Sadrže u proseku 5 grama vlakana, što može da snizi holesterol, a takođe sadrže i supstancu koja se zove kvercetin za koju je dokazano da snižava krvni pritisak. Takođe su odličan izvor vitamina C, kalijuma i antioksidanata.

 

  • Orašasti plodovi smanjuju rizik od srčanog u dara za 28%.

 

Za bolje funkcionisanje mozga

 

Mnogo smo pričali o namirnicama koje poboljšavaju kardiovaskularno i metaboličko zdravlje, ali šta je sa zdravljem mozga?

 

Najnovija istraživanja utvrdila su da ljudi koji jedu puno zeleniša poput spanaća, kelja ili kupusa imaju veće šanse da zadrže nivo koncentracije na visokom nivou.

Još jedan fantastičan saveznik za bolji rad mozga su bobice svih vrsta. Ova sorta voća je bogata određenim fitohemikalijama za koje se veruje da povećavaju dotok krvi u mozak, a istovremeno smanjuju upalu. Svo bobičasto voće je uvek dobrodošlo.

Na redu zdravlje mišića:

 

Da bi funkcionisali kako treba, mišićima su neophodni proteini, a jogurt poput grčkog, koj je malo gušći je odličan izvor.

 

Dodatne pogodnost je ta što jogurt sadrži puno kalcijuma, zaslužnog za očuvanje gustine kostiju. Žene starije od 50 i muškarci stariji od 70 godina bi trebalo da posebnu pažnju posbvete unosu kalcijuma.

 

Pomenimo i jednu sortu povrća koja je odlična u očuvanju svih delova tela. Šargarepa čuva zdravlje očiju, usne duplje, zuba, kože i srca.

 

Ona snižava krvni pritisak i loš holesterol, pojačava imuni sistem, podržava varenje i smanjuje rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti.

 

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...