Istraživanjem koje je trajalo preko 10 godina utvrđeno je da ove namirnice imaju posebne benefite za one starije od 50 godina.
Nije tajna da, kako starimo, telo polako počinje brže da se zamara. Određene aktivnosti u kojima ste nekada uživali postaju previše intenzivne, brže se umarate, a koncentracija polako počinje da opada. Srećom, uvođenem ovih namirnica popravlja se zdravlje i imunitet, siuran je doktor Mit sa Harvarda.
- Kako se približavamo srednjim godinama, rizik za probleme poput dijabetesa tipa 2i visokog holesterola raste. Dodavanje pasulja u svakodnevnu ishranu je fantastičan način da se rizik smanji. Samo pola šolje pasulja dnevno smanjuje loši holesterol do 5%.
- Rizik od povišenog holesterola je problem koji pogađa muškarce sa 45, a žene sa 55 godina. Zato je nophodno konzumirati što više hrane koja se bori sa ovim problemom. Ovasje za to odličan zbog vrste rastvorljivih vlakana koja se nazivaju beta glukan. Rastvorljiva vlakna vezuju se za holesterol tokom varenja i omogućavaju mu da se eliminiše iz tela, umesto da ostane u
arterijama.
Na redu zdravlje mišića:
Da bi funkcionisali kako treba, mišićima su neophodni proteini, a jogurt poput grčkog, koj je malo gušći je odličan izvor.
Dodatne pogodnost je ta što jogurt sadrži puno kalcijuma, zaslužnog za očuvanje gustine kostiju. Žene starije od 50 i muškarci stariji od 70 godina bi trebalo da posebnu pažnju posbvete unosu kalcijuma.
Pomenimo i jednu sortu povrća koja je odlična u očuvanju svih delova tela. Šargarepačuva zdravlje očiju, usne duplje, zuba, kože i srca.
Ona snižava krvni pritisak i loš holesterol, pojačava imuni sistem, podržava varenje i smanjuje rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti.
Ove namirnice su neizostavne u ishrani kada zađete u zrele godine
