PRIRODNO REŠENJE

Muči vas perut? Evo kako da je se rešite bez ikakve hemije!

Može biti uporna i veoma neprijatna, ali postoji rešenje

Nega
Autor:
Muči vas perut? Evo kako da je se rešite bez ikakve hemije!
Foto: Shutterstock

Perut je jedna vrsta seboreičnog dermatitisa – stanja u kome se koža glave peruta, pri čemu otpadaju sitni komadići mrtve kože.

Ovaj kozmetički problem može biti veoma neprijatan, kako vizuelno, jer perut pada na odeću koju nosimo, tako i iz razloga što može proizvesti svrab i nelagodu na koži glave. Pored kože glave, perut se može javiti i na obodu čela, oko ušiju ili kod obrva.

Veliki broj ljudi se bar jednom u životu susreo sa ovim problemom, dok je kod nekog to prešlo u hroničnu pojavu, međutim posti način da je se oslobodite na sasvim prirodan način.

Evo nekoliko načina kako da otklonite perut bez upotrebe industriskih proizvida, koji se u praksi nisu pokazali preterano delotvorni.

Tretman limunom

Sok od svežeg limuna, koji je pun limunske kiseline, uništava gljivice koje su jedan od uzroka nastanka peruti. Kosu možete tretirati tako što ćete tri kašike limunovog soka rastvoriti u u šolji mlake vode i tim rastvorom istrljati teme. Takođe, možete iskoristiti i cele kriške limuna, koje ćete utrljati direktno u teme, ostaviti par minuta i zatim isprati. Veoma je bitno da teme dobro izmasirate, kako bi upilo rastvor/limun.

Ako dodate ovaj sastojak u šampon preporodiće kosu od korena do vrhova: Trik kojim su oduševljeni i frizeri!

foto: Shutterstock

Rastvor od sode bikarbone

Soda je veoma efikasna kada je uklanjanje peruti u pitanju. Ona uklanja mrtve ćelije kože glave, a povoljno utiče i na ph vrednost kože, pa samim tim sprečava pojavu bakterija ili gljivica. Kožu glave sodom bikarbonom možete tretirati tako što ćete kašiku sode rastvoriti u šolji mlake vode i zatim taj rastvor utrljati u teme i ostaviti da odstoji nekoliko minuta. Kosu nakon toga treba oprati blagim šamponom.

Tretman kokosovim uljem

Smatra se jednim od najboljih sastojaka za uklanjanje peruti, zbog svojih veoma povoljnih karakteristika za kožu. Ima antiimflamatorno dejstvo, smiriće svrab i crvenilo i hidrirati kožu glave. Kožu glave možete tretirati tako što ćete kašiku kokosovog ulja pomešati sa malo limunovog soka i time izmasirati teme. Ostavite da odstoji pola sata i nakon toga operite kosu blagim šamponom. Postupak možete ponavljati do tri puta nedeljno.

Tretman majčinom dušicom

Ova biljka je veoma blagotvorna jer je prirodni antiseptik i deluje umirujuće na kožu glave. Tretman majčinom dušicom možete pripremiti tako što ćete 3-4 kašike osušene biljke pomešati sa pola litre vode i kuvati desetak minuta. Tečnost ćete zatim procediti, ostaviti da se ohladi i njome temeljno izmasirati kožu glave. Ostavite kosu natopljenu rastvorom oko dva sata, a zatim operite blagim šamponom.

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs