Nedavno istraživanje je došlo do zanimljivih zaključaka. Iako se godinama veruje da konzumiranje jaja, a naročito žumanca loše utiče na zdravlje srca i povećava holesterol, novi rezultati objavljeni u listu Science China Press, poništavaju te tvrdnje.
3 do 6 jaja nedeljno može da nas zaštiti od prerane smrti i srčanog udara, kažu stručnjaci.
Kineski lekari su u studiju uključili više od 100 hiljada ljudi kako bi potvrdili svoje tvrdnje da konzumiranje jaja zapravo jača zdravlje. Ustanovljeno je da oni koji ne jedu redovno ovu namirnicu imaju znatno manje šanse, pa i do 50 posto, za oboljevanje od različitih srčanih bolesti.
Nizak krvni pritisak: Kako se rešiti tegoba i regulisati ga na potpuno prirodan način!
Oni upozoravaju da ukoliko jedete jaja, ne koristite previše soli, jer ona može da ima štetne posledice na ceo organizam.
"Ovim smo razbili mit da jaja nisu zdrava i da prouzrokuju povećanje holesterol. To nije tačno, ali treba biti umeren. 3 do 6 jaja nedeljno je savršena doza", jednoglasni su lekari.
Ovo istraživanje je sprovedeno na potpuno zdravim osobama, dok je kod onih pacijenata sa dijagnozom neke kardiovaskularne bolesti, situacija drugačija. Pre uvođenja ove količine namirnica u ishranu, potrebno je da se konsultujete sa lekarima, naglašavaju stručnjaci.