zdravlje

Nizak krvni pritisak: Kako se rešiti tegoba i regulisati ga na potpuno prirodan način!

Ovo često neprijatno stanje možete regulisati ishranom

Fitnes & Nutricija
Autor:
Nizak krvni pritisak: Kako se rešiti tegoba i regulisati ga na potpuno prirodan način!
Foto: Shutterstock

Nizak krvni pritisak ili hipotenzija je stanje kada je krvi pritisak u vrednostima 90/60 mmHg i niže.

Stanje niskog krvnog pritiska često je asimptomatsko i obično ne zahteva bilo kakvu vrstu medikamentne terapije, ali ukoliko postoje simptomi koji mogu uticati na zdravlje i kvalitet života, potrebno je preduzeti mere kojima će se krvni pritisak normalizovati i kako bi organizam bio opskrbljen dovoljnom količinom krvi.

Simptomi hipotenzije su vrtoglavica, zamagljen vid, otežana koncentracija, nesvestica, mučnina i povraćanje i opšta slabost.

Kod lakših oblika hipotenzije neke promene u ishrani mogu značajno uticati na normalizaciju krvnog pritiska, ali kada je u pitanju teži oblik kliničkog ispoljavanja, potrebno je, ipak, potražiti i savet lekara i po potrebi uključiti i neku medikamentoznu terapiju.

Namirnice koje biste trebali da izbegavate, ukoliko imate nizak pritisak:

  • Grejpfrut
  • Crveni pirinač
  • Cvekla

Unos soli

Pojačan unos soli može pomoći kod regulisanja krvnog pritiska, pa se preporučuje kod ovog stanja. Natrijum iz soli deluje na povećanje zadržavanja vode u telu, a samim tim volumena krvi, što dovodi do povećanja krvnog pritiska. Namirnice kojima ćete uneti zdavije soli u organizam su masline, sir, slane supe (posebno od paradjza), šunka i soja sos.

Vrlo je važno napomenuti da unos soli mora biti umeren, jer prekomeran unos soli može negativno uticati na kardiovaskularni sistem.

Zašto smo u samoizolaciji uvek gladni: Evo 6 razloga prečestog otvaranja frižidera!

foto: Profimedia

Unos tečnosti

Dehidracija može biti jedan od uzroka niskog krvnog pritiska, pa je unos tečnosti u vidu vode, limunade, biljnih čajeva i slično od presudnog značaja za održavanje normalnog nivoa krvnog pritiska. Preporučeni unos tečnosti je dva do da i po litra dnevno, ravnomerno raspoređeno tokom dana. Hidriranost organizma možete lako proveriti putem boje urina – ukoliko je urin tamne boje i ima neprijatan miris, organizam nije dovoljno hidriran, ukoliko je svetao nivo tečnosti je adekvatan.

Broj obroka u toku dana i sadržaj namirnica

Osobe sa hipotenzijom trebalo bi da jedu više manjih obroka dnevno, a preporučuje se i da se smanji unos ugljenih hidrata. U obroke bi trebalo uvrstiti voće, povrće, belo meso, ribu, žitarice od celog zrna, mahunarke i mlečne proizvode.

Unos kofeina

Kafa i čajevi poput crnog i zelenog sadrže visok nivo kofeina, koji mogu podići krvni pritisak. Kofein stimuliše kardiovaskularni sistem, ubrzava rad srca i na taj način povećava krvni pritisak.

foto: Shutterstock

Studije su pokazale da ukoliko popijemo kafu nakon obroka, kada najčešće pada krvni pritisak, efekat kafe će održati nivo pritiska u okvirima normalnog i do tri sata. Međutim, treba biti oprezan sa unosom kafe, jer kofein ima i neželjena dejstva ukoliko se unosi u organizam u velikim količinama.

Čaj od sladića

Ova lekovita biljka utiče na povećanje krvnog pritiska tako što zadržava vodu i natrijum u organizmu. Veoma je lepog ukusa i mirisa, a stučnjaci preporučuju jednu šolju ovog napitka dnevno osobama sa niskim pritiskom.

Lekari upozoravaju: Ovaj začin potpuno uništava imuni sistem, a gotovo svi ga koristimo!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs