Reprezentacija Srbije u vaterpolu, osvojila je treću uzastopnu zlatnu medalju, pobedom nad reprezentacijom Hrvatske.
Zlatni momci, uspeli su da se izbore u finalu i pobede, a svi se pitaju koja je tajna njihovog uspeha.
Jedna koja je zasigurno zaslužna za uspeh je dijeta koje se drže.
Kako izgleda ishrana naših vaterpolista?
Vaterpolisti dnevno unesu i do 5 hiljada kalorija, ali zbog napora i stresa tokom turnira smršaju i po nekoliko kilograma.
Svojevremeno je kuvar Velimir Simanić, dok je kuvao našoj reprezentaciji, izneo njihov plan ishrane.
Prema nekim istraživanjima, nutricionisti smatraju da profesionalni sportisti moraju da unesu između četiri hiljade i pet hiljada kalorija dnevno. Simanić ističe da je unos kalorija kod vaterpolista individualan.
"Doktor je s njima i prepisuje im ko koliko čega treba da pojede. Ono što mogu da vam kažem jeste da jedu sve i da nisu izbirljivi. Hrane se na bazi švedskog stola tako za svakoga ima ponešto. Evo i šta je najčešće na meniju.
"Obrok ne može da prođe bez paste, mesa, čorbe, ribe, dosta voća. Moraju kvalitetno da se hrane jer samo tako mogu da izdrže sve napore na turniru.
Ishrana se razlikuje prema danima kada se igraju utakmice i kada su sportisti slobodni.
"Pred utakmicu obavezno jedu pastu, lagana mesa kao što su piletina ili ćuretina, ribu. Specifično na primer za njih je što jedu ovsenu kašu. Posle utakmice moramo da pojačamo ishranu."
Posle meča potrebno je nadoknaditi izgubljene kalorije.
"Tada je ishrana pojačana crvenim mesom. Ishrana im je identična posle treninga. Moraju da jedu kalorična mesa kako bi povratili snagu jer se dosta troše.
Zanimljivo je da slatkiši uglavnom nisu na meniju.
"Slabo. Ali obavezno moraju da unose dosta voća u toku dana. Takve ljudine, naravno, ne biraju hranu. Nema izbirljivih. Svi jedu sve, vrlo su zahvalni.", rekao je kuvar Velimir Simanić.
A ovako izgleda njihov uobičajeni obrok u toku dana.
UOBIČAJENI OBROK
Doručak
- Ovsena kaša
Ručak
- Čorba, pasta, piletina, ćuretina, riba, voće
Večera
- Jaka mesa poput crvenog
Bonus video: