ELIZABET HOLMS

MILIONSKA PREVARA VREDNA 20 GODINA ZATVORA: Uspon i pad žene koja je ZAVELA BOGATAŠE i prevarilla CEO SVET! (FOTO)

Američka biotehnološka preduzetnica, čija je poslovna priča razotkrivena kao velika prevara, proglašena je krivom i pjeti joj 20 godina zatvora: presuda Elizabet Holms mogla bi biti prekretnica u svetu start apova i lažnih obećanja s kojima mnogi ‘započinju svoju priču’.

Zanimljivosti
10:07h Autor:
MILIONSKA PREVARA VREDNA 20 GODINA ZATVORA: Uspon i pad žene koja je ZAVELA BOGATAŠE i prevarilla CEO SVET! (FOTO)
Elizabet Holms, Foto: Profimedia

Nakon nekoliko odlaganja- prvo zbog korone, a potom zbog trudnoće optužene - napokon se spustila zavesa nad jednom od najbizarnijih priča današnjice. Odlukom porote u kalifornijskom gradu San Hoseu preduzentnica Elizabet Holms (37), koja je veštim PR-ovskim manevrima proglašena jednom od najuspešnijih američkih preduzetnica, “koja menja svijet”, proglašena je krivom za prevaru - ne samo javnosti nego i ulagača, među ostalima medijskog tajkuna Ruperta Murdoha i nekoliko moćnih političara, koji su je podržavali i bili članovi upravnog odbora njene kompanije The­­ranos.

Ako želi da ostane na slobodi do 26. septmebra, kada će biti donesena presuda, Holms će morati založiti imovinu vrednu pola miliona dolara. Optužena je vest, navodno, dočekala u šetnji parkom, gde živi s osam godina mlađim suprugom, bogatim naslednikom Bilijem Evansom i njihovim šestomesečnim sinom Vilijamom.

ONA JE POLITIČKO ČUDO, ŽENA KOJA MOŽE SVE, OSIM DA SE UDA U VREME KORONE: Ko je Džasinda Ardern i kako je zadivila svet?

Elizabet Holms
foto: Profimedia

Maksimalna kazna za njene zločine je 20 godina zatvora, ali možda će dobiti manju i odslužiti je u zatvoru s lakšim režimom u obližnjem kalifornijskom gradiću Dablinu, gde su zatvoreni i drugi prevaranti iz Silcijumske doline - među ostalima, tamo je 11 dana provela i osramoćena holivudska zvezda Felistiti Hofman, koja je dala mito da joj se ćerka upiše na željeni Univerzitet.

Rani život

Ko je žena koju su pre desetak godina opisivali kao miljenicu Silicijumske doline i upoređivali je sa Stivom Džobsom- a sve zbog njenog uređaja Edison kojim je moguće, tvrdila je, iz kapljice krvi obaviti dvestotinjak pretraga, od nivoa holesterola do otkrivanja raka.

Elizabet Holms je rođena u Vašingtonu, gde je njen otac Kristijan Rasmus Holms IV, bivši visoko rangirani menadžer u naftnoj kompaniji Enron, radio u vladinim agencijama, a majka Noel En Daost bila zaposlena u jednom od odbora američkog Kongresa. U uglednoj porodici bilo je i bogatih industrijalaca, jedan predak bio je gradonačelnik, a drugi osnivač velike prehrambene kompanije.

Još kao devojka zainteresovala se za računarske programe i prodavala ih kineskim univerzitetima. Zbog toga je upisala letnji kurs mandarinskog na Univerzitetu Stenford - na kojem je kasnije upisala studije hemijskog inženjerstva. Nakon prve godine otišla je na praksu u naučni institut u Singapuru, na kojem se istraživao teški akutni respiratorni sindrom.

Osnivanje Theranosa

Tamo je uvidela koliko se vremena i novca gubi na krvne pretrage te je pomislila kako bi ih mogla poednostaviti i pojeftiniti. Za to su joj trebali investitori koji će uložiti novac, ali i ekspert za softver kojim će se raditi pretrage. I sama se plašila igala, a saznala je i da 40 do 60 posto ljudi koje lekari šalju na krvne pretrage - od njih naprosto odustanu. Bio joj je to dodatni podsticaj da 2003. godine, sa samo 19 godina, osnuje kompaniju Theranos.

Iako su joj neki naučnici govorili da nije moguće to što ona želi, tadašnjem dekanu Stenforda svidela se njena ideja pa joj je pomogao da privuče prve ulagače, a uključio se i njen ljubavnik, 19 godina stariji Rameš Sani Balvani, hindus iz Pakistana. Kad ga je godinu ranije upoznala, on je još bio u braku s japanskom umetnicom Keiko Fudžimoto, ali se od nje ekspresno razveo zbog visoke, vitke i inteligentne plavuše, koja je kopirala imidž Stiva Džobsa, nosila crne rolke i sanjala da će promeniti svet.

- Bila sam silovana na Stenfordu i Sani mi je poslužio kao rame za plakanje. A onda smo se zaljubili - objasnila je jednom kako su započeli vezu.

OTAC JE BIO NA STRANI NACISTA, MAJKA TROŠILA MILIONE NA 25. GODINA MLAĐEG DEČKA: Životna priča najbogatije žene danas!

Elizabet Holms
foto: Profimedia

Obećanja ludom radovanja

Do kraja 2004. Elizabet Holms je skupila već šest miliona dolara, obećavajući ulagačima da će stvoriti uređaje za krvne pretrage kojima će revolucionizirati zdravstvo i pomoći ljudima da ranije otkriju brojne bolesti. U to su doba krvne pretrage u SAD-u bile posao vredan više od 70 milijardi dolara, a osnivačica Theranosa verovala je da će ono narasti do 200 milijardi i da će iz njega istisnuti velike laboratorije za dijagnostiku i proizvođače opreme poput Olympusa, Siemensa i Rochea.

S takvim brojkama, uverljivim prezentacijama, neospornim šarmom te prvim, obećavajućim tehnološkim i poslovnim rezultatima, nije čudno što je njena kompanija do 2013. skupila oko 700 miliona dolara kapitala i u upravni odbor privukla ljude poput bivšeg državnog sekretara Henrija Kisindžera i bivše ministre odbrane Džordža Šulca i Vilijama Perija.

A još kad je lansirala opremu za krvnu dijagnostiku pod nazivom Edison i sklopila ugovor da centre za prikupljanje uzoraka osnuje u lancu prodavnica Walgreen, činilo se da joj je samo nebo granica. Časopis Forbs, takozvana biblija poslovnog sveta, procenio je vrednost Theranosa na devet milijardi dolara, a nju je proglasio jednom od najmlađih svetskih milijarderki.

Osvanula je na naslovnicama vodećih svetskih časopisa, učestvovala na globalnim ekonomskim i tehnološkim skupovima, pojavljivala se u društvu Bila Klintona i vodećih svetskih lidera... O njoj se pisalo kao o medicinskom Mesiji, osobi koja je revolucionirala dijagnostiku.

Holms je potpisala ugovore i s nekim velikim medicinskim ustanovama da koriste njenu opremu. Uveravala ih je, na primer, da Edisonov test za proveru nivoa holesterola košta oko tri dolara, umesto 50, kao u većini ostalih laboratorija. Ulagači su bili oduševljeni.

Otkrivanje prevare

Ali, javili su se i prvi kritičari, koji su upozoravali da njeni testovi ne daju rezultate, da se aparatura raspada prilikom upotrebe, da su izveštaji o dobiti Theranosa lažirani i da se naučni radovi na kojima se njena metoda zasniva ne objavljuju u stručnim časopisima. Početkom 2015. glasine o prevari postajale su sve glasnije, a Elizabet Holms sve više paranoična.

Zaposlenima svoje kompaniji, u kojoj je volela da pozira u belom kaputu naučnice, zabranila je da međusobno razgovaraju o projektima na kojima rade, na sve češće novinarske upite o dobiti Theranosa izbegavala je direktne odgovore, angažovala je kompaniju da je čuva i tražila da je nazivaju Orao 1 - a Orao 2 bio je Sani Balvani, drugi čovek kompanije, s kojim je živela u raskošnom stanu u blizini kancelarije Theranosa u Palo Altu u Kaliforniji.

Kad se njena kompanija počela urušavati, pukla je i njena veza s Balvanijem. Ulagači su joj okrenuli leđa i podizali tužbe za prevaru, po novoj Forbsovoj proceni Theranos je vredio - nula dolara, a od njenog silnog bogatstva nije ostalo ni centa.

Za sve je kriv - on?

Nakon duge istrage podignuta je optužnica, a Elizabet Holms branila se da je za sve kriv - Sani Balvani. Tvrdila je da ju je opčinio dok je još bila devojka, da je s njom manipulisao, maltretirao je seksualno, fizički i mentalno, govorio joj šta mora da radi, kako mora da se ponaša, govori, oblači, pa čak i jesti - na primer smutije od zelenog povrća, kakve je voleo i Stiv Džobs.

U to je vreme, 2017., na nekoj zabavi upoznala Bilija Evansa, čiji roditelji poseduju nekoliko hotela u okolini San Diega. Da li se u njega iskreno zaljubila ili je u njemu videla spasioca čijim će novcem finansirati skupe advokate?

Njegovi roditelji, blago rečeno, nisu bili srećni što im se sin spetljao s osramoćenom preduzetnicom, o kojoj se snima mini serijal s Amandom Sejfrid u glavnoj ulozi te priprema film u kojem će je glumiti Dženifer Lorens. Ali, nisu mogli ništa jer je ovaj bio zaljubljen preko ušiju.

Par je 2018. viđen na rok festivalu Burning Man u Nevadi, a već sledeće godine počeli su zajedno da žive, prvo u San Francisku, a potom u Vudsajdu. Prošle godine su se i venčali i u juju dobili sina kojem su dali ime Vilijam- po tati - koji će se sam brinuti o njemu dok mu je majka u zatvoru.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs