"IGRA DOMOVA" JE POČELA: Šuška se kako će Hari ostati bez kuće u rodnoj zemlji, ali gde će živeti izbirljivi kralj?

Svi se pitaju gde će živeti kralj Čarls i kako će kraljevska porodica "na ravne časti" da podeli imovinu

Vip priča
11:18h Autor:
"IGRA DOMOVA" JE POČELA: Šuška se kako će Hari ostati bez kuće u rodnoj zemlji, ali gde će živeti izbirljivi kralj?
Foto: Profimedia

Kralj Čarls III bi trebalo od sada da živi u Bakingemskoj palati, središtu britanske monarhije. Pisali smo već kako kraljica supruga Kamila živi na svom posedu i da ne namerava da ostavi mirnu kuću na selu zbog palate, ali da li će kralj da se povinuje starom pravilu i preseli se u palatu?

Tradicionalno, prelazak na najviši posao znači i odgovarajući uspon na lestvici imovine. A u Čarlsovom slučaju to bi trebalo da znači preseljenje u Bakingemsku palatu, sedište britanske monarhije.

Takođe će sam kralj morati da "prelomi" šta da uradi sa brojnim kraljevskim rezidencijama koje su mu sada na raspolaganju, što bi mogla da bude najdelikatnija odluka u ovim ranim danima nove vladavine.

Velika imovina zahteva mnogo novca za doržavanje, a na kralju je da odluči kako da raspolaže sa imovinom.

On mora da napravi strategiju koje rezidencije će biti naseljene, a koje će se otvoriti sa turiste. Ta odluka je veoma važna s obzirom da je za održavanje kraljevskih rezidencija potrebno mnogo novca.

Ovo važno pitanje u Britaniji se ovih dana zove "Igra domova" jer je do kraja neizvesno kome će Čarls da dodeli koju rezidenciju.

Tek pre nekoliko meseci tadašnji princ od Velsa je dao do znanja da će kao kralj živeti u Bakingemskoj palati. Britanci znaju da se kralju to mesto nikad nije dopadalo, jer je nekoliko puta rekao kako je "preveliko, suviše bezlično i sa mnogo promaje."

Kralj Čarls III
foto: Profimedia

Kao neženja, Čarls je tamo imao odaje pre nego što se preselio u Kensingtonsku palatu nakon braka sa princezom Dajanom, nakon čega je usledio stan u palati Sent Džejms nakon njihovog razvoda, a zatim se nastanio u Klarens Hausu, domu koji je nasledio od svoje bake Kraljice Majke, gde i danas živi.

Povratak u palatu od 775 soba možda neće nužno biti privlačan, ali kako je jedan pomoćnik objasnio: "On je čvrstog stava da je to simbol monarhije i stoga mora biti njegov dom. Takođe smatra da bi bilo čudno da u Bakingemskoj palati ne živi kraljveska porodica."

Bakingemska Palata
foto: Profimedia

Priča se i kako će zadržati kuću Klarens, kao svoj jedini dom, dok će koristi palatu kao radnu bazu i za bankete, prijeme, zabave u bašti i td.

Drugim rečima, dvorac bi trebao biti tretiran kao „kancelarija“ i kralj bi svakog dana odlazio tamo. U prilog ovoj teoriji ide i činjenica da Čarls takođe želi da više otvori palatu za javnost.

Još jedan razlog zašto Čarls neće verovatno da živi u Bakingemskoj palati je i taj što se ona renovira već skoro deset gdoina, a život na gradilištu nije moguć za kralja kojem je sada 73 godine, piše Dejli Mejl.

S druge strane, niko ne zna da li će kralj Čarls da radi isto kao što je radila kraljica Elizabeta. Naime, ona je radnim danima boravila u Palati, vikendom u zamku Vindzor i praznicima u Balmoralu gde je i umrla.

Ali kako će podeliti ostalu imovinu?

Sudbina zamka Vindzor, najstarijeg doma britanske kraljevske porodice, je najintrigantnija.

Priča se da se Čarlsu ne sviđa zamak i smatra ga previše bučnim: leži ispod putanje leta za aerodrom Hitrou. Dugi niz godina se držao podalje jer je to smatrao domenom svog pokojnog oca. Ali, nakon što je kraljičino zdravlje slabilo, počeo je redovno da svraća da je vidi, ponekad boraveći u svom starom apartmanu u Edvardovom tornju, najudaljenijem delu drevnog zamka.

Bilo je sugestija da planira da pusti Vilijama i Kejt da tamo žive.

Međutim, to se neće dogoditi odmah jer su se novi princ i princeza od Velsa tek nastanili u svom domu u Vindzoru, Adelaide Cottage.

Strani mediji kažu da je Čarls čovek koji zna da monarhija ne sme da se razmeće u 21. veku, te zbog toga mora pažljivo da odlučuje šta će da radi sa svim svojim domovima. U jednu stvar možemo biti sigurni — Čarls jednostavno neće imati vremena da putuje između toliko različitih kuća u tako udaljenim delovima svog novog kraljevstva.

Njegova najsentimentalnija vezanost je za Hajgrouv kuću. Tokom ranijih godina braka sa Dajanom, oni su provodili vikende u toj kući. Čarls je tu živeo od razvoda, a najviše se ponosi svojom baštom kojoj se sam posvetio. Rastužuje ga pomisao da ni Vilijam ni Hari nisu izrazili želju da naslede ovu kuću.

Međutim, pošto je vojvodstvo kojem pripada kuća sada pod kontrolom Vilijama, sada vojvode od Velsa, praktično je Čarls na posedu svog sina.

S druge strane, Kamila nikad nije bila vezana za ovu kuću jer je uvek smatrala da je to Dajanina kuća, ne njena.

Ironija je još veća, jer je Dajana ovu kuću smatrala Kamilinom - ne svojom.

U jednom momentu Čarls je nameravao da Klarens kuću prebaci na svog mlađeg sina Harija, ali od kako je Hari otišao u Ameriku, ova ideja više nije opcija.

Sada se smatra da će verovatno kuća Klarens biti otvorena za javnost, a kada princ Džordž postane punoletan 2034. godine, možda ova rezidencija postane njegova.

Vilijamu bi mogla biti predata vikendica u Velsu, dok će utočište u Rumuniji, koje se vodi kao pansion, verovatno tiho prodati.

Kao monarh, Čarls je zapravo gospodar svih poseda na kraljevskom imanju. To uključuje rezidenciju i stanove u Kensingtonskoj palati i Sent Džejms palati u kojima su smešteni njegovi kraljevski rođaci.

Ali postoji jedan dom o kome se spekuliše najviše - velika kuća princa Endrua, uvrštena u drugi razred u Velikom parku Vindzor.

Bez zaštite kraljice, mnogi će se zapitati koliko dugo Endru može ostati tamo. Endru je ovu kuću nasledio kada je umrla Majka kraljica, a u međuvremenu je potrošio 7,5 miliona funti renovirajući ovo imanje, gde su se po mnogima i dešavali skandali vezani za Endrua.

A tu su i drugi problemi koje treba rešiti:

Da li će Vilijam i Kejt zadržati Anmer Hall sa deset spavaćih soba, na imanju Sandringem, koji je bio venčani poklon od kraljice? Pošto se njihovi životi sada vrte oko Vindzora i sa toliko drugih potencijalno dostupnih domova, da li im je to uopšte potrebno?

A šta je sa Frogmore Cottageom? Kućom koja je prvobitno bila namenjena Hariju i Megan. Od njihovog odlaska u Kaliforniju povremeno su je koristili Harijeva rođaka, princeza Judžin, njen suprug Džek i njihov sin Avgust.

Dok Čarls razmišlja da smanji troškove vezano za mnogobrojne rezidencije, da li će ova kuća upravo biti prva žrtva kraljeve odluke?

Zbog toga se u Britaniji pomno prati ova nova "igra domova".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs