DŽEKI kOLINS

ŽIVOTNA PRIČA KRALJICE JEFTINE LITERATURE: Niko ne zna da opiše seks na zadnjem sedištu automobila kao ja! (FOTO)

Celi život svojim knjigama šokiram ljude, premda mi nije jasno zašto. Zar samo zato što sam žena i pišem o muškarcima i seksu? Možda je to bio argument pre trideset godina, ali sada, u 21. veku!? Pa ipak, prija mi kad pročitam da niko kao ja ne zna da opiše seks na zadnjem sedištu automobila.

Vip priča
10:56h Autor:
ŽIVOTNA PRIČA KRALJICE JEFTINE LITERATURE: Niko ne zna da opiše seks na zadnjem sedištu automobila kao ja! (FOTO)
Džeki Kolins, Foto: Profimedia

- Mnogo je toga utemeljeno na mom iskustvu ili na pričama koje su mi ljudi pričali. Došla sam u Holivud kad mi je bilo 15 godina, o Bože, ovo može zvučati izlizano, videla sam i radila sve, ako razumete šta želim da kažem - izjavila je pre smrti Džeki Kolins, kraljica jeftine literature, kako je često kvalifikuju kritičari, žena koja je svoje romane prodala u impresivnoj brojci od 500 miliona primeraka i prevedeni su na 40 jezika. Iako bi 4. oktobra napunila 80 godina, Džeki, koja je umrla od raka dojke pre tri godine, bila je sigurna da će pisati do 106. godine jer je tvrdila da joj se u glavi vrti još mnogo priča koje jednostavno mora da izbaci iz sebe. Nažalost, njeni verni čitatelji nisu to dočekali.

Žaklina Žil Kolins rođena je 4. oktobra 1937. u Londonu kao drugo dete Džozefa Vilijama Kolinsa, pozorišnog impresarija i Elze Besant, bivše plesačice. Njena četiri godine starija sestra, Džoan Kolins, pedesetih godina prošlog veka je otišla je u Los Anđeles, želeći da ostvari glumačku karijeru, što je uveliko odredilo i sudbinu Džeki Kolins. Škola joj je oduvek bila opterećenje s kojim se nije znala da se nosi pa je s 15 godina izbačena iz gimnazije "Francis Holland", gde je izostajala s nastave i bila nestašna pa su je se profesori po svaku cenu želeli rešiti. Roditelji, koji takođe nisu uspeli da izađu na kraj s njenim ponašanjem, postavili su joj ultimatum. Mogla je da bira da li će da nastavi školovanje ili će je poslati kod sestre u Holivud. "Biram Holivud", rekla im je bez razmišljanja i odmah se spakovala. Premlada da shvati težinu takve odluke, verovala je da će uspeti da ostvari blistavu glumačku karijeru. Sestra joj je pomogla da dobije nekoliko uloga, ali u filmovima koje više niko i ne pamti pa su se maštanja o svetskoj glumačkoj slavi brzo ugasila. Razočarana, s manjkom samopouzdanja, 1954. se vratila u London. Iako je iza sebe imala negativno iskustvo neuspelog pokušaja da nešto učini u životu, nije joj padalo na pamet da se vrati u školu. Umesto toga, počela je da izlazi u klubove pa je ubrzo upoznala pripadnika londonskog džet seta Volisa Ostina, za kojeg se već iduće godine udala i rodila ćerku Trejsi nakon čega je brak krenuo nizbrdo.

BILA JE NAJBOLJA PRIJATELJICA NJEGOVE ŽENE, KADA SU SE LUDO ZALJUBILI: Godinama se pričalo o jednoj njegovoj izjavi!

Džeki Kolins
foto: Profimedia

"Dugo mi je trebalo da shvatim da je Volis ozbiljno bolestan. Nisam znala da boluje od manijakalne depresije, zbog čega je često posezao za velikim dozama antidepresiva, što ga je na kraju i uništilo. Nisam imala snage da se nosim s njegovim usponima i padovima, iako sam bila svesna da je on teško bolestan i da mu treba pomoć", rekla je kasnije. S dvogodišnjom ćerkom vratila se roditeljima i podnela zahtev za razvod. Volis Ostin se nije više ženio, a zbog lekova koje je koristio, osam godina kasnije, pronađen je mrtav u svom automobilu u Hempširu.

Dve godine kasnije, 1966., upoznala je 20 godina starijeg vlasnika noćnog kluba Oskara Lermana u kojeg se ludo zaljubila. Venčali su se nakon nekoliko meseci veze i ubrzo dobili dve ćerke, 1967. Tifani i 1969. Rori.

- Oskar je bio moj anđeo čuvar, čovek kojem dugujem sve što sam postigla. Nakon rođenja naše prvi ćerke pokazala sam mu nekoliko stranica svog dnevnika koji sam vodila kao srednjoškolka. Ono što sam mu pročitala, toliko mu se svidelo da me je nagovorio da se upustim u pisanje. Zanimljivo, kad mi je to rekao, imala sam osećaj kao da je pročitao moje najskrivenije želje - priznala je Džeki.

GODINAMA TRPEO NJENE PREVARE, PA JE OSTAVIO ZBOG MLAĐE: Ljubavni život Stivena Hokinga zamršeniji je od sapunice! (FOTO)

Džeki Kolins
foto: Profimedia

Džekin prvi roman "Svet je pun oženjenih muškaraca" objavljen je 1968. i postigao je neverovatan uspeh. Izazvao je brojne komentare i pometnju, šok i nevericu. Svaka je stranica imala istančan seksualni naboj, kao i vrlo eksplicitne opise seksualnih odnosa, što je u ono vreme bilo nezamislivo.

Roman D. H. Lorensa "Ljubavnik lejdi Četerli" izgledao se poput dečje priče u odnosu na Džekin prvenac. Sadržaj knjige toliko je uzbudio javnost da je u Australiji čak zabranjena prodaja. Ali, tolika prašina odgovarala je Džeki Kolins jer je knjiga planula, a dala joj je i novi vetar u leđa. Već sledeće godine izdala je roman "Pastuv" po kojem je 1978. reditelj Kventin Masters snimio film s njenom sestrom Džoan Kolins u glavnoj ulozi. U središtu radnje našla se razmažena milionerova žena koja postavlja ljubavnika za direktora noćnog kluba, ali njemu taj posao postaje dosadan i po svaku cenu želi da postane vlasnik. Iako je snimljen bez velikih pretenzija i s relativno malim budžetom, film je već u prvim nedeljama prikazivanja postigao veliku zaradu.

DŽEJN SEJMUR OTKRILA: Ludo smo se zaljubili na setu filma, a onda mi je jedan poziv slomio srce! (FOTO)

Džeki Kolins
foto: Profimedia

Nakon toga napisala je scenario i prema svom prvom romanu, a glavnu žensku ulogu ponovo je dobila njena sestra, čija je filmska karijera u to doba počela da stagnira. Kako je i taj film zaradio mnogo novca, Džeki je shvatila da ovaj put može u Holivudu da diktira pravila i da se ponaša kako želi. Zbog toga se 1980. s porodicom preselila u Kaliforniju i nastavila da piše jednu knjigu godišnje. Pred kraj 1981. napisala je "Chances" u kojem je stvorila svoj najpoznatiji lik, lepu Laki Santanđelo, ćerku mafijaškog bosa.

- Teško mi je da odgovorim kad me pitaju koja mi je knjiga najdraža, ali kad bih baš morala, izdvojila bih "Chances", i to zbog Laki koja je najsličnija meni. Odvažna je, zna šta hoće i ne boji se da to učini - rekla je Džeki. Budući da su se njezine knjige prodavale u impresivnoj meri, Džeki Kolins je bila nezaobilazna osoba na holivudskim okupljanjima. Kada je 1983. objavila "Holivudske supruge", roman prodat u neverovatnih 15 miliona primeraka, Njujork Tajms ju je svrstao među najčitanije autore 20. veka. Slavni holivudski producent Aron Spelling je otkupio autorska prava i snimio serijal pod istim naslovom u kojem su glumile Kandis Bergen, Stefani Paurs, Endži Dikinson, Entoni Hopkins i Suzan Somers. Iako je na špici bila navedena kao kreativna konsultankinja, Džeki nije imala većeg uticaja, što joj je bila dobra pouka za ubuduće. Kasnije je u ugovorima zahtevala isključivo pravo odabira glumaca.

VAŽAN DEO LJUBAVI JE ODRŽATI SVOJ IDENTITET: Helen Miren otkrila tajnu 25 godina dugog braka! (FOTO)

Džeki Kolins
foto: Profimedia

Uz status koji je do tada postigla u Holivudu, nijedan producent nije to mogao da joj odbije pa je ubrzo postala nezaobilazna figura i u filmskoj industriji.

Nakon serije knjiga koje su relativno ujednačenom dinamikom objavljivane do 1990. - ‘Holivudski muževi’, ‘Rock zvezda’ i ‘Šefica’ - Džeki Kolins se našla na pragu najtežeg perioda u životu. Njen suprug, s kojim je dvadesetak godina živela u srećnom i skladnom braku, početkom 90-ih godina prošlog veka se teško razboleo. Džeki nije krila da ju je njegova bolest dotukla. Želeći da ga izvuče iz čestih depresivnih stanja i ublaži tegobe izazvane intenzivnim hemoterapijama, odlučila je da izgradi kuću iz snova. Zajedno su danima osmišljavali izgled njihove nove palate koja je trebala da nikne na jednom od brežuljaka Beverli Hilsa. Na njenu veliku žalost, Oskar Lerman nije dočekao završetak gradnje: umro je 1992., a ona se u kuću od 5000 kvadratnih metara uselila tek godinu dana nakon njegove smrti. Raskošna vila od belog kamena, s velikim bazenom i 18 metara mramornim visokim ulazom, danas je mesto koje posećuju i turistički vodiči Los Anđelesa. Upravo je u toj luksuznoj vili Džeki živela sve do smrti. Svaki je dan ustajala rano, radila po 12 sati, a u pauzama gledala televiziju. Uveče je odlazila na neka od društvenih okupljanja.

NI CRKVA NI VERNICI NISU STALI NA PUT NJIHOVOJ LJUBAVI: Kada je umrla njegova Džun i on se ugasio! (FOTO, VIDEO)

Džeki Kolins
foto: Profimedia

- Ne bih mogla da radim, a da ne izlazim. Na takvim mestima dobijam inspiraciju, pokupim informacije, osmislim likove. Ja sam pripovedačica, nisam književnica i nisam se ni pretvarala da jesam', priznaje. Slava joj je dojela i manje lepe životne situacije. Nakon što je ostala udovica, prijateljice su počele da beže od nje jer su se bojale da bi mogla da im preotme muža pa su neka dugogodišnja prijateljstva preko noći zamrla. Ali, sve do poslednjeg dana ostala je dobra prijateljica s trojicom glumaca koje je upoznala još kao devojka: Majklom Kejnom, Šonom Konerijem i Rodžerom Murom.

- Njih trojica su mi prijatelji i ostaće tako dok sam živa. Dobra sam i sa svojim prvim komšijom, Alom Paćinom, a sve one žene koje misle da sam pretnja njihovim brakovima, zapravo ne znaju kako treba da postupaju s muškarcima. S njima sam se uvek dobro slagala i zafrkavala se. Sećam se da sam na jednom partiju razgovarala s velikom filmskom zvezdom koja u krevet dovede sve što se kreće. Rekla sam mu: "Nadam se da koristiš kondom", a on će na to: "Ne".

ZAVELA NAJVEĆEG ITALIJANSKOG GLUMCA KOJI JE NIKADA NIJE PREBOLEO: Ljubavni život FEJ DANAVEJ! (FOTO)

Džeki Kolins
foto: Profimedia

Muškarci me tretiraju kao jednu od njih i sve mi govore - rekla je Džeki koja je tek pred kraj života otkrila da joj nije mogao odoleti ni veliki zavodnik Marlon Brando. Izjavila je da joj je slavni glumac prišao na jednoj holivudskoj zabavi, nekoliko dana nakon što je bila izbačena iz srednje škole.

- Marlon je bio u ranim tridesetim, a ja sam trebala da napunim 16 - rekla je Džeki koja je, osim što je tada bila maloletna, šokirala i činjenicom da se veliki zavodnik nije usudio sam da priđe tinejdžerki nego je imao posrednika.

- Poslao je nekoga do mene i poručio mi: "Marlon misli da izgledaš izvrsno i imaš divno telo. Želi da te upozna". Imali smo vrlo kratku, ali prelepu aferu, bio je na samom vrhuncu svoje slave i glamura", ispričala je autorka koja, iako je suprugovu smrt jako teško podnela, nije prestala da radi. Napisala je dve knjige - ‘Američka zvezda’ i ‘Holivudski klinci’ i prilagodila neke tekstove za televizijsku produkciju, ali i izdala nastavak romana o Laki Santanđelo, ‘Osveta’.

RASLA KAO SIROČE, MUŠKARCE TROŠILA NEMILICE, NIZALA SKANDALE I OSKARE: Teška bolest odnela ju je na dan rođenja!(FOTO)

Džeki Kolins
foto: Profimedia

A onda se 1994. dogodio veliki zemljotres u Los Anđelesu, nakon čega ju je nazvao stari prijatelj, trgovac nekretninama i vlasnik lanca robnih kuća Frenk Kalkagnini, raspitujući se o šteti na kući. Pozvao ju je na večeru i tako je počela njihova veza. "Frenk i ja smo se poznavali dvadesetak godina. Bio je dobar s mojim mužem, često smo izlazili zajedno. Kad je Oskar bolovao, Frenk je bio uz mene i tešio me", rekla je. Ubrzo je njihova veza postala čvrsta, pa su se pred kraj 1995. verili. Kalkagnini joj je za veridbu kupio prsten s briljantom od osam karata, koji nije skidala s ruke do kraja života. Ali, ubrzo nakon toga dijagnostifikovan mu je rak pluća i nikada se nisu venčali. Iako do poslednjeg trenutka nije verovala da će ponovo ostati sama, Džeki je početkom 1998. ostala bez muškarca koji ju je, kako je sama rekla, vratio u život nakon Oskarove smrti.

Svoj uspeh kod muškaraca i u sedamdesetim godinama, kada su je oblietali kao da je barem dve decenije mlađa, tumačila je vrlo pragmatično. "Žene često prave najgluplju grešku koju možete da zamislite - pokušavaju prevaspitati svoje partnere. To nikada nisam ni pokušala. Na primer, nakon nedelju dana veze, moj prvi muž mi je rekao da uzmem četkicu za zube jer idemo u Monte Karlo gde ćemo se kockati celi vikend. Znate šta sam uradila? Uzela četkicu za zube i otišla u Monte Karlo. Istina, ja sam osoba koja voli svojeglave i potpuno nepredvidive muškarce. Šta će mi neko za koga tačno znam šta će da uradi danas, sutra ili preksutra? Umrla bih od dosade", objasnila je.

10 MUDROSTI DŽOAN KOLINS: Sve što savršena žena treba da bude ja sam odlučila da ne želim i nikada neću biti! (FOTO)

Džeki Kolins
foto: Profimedia

Iako ju je smrt drugog muža potpuno dotukla, Džeki ni tada nije pokleknula. Nastavila je da radi, čak intenzivnije nego do tada. Objavila je novi roman i potpisala ugovor s dnevnim novinama u kojem se obavezala da napiše ‘L.A. Connections’, serijal od četiri nastavka koja će se objavljivati svakih šest nedelja. Glavni lik, novinarka Medison Kasteli, nakon toga je bila junakinja i sledeće knjige, ‘Kobno zavođenje’, nakon čega je izdala romane ‘Holivudski razvodi’i ‘Smrtonosni zagrljaj’. Pitali su je kako uspeva da radi takvim tempom, posebno nakon tragedija koje su je zadesile i nakon kojih svakome treba vremena za oporavak.

"Ako ste pisac, sedite i pišite. Nijedna knjiga se neće napisati sama. Istina, treba naporno raditi. Valjda sada odrađujem ono što sam trebala da radim kao tinejdžerka kada nisam učila i kad sam bežala iz škole'" rekla je Džeki koja, iako je živela u prestonici estetske hirurgije, nikada nije bila pobornica zahvata na licu i telu. "Ne bih se nikada podvrgnula nikakvim operacijama, Čak ni inekcijama botoksa. Ja sam žena koja i nokte uređuje sama i uživam u tome. Ali, zato sam zavisna od šminkanja. Obožavam dekorativnu kozmetiku i svake se subote nalazim s prijateljicama pa naširoko razmenjujemo iskustva i informacije o svim novitetima na tržištu, obilazimo prodavnice, isprobavamo šta nam se svidi. Naravno, kao i svaka žena ludujem za odećom. Obožavam crnu nijansu, ali i sve što je ekscentrično", priznala je Džeki koja nikada nije krila zadovoljstvo što je postala zvezda širom sveta. "Moji najžešći kritičari su ljudi koji nikada nisu pročitali moju knjigu". Uprkos tituli kraljice jeftine literature, uverena sam da ih ljudi vole s razlogom. Naljutilo me kad se tokom Klintonove afere s Monikom Levisnki pisalo kako je celi događaj nalik radnji u mojim knjigama. Ali, seks je u mojim romanima mnogo bolj"', izjavila je samouvereno.

Sredinom 2002. Holivudom se proširila priča da je Džeki u vrlo zategnutim odnosima sa sestrom Džoan Kolins, čija je karijera nakon uloge Aleksis u ‘Dinastiji’ zapala u krizu iz koje se nikada nije izvukla. Bez dlake na jeziku, Džeki je optužila novinare da nepotrebno šire izmišljotine i da s Džoan satima razgovara telefonom. Povod priči bilo je venčanje njene starije sestre za 30 godina mlađeg Persija Gibsona u Londonu na koje Džeki nije mogla da dođe zbog obaveza na filmskom setu. Ali, odmah nakon venčanja, sestri i njenom odabraniku u svojoj je vili priredila nezaboravno veselje na koje je bilo pozvano čak 80 probranih gostiju pa je bilo pitanje prestiža biti na listi. "Holivud je mesto u kojem vladaju stroga pravila i trebate da ih poznajete ako ne želite da padnete u nemilost. Nedavno sam Viktoriji Bekam, koja se sa suprugom Dejvidom nakon njegovog odlaska iz madridskog Reala preselila u Los Anđeles, poručila da mora da bude vrlo oprezna. Čujem da on ima filmskih ambicija, a na setovima sve vrvi od lepih žena. One su poput lavice, prave grabljivice, a u Holivudu se muž ne ostavlja bez nadzora duže od jednog dana", rekla je Džeki koja je savremene erotske knjige nazvala "odvratnim" i ‘smešnim’. Njen prvi roman "Svet je pun oženjenih muškaraca", objavljen 1968., podigao je mnogo prašine, a odgovarajući na pitanje šta misli o romanu ‘Pedeset nijansi sive’, Kolins nije štedela loše reči.

"Kakva je to žena koja zavisi od lisica i udaranja kako bi se uzbudila? Za održavanje strasti u vezi nije ključno vezivanje nego podela maštovitih uloga. Pretvarajte se da ste neko drugi, stavite plavu periku i provešćete sjajnu noć", rekla je Džeki i istakla važnost braka i monogamije.

"Žao mi je današnjih mladih muškaraca jer misle da su žene samo ono što vide na internetu", rekla je Kolins kojoj je 2009. dijagnostifikovan rak dojke s kojim se borila šest i po godina, a bolest je od javnosti skrivala gotovo do samog kraja.

OMILJENO MESTO DŽEJMSA DINA, DŽEKA NIKOLSONA I ENTONIJA BORDENA: Saznajte sve o hotelu koji krije sve tajne Holivuda!

Džeki Kolins
foto: Profimedia

Devet dana pre smrti pojavila se na britanskom ITV-u u emisiji ‘Loose Women’. Čak ni tada nije rekla da se bori sa zloćudnom bolešću. Umesto toga, govorila je o svojoj želji da Anđelina Džoli glumi glavnu ulogu u filmskoj adaptaciji njene serije knjiga "Santangelo". "Laki Santanđelo je lik koji žene vole jer je snažna i volela bih da je glumi Anđelina Džoli jer je uradila baš sve, vodila je dva različita života", rekla je Kolins. Nakon toga, pet dana pre nego što je preminula, dala je emotivan intervju časopisu "People" izjavivši kako, gledajući unazad, ne žali ni za čim i da je živela kao Frenk Sinatra, citiravši njegovu pesmu ‘I Did It My Way’, kroz suze rekavši da će uvek biti tu za svoje tri ćerke Trejsi, Tifani i Rori.

"Napisala sam pet knjiga nakon postavljanja dijagnoze, živela život, putovala svetom, nisam odbila nijednu promociju i niko nije znao za moju bolest dok nisam odlučila da to kažem naglas. Sada želim da spasim život drugih ljudi", rekla je ne skrivajući suze u tom intervjuu, poslednjem u životu.

"S ogromnom tugom objavljujemo da je preminula naša divna, jedna i jedina majka Džeki Kolins. Vodila je ispunjen život, a obožavali su je porodica, prijatelji i milioni čitalaca koje je zabavljala više od četiri decenije. Bila je istinska inspiracija, ostavila je svoj trag i utrla put ženama u književnom svetu. Nastaviće da živi kroz svoje likove, ali nam već nedostaje više nego što to reči mogu da opišu", tako se porodica javno oprostila od legendarne književnice.

S Džekinom smrću nije mogla da se pomiri njena sestra Džoan, koja je za bolest saznala tek nekoliko dana pre nego što je Džeki umrla. "Nikad nisam imala bolju prijateljicu od Džeki. Sve smo delile, uživale u čavrljanju, u odlascima u bioskop ili omiljeni restoran, i u dugim telefonskim razgovorima kada bismo bile daleko jedna od druge", napisala je Džoan Kolins u svom pismu i otkrila da joj je mlađa sestra upravo preko telefona javila da boluje od raka dojke. Zvezda TV serije ‘Dinastija’ mlađu sestru je stalno podsticala da ide na mamografiju, posebno zato što je njihova majka umrla od raka dojke, ali Džeki je nije slušala jer nije volela da ide kod lekara.

Poslednji put kada ju je videla Džeki je, kaže Džoan, bila puna života. Planirale su da provedu Božić zajedno u Los Anđelesu, a nakon toga su trebale da se zapute na Havaje s Džekinim unucima i decom. "Nikad se neću oporaviti od tog gubitka. Osećam njen duh, čujem njen predivan smeh i vidim je svakodnevno na stotinama fotografija koje krase moju kuću. Ona nije bila samo zvezda, za mene je bila cela galaksija', napisala je na kraju Džoan. Od Džeki su se oprostili i brojni slavni koji su cenili njen rad. 'Ta inteligentna, talentovana i prelepa žena utrla je put mnogima od nas koje smo, zahvaljujući njoj, mogle da iskusimo lakše putovanje, sa ili bez visokih potpetica. Njene priče živeće zauvek, a još će brojne generacije čitati o Džeki', zaključila je Oskarom nagrađena glumica Sandra Bulok o romanima po kojima komercijalni fenomeni poput ‘Pedeset nijansi sive’ nastavljaju žanr koji je uspostavila Džeki Kolins i koji su potvrdili njen neosporan i neobičan talenat.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs