NEVEROVATAN ČOVEK!

PREŽIVEO ELEKTRO ŠOKOVE I KIDNAPOVANJE, UŽIVAO U ORGIJAMA I OPIJATIMA, ZARADIO MILIONE: Ovako danas živi Paulo Koeljo!

Neverovatno citiran, univerzalno privlačan, čitan u celom svetu - to je Paulo Koeljo, neosporni kralj popularne brazilske književnosti.

Zanimljivosti
Autor:
PREŽIVEO ELEKTRO ŠOKOVE I KIDNAPOVANJE, UŽIVAO U ORGIJAMA I OPIJATIMA, ZARADIO MILIONE: Ovako danas živi Paulo Koeljo!
Paulo Koeljo, Foto: Profimedia

Autor romana "Alhemičar", jednog od najvećih bestseler romana ikada napisanih, može biti duhovni guru za mnoge, ali njegova prošlost je obeležena epizodama crne magije, droge i orgija. Danas je na drugom mestu po bogatstvu među svetskim piscima. Koeljo je pisac sa najviše pratilaca na društvenim mrežama. Ima čak 30 miliona fanova na Fejsbuku i 12,2 miliona pratilaca na Tviteru.

Koeljo je rođen 1947. u Rio De Žaneiru u porodici srednje klase, oca Pedra inženjera i majke Ligie, religiozne domaćice katoličke vere, i sestre Sonje. Nekoliko godina nakon što je upisan u osnovnu školu, počeo je da razvija interesovanje za čitanje i pričanje priča. Sa devet godina učestvovao je na prvom takmičenju u pisanju i na kraju pobedio. Pošto nije uspeo na prijemnom ispitu za srednju školu, njegovi roditelji su ga kaznili tako što su ga poslali u logor na dva meseca gde je morao da ide na privatne časove i fizičke vežbe. Uprkos tome, on je ponovo pao na prijemnom ispitu, da bi ga tek iz trećeg pokušaja položio s prosečnim ocenama.

Kada je imao oko 12 godina, počeo je redovno da piše. Osim pisanja, takođe je snimao svoja osećanja na magnetofonu i pravio kolekciju takvih kaseta. Tokom ranog detinjstva, bio je prilično mršav dok je patio od astme. Kao tinejdžer, postao je ateista uprkos tome što je odrastao u strogoj jezuitskoj tradiciji. Sa 15 godina, upisao se na tehnički kurs kako bi ispunio želju svog oca da postane inženjer. Ali, pisac u njemu nije mu dopustio da se koncentriše, i već sledeće godine, rekao je majci da želi da postane pisac, a ne inženjer.

Godine 1964. počeo je da posećuje pozorišta kako bi upoznao ljude iz umetnosti i počeo je da čita sve više knjiga da bi bolje razumeo sebe i društvo.

Kada je napunio 17 godina, stekao je prijatelja koji ga je odveo u Rio gde je dobio priliku da komunicira s intelektualcima i aktivistima. U isto vreme, počeo je da radi kao novinar za jedan tabloid.

Godine 1965., kopirao je potpis svog oca kako bi pomogao svom prijatelju da nađe posao, a kada su njegovi roditelji saznali za to, poslali su ga na psihijatrijsko posmatranje navodeći razne razloge, kao što su - buntovnička priroda, loši rezultati u školi, problemi u ponašanju, problemi sukoba mišljenja sa ocem, anksioznost, nesanica i strah da će se ubiti. Kada je izašao iz psihijatrijske ustanove, gde je izdržao i elektro-šokove, sa 20 godina upisao se na pravni fakultet ali ga je napustio godinu dana kasnije kako bi se pridružio hipi pokretu 60-tih godina, svetu droge, seksa i rokenrola. Kao hipik putovao je kroz Južnu Ameriku, Severnu Afriku, Meksiko i Evropu, te počeo koristiti kanabis. Kada se vratio u Brazil, prihvatio je poziciju tekstopisca za Ritu Li i Raula Seikasa. Preko druženja sa Raulom upoznao je magiju i okultizam. Vojna vlada ga je čak jednom uhapsila jer su njegove pesme smatrane levičarski nastrojenim i opasnim.

Godine 1968. producirao je svoju prvu predstavu pod nazivom "Peter Pan", koja je bila veliki hit. Njegov pozorišni uspeh bio je veći od njegove karijere pisca. U ovom periodu beleže se njegove afere sa devojkama po imenu: Fabiola , Vera Prnjatović Rihter i Kristina.

Krajem 1971. upoznao je devojku po imenu Giza i već posle nekoliko nedelja par je odlučio da se venča. Kada je njegova žena zatrudnela, on ju je naterao da prekine trudnoću, što ju je emocionalno uništilo.

Iste godine sa muzičkim producentom Raulom Seikasom počeo je da stvara zapažene rok-pesme.

Nakon putovanja po Evropi s suprugom Gizom 1972. godine, bio je u boljem raspoloženju i počeo je da radi na svojoj prvoj knjizi koju je objavio posle dve godine.

1974. godine on i supruga Giza su kidnapovani u Rio de Ženeiru, kada su nekoliko dana bili mučeni. Par je na kraju pušten na slobodu. 1977. godine su se preselili u London gde Paulo kupuje pisaću mašinu i pokušava da se posveti književnosti, bez mnogo uspeha. Sledeće godine se vraća u Brazil, gde radi kao izvršni direktor za izdavačku kuću CBS. Ova faza traje samo tri meseca, nakon čega se odvaja od žene i napušta posao. Njegova supruga ga konačno napušta 1978. jer je posle kidnapovanja počela da pati od paranoje, a moguće i zbog njegovih afera sa ženama o kojima se stalno pričalo.

Drugi album sa Raulom Seikasom bio je veoma uspešan i prodat u više od 500.000 primeraka. To je prvi put da Paulo zarađuje mnogo novca. Do 1976. komponuje više od sto dvadeset pesama koje menjaju panoramu brazilskog roka.

1978. godine je otišao u Njujork, gde je zaradio veliku svotu novca kao konsultant i pisac tekstova za svog prijatelja muzičkog producenta Raula. Kada je imao 38 godina, pošao je na hodočašće u Santijago de Kompostela u severozapadnoj Španiji, gde je za tri meseca prepešačio 830 kilometara, Ovo hodočašće je bila i prekretnica u njegovom životu koja ga je podstakla da postane profesionalni pisac i da napiše knjigu Hodočašće (1987), što je bio njegov prvi književni uspeh.

Kasnije, u svom romanu "Veronika odlučuje da umre" (1998), opisao je svoja iskustva vezana za njegov susret sa mentalnom bolnicom.

Bestseler Alhemičar (1998) napisao je za samo dve nedelje. Iako je knjigu napisao veoma brzo, trebalo mu je dosta vremena da sačeka uspeh knjige. U početku je samo 900 primeraka objavljeno na portugalskom jeziku. Ali on nije odustao, otišao kod novog izdavača, dodao početnu rečenicu: "Kada želiš nešto, čitav univerzum teži da ti pomogne." Alhemičar je do danas prodat u preko 83 miliona kopija i preveden je na rekordnih 80 jezika, i zbog svega toga ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao najprevođenija knjiga jednog živog pisca.

Od 1980. godine je oženjen umetnicom Kristnom Oitisikom.

Kristina Oitisika je rođena 1951. godine i brazilska je umetnica. Poznata je po upotrebi egzotične neokonkretističke tehnike koja podseća na land art i eko umetnost, tehniku koja omogućava prirodnim elementima da deluju na njene radove. Oitisak je "ćerka" eksperimentalnog umetničkog pokreta iz 1970-ih koji je nastao u Rio de Žaneiru, gde je i rođena. Ona slika i putuje širom sveta. Danas Koeljo, zajedno sa svojom drugom suprugom, provodi pola godine u Rio de Žaneiru, a preostalu polovinu u svojoj seoskoj kući u Pirinejskim planinama Francuske. O njegovom privatnom životu sa suprugom Kristinom se ne zna mnogo jer je Koeljo dobro čuva od očiju javnosti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs