s obe noge na zemlji

Ljubavni brodolomi Rajana Goslinga: Odrastao u prikolici, sve duguje samo jednoj ženi! (FOTO)

Životna priča najpoželjnijeg momka Holivuda!

Vip priča
Autor:
Ljubavni brodolomi Rajana Goslinga: Odrastao u prikolici, sve duguje samo jednoj ženi! (FOTO)
Rajan Gosling, Foto: Profimedia

Kad u Gugl upišete Ryan Gosling” tražilica će vam, uz uobičajene enciklopedije podataka - filmsku bazu imdb i Vikipediju - ponuditi i stranice sledećih naziva: "Fuck Yeah! Ryan Gosling", "Feminist Ryan Gosling", "Librarian Ryan Gosling", "Programmer Ryan Gosling", "Homeschooling Ryan Gosling"... Sve su rezultat jednog od najpopularnijih internet trendova, tzv. “memeova”, svih vremena, onog u kojem Rajan Gosling svaku izjavu počinje s “Hey Girl”, nakon čega sledi obično neka nežno zavodljiva rečenica tipa “Moja novogodišnja odluka je da ti češće masiram stopala”, svaki put “zalepljena na kakvu zanosnu Rajanovu fotku.

Gosling s ovim blogovima nema nikakve veze, kao što nikad nije izgovorio rečenicu koja počinje s “Hey Girl”. Trend je proizvod kolektivnog maštarenja miliona žena širom sveta, kojima je 32-godišnji glumac postao dečko iz snova. Teško je, međutim, ne postati deo ovog pokreta, kad Gosling na molbu MTV-jeva novinara pristane u videointervjuu da čita neke od sočnijih “Hey Girl” rečenica, pritom se kikoće i crveni kao zaljubljena šiparica na prvom sastanku, ali sportski obavi posao do kraja.

Otimačica tuđih muškaraca, žene je ne podnose: Životna priča kriminalno seksepilne Skarlet Johanson! (FOTO)

foto: Profimedia

U tom sportskom duhu verovatno leži tajna univerzalne Rajanove popularnosti. Tamo gde će vaš muž/dečko/ljubavnik s prezirom zakolutati očima ili uspaničeno tražiti alibi kad mu se predloži odlazak u bioskop da se pogleda novi film Roberta Patinsona, pa čak i Breda Pita, uprkos filmografiji u kojoj su “Klub boraca”, “Okeanovih 11” i druga čvrsto “muška” dela, na Rajana će svaki koji je video “Vernika”, “Vožnju”, pa i “Lars ima devojku” odreagovati s “On je ok”, što bi prevedeno s “frajerskog” došlo na “tip je zakon i popio bih pivo s njim u svako doba, a i pomogao mu da se preseli”.

Što, pak, znači da ih je zasigurno tu i tamo mašta odvela u Rajanovom smeru - ništa homoerotično, samo znak da se Kanađanin i muškarcima uvukao pod kožu.

Publika ga se ne može zasititi, ali inače prilično povučen tip sada je, nakon internet trenda naušnica s njegovim likom, potragom za uskršnjim jajima u Njujorku u kojima su se skrivale njegove poruke (lažne, s celom akcijom nije imao nikakve veze) i bezbroj drugih sličnih znakova Gosling-groznice, odlučio je u nekoliko navrata da se malo odmori od Holivuda i cele te ludnice.

Njen zaštitni znak je svileni kombinezon i cigareta u uglu usana: Životna priča najseksepilnije glumice u Holivudu! (FOTO)

foto: Profimedia

Previše sam u poslednje vreme glumio. Izgubio sam smisao o tome što radim. Mislim da je dobro za mene da napravim pauzu i ponovo procenim zašto glumim i kako to radim. A pauza je verovatno dobar način da to učinim. Moram da se odmorim od samog sebe koliko se, pretpostavljam, i publika mora odmoriti od mene.” Glumac u pratnji majke Done često dolazi na crvene tepihe. Nije loša taktika, a Rajan je, namjrno ili ne, primenjuje veći deo života. Od malih nogu je sklon nastupanju na pozornici: u ranim godinama nastupao je po različitim dečjim talent-takmičenjima sa starijom sestrom Mandi, a duet je pevao i po svadbama, dok je Rajan znao da nastupa i sa svojim ujakom Elvisom Perijem u predstavi koja je slavila kralja roka Elvisa Prislija.

Od nemaštine do vrha: Neverovatna životna priča Arnolda Švarcenegera! (FOTO)

foto: Profimedia

Mali Gosling učio je i balet. Pristup pozornicama po celoj Kanadi omogućio mu je očev posao - Tomas Rej je radio kao putujući trgovac za fabriku papira pa se porodica stalno selila. Ono što je bilo relativno dobro za Rajanov talenat pokazalo se pogubnim za porodičan život: uprkos strogom mormonskom vaspitanju i običajima, otac je napustio decu i suprugu Donu. Majci je preostalo da se bori teškim finansijskim uslovima i sinovim ADHD poremećajem, zbog kojeg je Rajan u školi doživljavao poraz za porazom.

Dečak nikako nije uspevao da nauči da čita, a svaki i najmanji neuspeh kanalizovao se kroz agresivnost pa je često dolazio kući s posledicama batina i ukorima učitelja. Dona je na kraju bila prinuđena da ga ispiše iz škole i da ga podučava kod kuće.

Mrzeo sam da idem u školu. Prijatelje nisam imao do 14, 15. godine”, priseća se Rajan. S druge strane, “školovanje kod kuće pružilo mi je osećaj autonomije koji ni danas nisam izgubio”.

Životna priča najvećeg zavodnika 90-tih - Luka Perija: Obožavateljka mu poslala brushalter, on je oženio! (FOTO)

Udaljenost od omražene škole i nasilja, kao i samouverenost stečena kod kuće pomogli su mu i kad se tad popularni dečji šou “Mickey Mouse Club” pojavio u Kanadi u potrazi za talentovanim klincima. Rajan je prešišao njih 17.000 i sa 12 godina pridružio se u Los Anđelesu ekipi u kojoj su bili njegovi vršnjaci Džastin Timberlejk, Britni Spirs i Kristina Agilera.

Dona je prvo stigla u Kaliforniju sa sinom: novčano nimalo u zavidnoj situaciji, a mala zajednica nije, poput svih ostalih “mouseovaca”, stanovala u apartmanskom kompleksu blizu studija, već su unajmili kamp-kućicu u parku na ivici grada. Ni to nije bilo dovoljno: Dona je morala da se vrati kući kako bi nešto zaradila, a starateljstvo nad Rajanom je na šest meseci dobila majka Džastina Timberleka, pa se momčić uselio kod Džastina. Dok Džastinov ego ne dopušta da nekadašnjem najboljem prijatelju prizna današnji uspeh i talenat, jer ne može da podnese da ga Rajan “tuče” u glumi, Gosling za Timberlejka ima samo reči hvale i kaže kako mu se i danas divi.

Životna priča Anet Bening: Fatalna žena Vorena Bitija koja ga je promenila iz korena! (FOTO)

“Mickey Mouse Club” pružio je Rajanu važno, iako i ne posebno uspešno iskustvo: uprkos mesecima provedenim u “fabrici snova”, momčić je vidljiv u tek dve-tri epizode šoua, nakon kojih se vratio u Kanadu. Srednja škola pokazala se novim mučilištem za Rajana - i dalje nije mogao da se prilagodi suživotu s vršnjacima, uloge u kanadskim televizijskim serijama stizale su sporadično, pa je raširenih ruku prihvatio ponudu da bude mladi Herkul u istoimenoj seriji koja se snimala na Novom Zelandu, pa mu je to bio odličan izgovor da odustane od daljeg školovanja.

Životna priča Patrika Svejzija: Gubitak sestre, alkohol i ljubav prema ženi koja ga je varala s kim je stigla! (FOTO)

“Mladi Herkul” solidno je prošao kod publike, a Rajanu pružio novu perspektivu: “Od Amerike moraš da se odmakneš da bi je u potpunosti sagledao, Novi Zeland mi je pružio tu mogućnost.”

Znao je da se želi da se vrati u Holivud, a Holivud ga nije odbio. Najpre mala uloga u “Sećanju na Titane”, a nakon toga “Vernik” definitivno su izazvali zanimanje studija i agenata. Posebno je njegov nastup u ulozi mladog Jevreja koji se pridruži neonacistima, uprkos slabom odeku kod publike, oduševio kritiku i filmske kolege, a film je nagrađen na festivalu u Sandensu.

Sedeći Goslingov film je po budžetu i koleginici spadao u prvu holivudsku ligu: “Ubistvo po brojevima” nije bogznakako oduševio ni publiku ni kritiku, ali je lepo zaradio, a Rajanu doneo prvu vezu koja jako zagolicala javnost: 22-godišnjak je više od godinu dana ljubio 16 godina stariju kolegicu iz filma Sandru Bulok. Nijedno nije bilo sklono previše da priča o svojoj ljubavi, ali nije ni da su se skrivali. Viđeni su zajedno na crvenim tepisima, i Sandra je u jednom intervjuu kroz smeh priznala da bi lagala kad bi rekla da su ona i Rajan samo prijatelji.

Životna priča najbogatije princeze Holivuda: Ništa nije moglo da je pripremi za život koji joj je sudbina namenila! (FOTO)

Godinama kasnije, pre nego mu se na horizontu pojavila Eva Mendez, Gosling, koji o svojim devojkama u intervjuima jedva da progovara, ovako je opisao odnos sa Sandrom: “Imao sam dve najbolje devojke na svetu. Nisam sreo nikog ko bi mogao da ih nadmaši.” Druga devojka o kojoj je u tom intervjuu za Tajms govorio Rajan je, naravno, Rejčel Mekadams. Mnogo pre “Sumrak” ludnice i globalne opsesije Edvardom i Belom, tj. Robertom Patinsonom i Kristen Stjuart, Rajan i Rejčel najtraženijim i najromantičnijim parom s početka novog milenijuma učinile su horde histeričnih “McGoslinga”, fanova “Beležnice” i njenih protagonista Noe i Ali. Iako mnogi drže da je romantika te priče bila katalizator i za Rajanovu i Rejčelinu vezu, to ne može biti dalje od istine. Gosling i Mekadams su jedva zajedno snimili film koliko se nisu podnosili. Gotovo nijedna scena nije mogla da prođe bez neugodne tenzije ili svađe, a Rajan je čak tražio da u snimanjima koja ne zahtevaju da su oboje u kadru neko drugi stoji na njenom mestu jer više nije mogao ni da je gleda. Godinu dana nakon što je završeno snimanje netrpeljivost se pretvorila u ljubav.

Sve prevare i skandali nisu uspeli da mu razore porodicu: Životna priča najseksepilnijeg muškarca današnjice! (FOTO)

foto: Profimedia

Veza je trajala dve godine i obeležila ju je vriska obožavatelja, strastveni poljubac na dodeli MTV-jevih nagrada i pokušaji da se izbegne oko javnosti. To im nije polazilo za rukom, i Rejčel je zbog tog pritiska postajala sve nervoznija. Dok se Rajan polako privikavao na holivudski način života i uspevao da nađe srećnu ravnotežu između promotivnih zahteva i želje da očuva privatnost, Mekadamas je šizela jer više nije mogla na miru da ode u omiljeni kafić ili da kupi hleb, a da je neko ne pita za Rajana.

Životna priča harizmatične francuske heroine 60-ih: On je bio i ostao najveća ljubav u mom životu! (FOTO)

foto: Profimedia

Jaz je bio sve veći i par se razišao 2007. Slomljena srca fanova naglo su zacelila u leto godinu kasnije kada se par na nekoliko meseci pomirio, ali ih je konačan prekid uiništio, pa mnogi i danas trljaju ruke kad Rejčel prekine vezu s nekim ko nije Gosling, ili pak neumorno šalju pretnje smrću Evi Mendez, s kojom je Rajan već nekoliko godina. Izjava koju je Gosling dao u najboljoj nameri samo podupire “McGosling” vatru: “Mislim, Bog blagoslovio "Beležnicu". Upoznala me je s jednom od najvećih ljubavi mog života. Ali ljudi ne čine meni i Rejčel nikakvu uslugu kada nas upoređuju s likovima iz tog filma. Rejčelina i moja ljubavna priča sto puta je romantičnija od filmske.”

Ona je vatrena, neukrotiva, buntovna i uvek samo svoja: Životna priča Selme Hajek! (FOTO)

foto: Profimedia

Koliko se par, dok je još bio zajedno, klonio javnosti pokazuje i činjenica da je Rajan na dodelu Oskara 2007., kada je prvi put bio nominovan za najvažniju filmu nagradu Oskar, za sjajnu ulogu profesora-narkomana u “Half Nelsonu”, poveo mamu Donu i sestru Mendi. Ne da nisu tamo trebale da budu: Mendi, a posebno Dona najvažnije su žene u Rajanovom životu, glumac kaže da je odrastajući uz njih “naučio da razmišlja kao žena”, a sigurno su zaslužne za celu struju feminističkog pokreta koja ponosno kao svoju ikonu ističe upravo Goslinga.

Muževi je mlatili, živela na ulici, pokušala da se ubije: Životna priča Hale Beri! (FOTO)

foto: Profimedia

Za sve je kriv film “Tužna veza” u kojem Rajan glumi s Mišel Vilijams, odnosno MPAA, američko telo koje filmovima dodeljuje prikladne granice za uzrast. “Tužna veza”, drama koja dirljivo prikazuje genezu raspada braka, od MPAA-a je dobila oznaku NC-17: nije u tome problem što se film ne preporučuje mlađima od 17, oni ga ionako većinom ne bi razumeli, problem je u tome što filmove sa takvom oznakom malo koji distributer uopšte želi da prikaže, tj. “Tužna veza” bi definitivno tada bila izbačena iz svih multipleksa i ograničena na probrane i slabo posećene dvorane.

Životna priča Roberta Daunija Džuniora: Otac ga uveo u svet droge, kada su svi digli ruke od njega - pojavila se ona! (FOTO)

U filmu bez nasilja, silovanja, ubijanja i pornografije ovakvu odluku zaslužila je scena u kojoj Rajanov lik oralno zadovoljava lik svoje supruge koju glumi Mišel, bez eksplicitnih prizora. Pobunili su se svi koji su imali bilo kakve veze s produkcijom i distribucijom filma, a Rajan se oglasio sledećim rečima:

“Moraš da se zapitaš o filmskoj kulturi koja propoveda umetničko izražavanje, a pritom podržavaš odluku koja je očigledno proizvod patrijarhalno dominantnog društva, koje pokušava da diktira način na koji se žene prikazuju na ekranu"...

Mizogino je pokušavati kontrolisati način na koji se žena seksualno izražava.” MPAA je povukla svoju odluku i “Tužnoj vezi” dodelila mnogo blažu oznaku, a Rajan je osigurao odanost svih koji zagovaraju ravnopravnost žena u društvu.

Životna priča najvećeg holivudskog srcelomca: Zaveo mnoge lepotice, ali jedna mu je došla glave! (FOTO)

foto: Profimedia

S tim je započeo novi period u Rajanovom životu i karijeri: dok je pre trogodišnje pauze, uprkos planetarnoj popularnosti “Beležnice” i oskarovskoj nominaciji za “Half Nelson”, uživao ugled zbog uloga u indi filmovima malog budžeta, poput sjajnog “Lars ima devojku”, u kojem glumi momka zaljubljenog u lutku na naduvavanje, sada se odjednom Goslingovo ime probilo u holivudsku A-listu. Rajan, doduše, nije sedeo besposlen u trogodišnjoj pauzi: njegov bend "Dead Man’s Bones" je snimio album, a članovi benda su obišli dobar deo Amerike nastupajući uz podršku lokalnih dečjih horova.

Uz to, vreme je provodio u obnovi, a i povremenom konobarisanju u restoranu "Tagine", koji je kupio s prijateljem zadnjim novcem koji mu je ostao pa je itekako imao motiv da pretvori malu marokansku zalogajnicu u privlačno mesto za klopu.

Rajanova pauza je verovatno bila motivisana i neugodnim pogrešnim profesionalnim korakom: 2007. godine je trebalo da glumiti u filmu “Lepe kosti” Pitera Džeksona. Serija nesporazuma i nedostatak komunikacije doveo je do toga da se Gosling na snimanju, po sopstvenom nahođenju, pojavio s bradom i 20 kg viška, jer je tako zamislio lik, što uopšte nije odgovaralo viđenju reditelja i producenata. Zamenio ga je Mark Valberg.

foto: Profimedia

Odjednom sam se našao debeo i bez posla”, rekao je Rajan pa se okrenuo muzici i restoranu. Barem je mogao na miru da uživa u omiljenim lignjama i slatkišima... Mesto na holivudskoj A-listi osigurale su mu uloge u filmovima “Ta luda ljubav” i “Martovske ide”. U prvom, do sada jedinom Rajanovom izrazito komičarskom nastupu, briljirao je uz jednako sjajnu Emu Stoun i Stiva Karela, a zatim je radio na političkoj dram, za koju ga je lično odabrao Džordž Kluni. Ipak, uprkos uspehu i solidnim rejtinzima tih dela, godina 2011. je za Rajana najvažnija zbog “Vožnje”, izvrsne drame u kojoj glumi otpadnika, ćutljivog grubijana mekog srca. Dve godine kasnije, Gosling i reditelj Nikolas Vinding Refn ponoviće saradnju i pokušaće s akcionom dramom “Samo Bog oprašta”, ali meseci rada na Tajlandu doneli su im samo sarkastične kritike o tome kako im je druga saradnja ista kao prva, samo nasilnija i besmislenija.

foto: Profimedia

Ono dobro što je proizašlo iz tajlandske avanture je čvršća Rajanova veza s Evom Mendez: s kubanskom lepoticom rođenom na Floridi. Gosling je romansu započeo na setu filma “Gresi naših očeva”, a da je stvar veoma ozbiljna, pokazalo je Evino putovanje na Tajland za Dan zaljubljenih 2012. godine, a potom i njen višenedeljni boravak u Aziji. Nakon kratkih veza s Kirsten Danst, koju je posećivao i u klinici za odvikavanje, potom Natali Portman, Blejk Lajvli i Olivijom Vajld, Eva je ta sa kojom se Rajan, izgleda, najbolje razume.

Možda i zbog toga što su ih oboje odgajile jake žene: i Evina se majka mučila nakon razvoda, a jednom kada je dete postavila na svoje noge, vratila se u školu, kao i Rajanova. Prva je završila računovodstvo, dok je Rajan svojoj mami oduševljeno na promociji pljeskao i dovikivao kada se pre dve godine popela na pozornicu da uzme svoju diplomu pedagoške akademije. Kako bilo, Eva ima mesto u porodici Gosling, Doni je jako draga i Rajanova majka koja se otvoreno hvali kada joj “snaja” odabere neku odevnu kombinaciju, a i ostali ženski članovi porodice (tetke, ujne) vole da budu u njenom društvu. Malo je samo neobično što je zrelom paru zrelog ponašanja jedan od prvih sastanaka bio odlazak u Diznilend. Doduše, to je način na koji Rajan “radi”: Blejk Lajvli je bila na ringišpilu, Olivija je počašćena odlaskom u akvapark, pa je za pretpostaviti da Gosling nadoknađuje neke propuštene trenutke iz detinjstva. Što pak ne objašnjava njegovo hodanje ulicama Njujorka i sviranje lutnje, bizaran trenutak koji bismo pre očekivali od superartističnog Džejmsa Franka (koji je priznao kako “izgara za Goslingom”), nego za momka koji se čini prisebnim i s obe noge na zemlji.

A post shared by Ryan Goslinger (@ryangoslinger) on

Teško mu je, međutim, i takve bizarnosti zameriti. Prva koja je sigurno sve spremna da mu oprosti je britanska novinarka Lori Peni, koju bi u Njujorku udario taksi da je Rajan nije na vreme povukao s puta. Rajan, koji je tu samo slučajno prolazio. Isto tako je glumac bio u prolazu i kada je naišao na nešto što je nalikovalo na početak tuče, ali akteri tog incidenta nisu mu nužno zahvalni kao Lori. Gosling se umešao kada je na jednom ugledao dva muškarca kako “reže” jedan na drugoga dok obojica potežu za neki četvrtast predmet. Rajan ih je odvukao na pločnik i naterao da se razdvoje da bi tek kasnije shvatio kako je jedna zavađena stranka slikar, a druga lopov koji je pokušao da mu ukrade delo.

A post shared by Ryan Goslinger (@ryangoslinger) on

“Više mi neće pasti na pamet da tako reagujem”, kajao se Gosling. Ne bi čudilo da mu je silan ugled koji ima u filmskom svetu i globalna groznica koja trese obožavatelje malo udario u glavu. Malo ko bi ostao ravnodušan da počnu da izlaze bojanke s njegovim likom, da se pojavi ekstenzija Hroma koja svaku stranicu pretvara u oltar s njegovim slikama ili da se kao neispunjena želja za filmski poljubac pojavi na listi takva legenda kakva je Dajana Kiton.

Rajan Gosling je iz veze sa Evom Mendez dobio dve ćerke - Esmeraldu 2014. i Amadu 2016. godine. Dugododišnju vezu sa prelepom Evom Mendez i svoj pordičan život drži u tajnosti koliko je to god moguće, a sve jeiznenadio Goslingov govor na prošlogodišnjoj dodeli Zlatnih globusa kada je osvojio tu prestižnu nagradu za film "La La Land" u kojoj je ponovo zaigrao sa koleginicom Emom Stoun. Romantičan film, mjuzikl osvojio je i publiku i kritičare, a Gosling je još jednom pokazao svoj talenat, ne samo kada je gluma u pitanju već i muzika i ples.

"Nećete dospeti ovde ako ne stojite na ramenima planine ljudi koji vas podržavaju. Dok sam ja pevao i plesao i svirao klavir i imao jedno od najboljih iskustava koje sam doživeo na filmu, moja dama je odgajala našu ćerku, bila trudna s našim drugim detetom i pokušavala da pomogne bratu da pobedi rak. Da ona nije preuzela na sebe sve to kako bih ja ovo doživeo, danas bi tu stajao neko drugi. Draga, hvala ti", rekao je glumac za kojim luduju milioni žena širom sveta. Nakon ovakvog govora u njihovim očima porašće zasigurno još i više.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs