kauboj nežnog srca

Životna priča Patrika Svejzija: Gubitak sestre, alkohol i ljubav prema ženi koja ga je varala s kim je stigla! (FOTO)

Sjajni američki glumac Patrik Svejzi iza sebe je ostavio pregrš filmova koje i dan danas obožavamo...

Vip priča
Autor:
Patrik Svejzi, Foto: Profimedia

Mnogi od nas ga pamte kao jednog od najvećih zavodnika osamdesetih godina, a poznato je da se Svejzi sjajno snalazio glumeći u romantičnim filmovima gde je trebao da pokaže svoju nežniju stranu, ali i u akcionim gde je trebala da se pokaže snaga.

 

 Odrastanje

 

Patirk Svejzi je rođen 18-og avgusta 1952. godine u Hjustonu kao drugo dete Pasti Ivon Helen i Džesi Vajn Svejzija. Majka mu je po zanimanju bila koreograf, plesni instruktor i direktorka baletske škole, a otac inženjerski crtač. Patrik je odgajan kao rimokatolik, a još od malih nogu majka ga je upisala na balet i krenula da ga podučava. Iako je od malena razvio ljubav prema baletu iako su ga vršnjaci u školi stalno zadirkivali zbog bavljenja tim plesom, za koji su smatrali da je ženski, nije se mnogo obazirao.

 

Životna priča Džona Lenona: Majka ga se odrekla, ljubav tražio u zagrljaju muškaraca i žena, svirepo ubijen! (FOTO)

foto: Profimedia

Kada je upisao srednju školu Patrik kreće da se bavi i nešto drugačijim sportovima kao što su plivanje i fudbal. On je bio odličan učenik i sjajno je se pokazao u sportu, pa je zbog toga mogao da bira koju će stipendiju da dobije. Ponuđene su mu bile stipendija za gimnastiku i za ples, a na kraju je ipak odlučio da se bavi gimnastikom i upisao Univerzitet u Hjustonu, koji je nešto kasnije napustio kako bi mogao da se ostvari u plesu. Tada nije ni sanjao o glumačkom pozivu. Učlanio se u plesnu grupu sa kojom je putovao po Sjedinjenim Američkim Državama i tako je sve krenulo.

 

Brilijantna flmska karijera Svejzija praćena problemima sa alkoholom

 

Patrik se bavio plesom sve dok prilikom jednog nastupa nije povredio koleno. Povreda je bila toliko ozbiljna da je morao da ide na operaciju, koja je automatski značila da najverovatnije završio svoju profesioanlnu karijeru u plesu. 1976. godine Patrik je shvatio da više neće moći da gradi karijeru u plesu i rešio je da postane glumac. Prvo je počeo da nastupa u lokalnom pozorištu. On je pune tri godine radio na sebi i svaku noć na daskama koje život znače davao sve od sebe i s vremenom, njegove predstave su postale jedno od najposećenijih.

 

Britanac koji je očarao Holivud: Sa Džejmsom Bondom nema ništa zajedničko, njemu je jedna žena sve! (FOTO)

foto: Profimedia

Nakon toga dobija priliku da nastupa u Holivudu. Najpre je dobijao ulogu u niskobudžetnim filmovima koji nisu doživljavali veliki uspeh, pa je Patrik ostajao u senci već afrmisanih holivudskih glumaca.

 

1981. godine pojavio se u jednoj epizodi TV serije „M. A. S. H.“, a 1984.  godine imao je zapaženu ulogu u filmu „Crvena zora“.

 

Prvu istaknutiju ulogu dobio je 1987. godine kada je dobio ulogu Džona Kastla u kultnom američkom muzičkom filmu „Prljavi ples“.  Pored njega glavnu ulogu je tumačila Dženifer Grej, a film je postigao ogroman uspeh  i stekao kultni status.

 

Interesantno je da je Patrik dobio ovu ulogu jer je sjajno plesao, a pre njega uloga je bila ponuđena Val Kilmeru koji ju je odbio, dok je Bili Zejn nije dobio jer nije znao dobro da igra.

 

Tom Hardi - opasan momak mekog srca: Otarasio se droga, sreću našao u ljubavi i društvu životinja! (FOTO)

foto: Profimedia

Početkom devedesetih izlazi američki film “Duh” u kojem je Svejzi delio platno sa Vupi Goldberg i Demi Mur. Film je kritički prošao odlično, a doživeo je i ogroman komercijalni uspeh zaradivši preko petsto miliona američkih dolara širom svetskih bioskopskih blagajni.

 

Svejzi je tada postao planetarlno popularan glumac koji je doživeo ogromnu popularnost. Devedesetih godina nastavio je sa nizom uspešnih filmova od kojih su najpoznatiji “Point Break” i “Father Hood”.

 

Svejzijevo dobro poznavanje plesa pomoglo mu je oko dobijanja uloga, a uglavnom su likovi koje je tumačio imali neke veze sa plesom. Iako je na početku karijere uglavnom glumio u romantičnim filmovima, kasnije je počeo da dobije i uloge u nešto zahtevnijim trilerima.

 

1994. godine zapao je u krizu kada mu se sestra ubila. Kako nije mogao da se izbori sa svime što se dogodilo, odao se alkoholu. Iste godine odlazi prvi put na rehabilitaciju kako bi mogao da nastavi da se bavi glumom.

 

Harizmatičan, strastven i hrabar: Život i smrt Ajrtona Sene - najvećeg vozača Formule 1 svih vremena! (FOTO)

foto: Profimedia

 Poslednji lm koji je snimio devedesetih bio je “Crni pas” premijerno prikazan 1998. godine u kojem je tumačio lik Džeri Kruza. Baš tih godina Svejzi je počeo ponovo da pije i imao je velikih problema sa alkoholom zbog čega dve godne nije snimao filmove. On je se i prijavio na kliničku rehabilitaciju u jednom centru kako bi prevazišao krizu. 

 

Od kućnih poslova napravila milijarde: Muž je ostavio, provela 5 meseci u zatvoru, muškarci beže od nje! (FOTO)

 

1 / 4 Foto: Profimedia

Prvi film koji je snimio nakon dolaska sa rehabilitacije bio je “Zauvek Lulu” gde mu je partnerka bila sjajna Melani Grit, a nakon toga dobija ulogu u naučno fantastičnoj drami pod nazivom “Doni Darko” u kojem je imao sporednu ulogu.

 

Privatan život

 

Patrik Svejzi se oženio Lizom Niemi 12. juna 1975. godine i sa njom proveo 34 godine. Par se upoznao  1970. godine kada je Patrik imao samo 18 godina. Niemi, 14 godina starija od Svejzija, uzimala je časove plesa od njegove majke. 

 

U jednom intervjuu koji je poznati glumac dao 2008. godine rekao je o svojoj supruzi:

 

Životna priča Eštona Kučera: Zbog brata hteo da se ubije, smrt jedne devojke ne može da preboli! (FOTO)

foto: Profimedia

"Ona je bila moja inspiracija kada sam pisao pesmu "She's like the wind."

 

 

1989. godine za jedne novine iskreno je ispričao nešto više o tamnoj strani svoje ličnosti.

 

"Uvek sam se osećao nekako drugačijie ali sam se plašio dublje da pogledam. Plašio sam se šta ću pronaći. To je razlog zašto sam počeo da izučavam Budizam, išao na psiho terapije, ušao u Sajentologiju i praktikovao meditacije. Pokušavao sam da podržim tu stranui svoje ličnosti. Ali. znate, u Teksasu to ne postoji. "

 

O njegovom odnosu sa suprugom više se saznalo u danima njegove bolesti. 

 

Patrik je navodno bio u kućnom pritvoru, a supruga Lisa Niem, koja je prema njemu bila nasilna i varala ga, pustila ga je da umire u najgorim mukama, prljavštini i bolovima.

 

Životna priča Sare Džesike Parker: Ljubavna afera sa Pirsom Brosnanom umalo je koštala braka! (FOTO)

foto: Profimedia

Ove šokantne optužbe izneo je jedan od najbliskijih prijatelja zvezde "Prljavog plesa".

 

Svejzi je preminuo 2009. godine u 57. godini posle bitke s rakom pankreasa. Situaciju mu je u zadnjim mesecima života otežala njegova žena Lisa, koja je dozvolila da glumac spadne na samo oko 40 kilograma, a čak je branila njegovoj majci i prijateljima da ga posete.

 

"Voleo ju je svim srcem, ali to je stvarno bila veza ljubavi i mržnje. Ona bi ga tukla, a on bi tukao zidove i nameštaj. Svađali su se, a znali su da unište hotelske sobe, automobile… Bila je to nasilna veza", rekao je prijatelj koji optužuje Patrikovu udovicu za zanemarivanje supruga.

 

Inače se za Patrika, kad god je mogao, brinuo i njegov brat Don, ali kada ga nije bilo, sve je bilo prepušteno Lisi.

 

"Lise ne bi bilo satima, a kada bi Don došao, našao bi brata kako leži u mokraći i fekalijama jer nije mogao sam da ustane", dodaje prijatelj.

 

Patrikova prijateljica iz detinjstva Šarlota Stivens rekla je da je nagovarala glumca da ostavi suprugu s kojom se oženio 1975, ako ni zbog čega drugog, onda zbog silnih afera za koje je znala i porodica i prijatelji.

 

Životni brodolomi Silvestera Stalonea: Svaki šampion je nekada bio borac koji je odbijao da odustane! (FOTO)

foto: Profimedia

Dva meseca pre Patrikove smrti Lisa, koja danas ima 62 godine i ponovno se udala, ostavila je porodicu bez teksta kad je svima zabranila da viđaju i posećuju glumca, uključujući i njegovu majku Petsi.

 

U tom periodu Svejzi je potpisao testament kojim je celo svoje bogatstvo od 40 miliona dolara ostavio Niemi.

 

Borba sa rakom i smrt

 

U januaru 2008. godine nakon što je duže vreme bio bolestan, Svejzi odlazi na preglede gde su mu dijagnostifikovali rak pankreasa. Nažalost, loš stil života u kojem je dosta pušio i lečio se nekoliko puta od alkoholizma doveli su do toga da glumac na kraju oboli od teškog oblika raka.

 

Kada mu je ustanovljena bolest izjavio je: “Uplašen sam i ljut zbog dijagnoze. Možete se kladiti da ću proći kroz pakao. Verujem da su svi mislili da sam skrenuo i da su očekivali da ću se povući iz posla … Da li umirem? Odustajem li? Jesam li na samrtnoj postelji? Opraštam li se od prijatelja i porodice? Ni slučajno! Sanjam o budućnosti, o dugom i zdravom životu, ne u senci raka, već u svetlu!”

 

Najzločestiji dečko sa ulica Londona: Jedna greška ga je koštala najveće ljubavi! (FOTO)

foto: Profimedia

Odmah je krenuo na hemoterapije koje su ga prilično iscrpljivale, a pored njih išao je i na radio terapije. Nije želeo da se prepusti bolesti i borio se svim sredstvima. Iako ga je bolest dosta iscrpljivala, dok je išao na terapije, on je prihvatio glavnu ulogu u TV seriji „Zver“ i odlazio je na snimanje na kojem je davao sve od sebe da se ne primeti u koliko se lošem stanju nalazi.

 

U isto vreme dolazeći kući sa posla, pisao je memoare sa svojom surpugom Lisom. Partik je umro 14. septembra 2009. godine. On se  se hrabro borio sa bolesti punih 20 meseci, ali nažalost bolest je bila uznapredovala i upkos velkoj borbi i naporima doktora leka nije bilo.

 

U vreme smrti imao je samo 40 kilograma što pokazuje koliko ga je ova bolest iscrpela.

 

Mračne tajne Roberta de Nira: Obožava kokain, koristi žene, otac mu je bio homoseksualac! (FOTO)

foto: Profimedia

Mnoge poznate ličnosti odale su počast sjajnom glumcu, a glumica Dženifer Grej povodom njegove srmti izjavila je: „ Patrik je bio retka i predivna kombinacija sirove muškosti i neverovatne otmenosti. Predivan i jak, bio je pravi kauboj nežnog srca. Bio je neustrašiv i uvek je snimao opasne scene, zato me nije čudilo što se tako hrabro i dostajanstveno borio protiv raka.“

 

 

 

 

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs