Buran život najpoznatijeg Bitlsa

Životna priča Džona Lenona: Majka ga se odrekla, ljubav tražio u zagrljaju muškaraca i žena, svirepo ubijen! (FOTO)

Četiri decenije života Džona Lenona bilo je premalo da muzička legenda uživa u porodičnom životu koji je zavoleo tek nakon promašenog braka i homoseksualne ljubavi, ali dovoljno da vođa čuvenih Bitlsa stekne planetarnu slavu

Vip priča
Autor:
Životna priča Džona Lenona: Majka ga se odrekla, ljubav tražio u zagrljaju muškaraca i žena, svirepo ubijen! (FOTO)
Džon Lenon, Foto: Profimedia

Malo je muzičara koji su tokom svog života stekli toliko priznanja i pohvala kao što je Džon Lenon, najslavniji član nekadašnjeg liverpulskog benda Bitlsi čija popularnost ne jenjava ni posle tragične smrti kada ga je u napadu ludila 8. decembra 1980. godine ubio obožavalac Mark Čepman, piše Glossy.

Iako je živeo samo četiri decenije, njegovo ime ostalo je upamćeno i zabeleženo u istoriji muzike, a njegov doprinos pop kulturi prepoznali su mnogi širom planete, pa je tako po njegovom imenu nazvan aerodrom u Liverpulu, najveći park u Havani, park u Barseloni, u njegovu čast podignuti su mnogi spomenici, a o njegovom životu napisano je desetak biografija.

Izgubio sina na najgori mogući način, bio u paklu poroka, sreću pronašao u 54. godini: Životna priča Erika Kleptona! (FOTO)

foto: Profimedia

Džon Lenon je rođen 9. oktobra 1940. godine u Liverpulu kao jedino dete Džulije Stenli Lenon i trgovca Alfreda Lenona po čijem ocu je i dobio ime. Brak njegovih roditelja od početka je bio veoma nestabilan i ubrzo se pokazalo da neće dugo trajati. Naime, njegov otac otputovao je na jedno od svojih službenih putovanja, a kada se posle godinu dana vratio, svoju suprugu, Džonovu majku, zatekao je trudnu sa drugim muškarcem, što je uzrokovalo brzi razvod. Pošto porodica njenog novog supruga nije želela da prihvati Džona, ona ga je kao četvorogodišnjeg dečaka dala sestri Meri Mimi Smit koja je, pošto nije imala svoje dece, pokušala da mu pruži svu potrebnu ljubav.

Od užasnog detinjstva bežao u svet mašte: Životna priča genija koji je ostavio neizbrisiv trag! (FOTO)

foto: Profimedia

- Odrastao sam bez osećaja pripadnosti roditeljima i domu, što me je vrlo rano učinilo buntovnim i pomalo problematičnim. Zavideo sam deci koja su imala mamu i tatu za čim sam čeznuo celog života - priznao je u jednom intervjuu čuveni Bitls nekoliko dana pred smrt.

Iako je njegov otac pokušavao da dobije starateljstvo nad njim, to mu nikada nije pošlo za rukom, pa je muzičar rastao okružen ženama. Majka ga je redovno posećivala, i upravo ona mu je usadila ljubav prema muzici, kupivši mu na poklon prvu gitaru.

- Sećam se da me je to učinilo veoma srećnim. Tada mi je rekla da zapamtim kako je divno umeti svirati, ali da se od muzike ne može živeti. Kao i uvek, nije bila upravu. Ipak, iako nije bila prisutna u mom životu, bio sam vezan za nju, a nakon što je umrla pošto ju je 1958. godine pregazio auto, stvarno sam plakao. To je trauma koju nikada neću zaboraviti - govorio je Lenon koji je svojoj majici posvetio nekoliko pesama od kojih su mu najdraže bile "Julia" i "Mother".

Jurili je moćni muškarci, novac je nije zanimao: Životna priča najfatalnije italijanske dive koja i dan danas ne prestaje da intrigira! (FOTO)

foto: Profimedia

U školi je bio veoma loš đak, najviše zbog loše reputacije koju je stekao podsmevajući se kako učenicima tako i profesorima. Stalno je smišljao kako da napakosti drugima.

- Vrlo mi je drago što sam bio takvo dete. Borio sam se za ljubav drugih onako kako sam umeo i znao, pa svoje ponašanje ne doživljavam kao nešto strašno - pričao je Džon koji je zbog loših ocena u školi mogao da upiše jedino srednju umetničku školu koja mu je obeležila život.

Sve prevare i skandali nisu uspeli da mu razore porodicu: Životna priča najseksepilnijeg muškarca današnjice! (FOTO)

foto: Profimedia

- Baš tu upoznao sam devojku Sintiju Pauel sa kojom sam se vremenom zbližio, a 1957. godine, pošto me nisu interesovali časovi kaligrafije, sa nekoliko prijatelja osnovao sam bend "Quarrymen". Nedugo zatim upoznao sam i Pola Mekartnija koga je otac savetovao da se nikako ne druži sa mnom jer sam već uveliko bio obeležen kao mladić koji pravi razne probleme. Onda su nam se pridružili Džordž Harison i Stjuart Sjutkfil i promenili smo ime grupe u "The Beatles" - objasnio je Džon kako je nastala jedna od najboljih muzičkih grupa svih vremena.

Životna priča harizmatične francuske heroine 60-ih: On je bio i ostao najveća ljubav u mom životu! (FOTO)

foto: Profimedia

Vrlo brzo sastav je preko nastupa po lokalnim mesnim zajednicama stigao i do Hamburga u Nemačkoj gde su imali prvi koncert van svoje zemlje, a nedugo zatim postali su popularni i u celoj Evropi. Svojim perfekcionizmom i drskošću Džon se postavio kao vođa benda, što niko od kolega nije dovodio u pitanje. Pošto je njihova popularnost rasla iz dana u dan, momci su našli i menadžera Brajan Epštejna koji je bio homoseksualac i ponajviše zaslužan što su Bitlsi snimili svoj prvi sing "Love me do". Pošto je bio izuzetno posvećen muzici, vezu sa devojkom iz srednje škole Sintijom shvatao je vrlo površno, ali kada je ona ostala u drugom stanju, rešio je da se njome oženi.

- Šokirao sam se kada mi je Sintija saopštila da je trudna jer je to bilo apsolutno neplanirano, uradio sam ono što bi uradio svaki muškarac - oženio sam se njome iako mi iskreno do toga nije bilo stalo - pričao je Džon koji je sudbonosno da svojoj školskoj ljubavi izgovorio u opštini u Liverpulu 23. avgusta 1962. godine, a kum mu je bio Brajan Epštajn.

Sedam meseci kasnije rodio se njegov sin Džulijan za koga slavni muzičar nikada nije bio previše vezan. Baš tih šezdesetih, kada je počela prava bitlmanija, Lenon je počeo da konzumira LSD, drogu koja je potpomagala njegovu kreativnost, ali isto tako razvijala agresiju zbog koje je najviše patila njegova supruga Sintija koju je vrlo često tukao. Po rođenju deteta, njihov brak postao je pravi horor. Muzičar je počeo da spoznaje u sebi ljubav prema osobama istog pola, i veoma brzo je shvatio kako je zaljubljen u svog kuma Brajana. Njih dvojica su otputovali u Španiju, a svetom su počele da kruže spekulacije o njihovoj romansi.

Elegantni šansonjer u belom smokingu: Preoteo sinu devojku, pa je oženio - životna priča Brajana Ferija! (FOTO)

foto: Profimedia

- To je bila gotovo prava homoseksualna ljubav. Nas dvojica jesmo gajili emocije jedan prema drugome, ali nikada nismo konzumirali našu ljubav, nismo imali seksualne odnose, što znači da nismo ni bili u vezi - objašnjavao je Lenon.

Ipak, njegova supruga je zbog ljubavi trpela sve, tvrdeći da je Džon loš samo kada popije ili konzumira narkotike, ali kada je 1966. godine saznala da se on polako zaljubljuje u devojku Joko Ono, rešila je da se razvede od njega, dok je poznatom muzičaru ostalo da plaća sto hiljada funti mesečno za alimentaciju.

Tužna životna priča Lajze Mineli: Molila majku da se ne ubije, živela bez ljubavi, jednu stvar nikad nije prežalila! (FOTO)

foto: Profimedia

I dok je on uplovljavao u vezu sa ekscentričnom Japankom koja je bila trinaest godina starija od njega, popularnost Bitlsa već je dostigla tolike razmera da bi, gde god bi se pojavili, članovi ovog benda izazivali toliku pažnju da nisu smeli da izlaze bez obezbeđenja.

- Popularniji smo od Isusa Hrista. Ne znam šta će duže izdržati - rokenrol ili hrišćanstvo - jedna je od najčuvenijih izjava slavnog muzičara iz tog perioda.

Pošto je pronašao ženu u koju se beskrajno zaljubio i sa kojom se osećao kao voljeno biće, spoznao je šta znači ljubav.

-Joko Ono je najsavršenije biće koje korača ovom planetom, pored nje sam shvatio ko sam i šta sam - govorio je Lenon za svoju ljubavnicu koja mu je ubrzo postala supruga.

Životna priča najveće dive svih vremena: Majka je ostavila u sirotištu, izgubila najveću ljubav, ćerka promenila pol!(FOTO)

foto: Profimedia

Samo nekoliko dana pošto se Džon razveo od prve supruge, Joko Ono je pobacila njihovo prvo zajedničko dete. Iako je na svoju novu partnerku gledao kao na pravo božanstvo, ona je vezu sa muzičarem postavila tako da je drugima delovalo kao da ga nimalo ne voli. Uz to, Joko je u svojim intervjuima često izjavljivala kako je muzičar homoseksualac koji to ne želi da prizna i nastavila da izlazi sa drugim muškarcima. Uprkos tome, Lenon i Ono venčali su se 20. marta 1969. godine na Gibraltaru, a medeni mesec proveli su u Amsterdamu gde su i nastale fotografije i spot u krevetu pod nazivom "Bed in for Peace" kojim su zagovarali ideju mira u svetu.

Pod uticajem žene koja ga je nipodaštavala, Lenon je počeo da se oseća sputano u grupi koja ga je proslavila, pa ju je napustio 1969. godine, što je razbesnelo mnoge njegove obožavaoce.

- Pre poznanstva sa Joko mislio sam da su žene niža bića, pa sam se u skladu sa tim prema njima i ophodio. Priznajem da sam bio nasilan i često nepravedan, ali mi je moja druga supruga otvorila oči i pomogla mi da shvatim kako nisam bio u pravu - govorio je tada Lenon, a kako bi dokazao svojoj ženi koliko je voli, zvanično je promenio ime u Džon Vinston Ono Lenon.

Životna priča Dejvida Bouvija : Čim sam je ugledao, odmah sam počeo da smišljam imena za našu decu! (FOTO)

foto: Profimedia

Iako je prvobitno bio veoma vezan za svoju suprugu, fascinacija njom počela je polako da bledi. Lenon je na njen nagovor a 1973. godine započeo vezu sa njihovom saradnicom Mej Fang Ji, a kada je posle osamnaest meseci Joko odlučila da je njen suprug dosta uživao u ovoj mladoj devojci, rekla mu je da mora da je ostavi, što je on bez pogovora i učinio.

- Veza sa Mej bila je jedan promašeni vikend u mom životu. Oduvek sam voleo samo jednu ženu, a to je Joko. Mada mi je Mej pomogla da uspostavim odnos sa sinom Džulijanom koga dugo nisam ni video ni čuo, ona jednostavno nije bila kao Joko, a to je dovoljno da je više nikada i ne pogledam - rekao je Džon.

Kontroverzna Japanka ponovo je preuzela kontrolu nad muzičarevim životom kada se 1975. godine rodio njihov sin Šon, pošto mu je prethodno pretila da će abortirati ako ne obeća da će svom detetu biti potpuno posvećen.

Životna priča Debi Rejnolds: Udavala se tri puta, ali samo nju je iskreno volela! (FOTO)

foto: Profimedia

- Od prvog dana Šonovog života bio sam mu predan bez trunke rezerve. Svaki dan sam ga fotografisao, crtao mu i pevao, i on je moja najveća životna ljubav. Šon je dete ljubavi, dok mi se prvi sin jednostavno dogodio i zato sam ga i zapostavio, ali to ne znači da ga ne volim - objasnio je jednom prilikom slavni muzičar.

Ipak, Lenon nije imao puno vremena da uživa u svom porodičnom životu jer je ubijen 8. decembra 1980. godine u Njujorku pred ulazom u zgradu u kojoj je živeo. Ubio ga je njegov obožavalac Mark Čepman kome se samo nekoliko časova ranije pevač potpisao na svoj novi album "Double Fantasy". Ovaj verni poštovalac njegovog dela ispalio je četiri metka u muzičareva leđa, a iako je hitna pomoć stigla za nekoliko minuta, doktori su u obližnjoj bolnici "Roosvelt" samo mogli da konstatuju smrt.

Džonova supruga je narednog dana saopštila da neće biti sahrane i da će njegovo telo biti kremirano, a pepeo posut po Central parku gde se danas nalazi i spomen ove muzičke legende - obeležje "Strawberry Fiedels" Memorial".

Njegov egzekutor osuđen je na kaznu od dvadeset godina do doživote robije, a i dan-danas nalazi se iza rešetaka. U testamentu koji je ostavio, čuveni Bitls je sve ostavio svojoj supruzi Joko Ono i njihovom sinu, dok njegova prva žena i njihov sin nisu dobili ništa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs