Životna priča MARTE STJUART

Od kućnih poslova napravila milijarde: Muž je ostavio, provela 5 meseci u zatvoru, muškarci beže od nje! (FOTO)

Marta Stjuart važi za osobu koja predstavlja ideju američkog sna, preduzetnicu koja je pretočila strast za otmenim životom i neverovatan apetit za perfekcijom u fenomenalnu karijeru stručnjaka za način života i kućne poslove

Zanimljivosti
Autor:
Od kućnih poslova napravila milijarde: Muž je ostavio, provela 5 meseci u zatvoru, muškarci beže od nje! (FOTO)
Marta Stjuart, Foto: Profimedia

Poslovno carstvo Marte Stjuart je u dobrom zdravlju, iako medijska tajkunka tvrdi da je boravkom u zatvoru izgubila preko milijardu dolara. Među ženama, samo je Opra uticajnija od nje u šou biznisu, ali Marta je intimno nezadovoljna zbog samoće pa vreba na imućne Amerikance, koji joj uspešno odolevaju.

Za razliku od miliona čitatelja i gledatelja njenog sadržaja o udobnom življenju, muškarci je ne doživljavaju tako harizmatičnom. To tvrdi biografija o Marti Stjuart, “The Best of Friends: Martha and Me” (Najbolje prijateljice: Marta i ja) od Marijane Pasternak, koja joj je toliko “dobra prijateljica” da je svedočila protiv nje u slučaju varanja s deonicama, a sada joj ogoleva i intimu.

Životna priča Džudi Garland: Stotine ljubavnika, brak sa homoseksualcima i smrt u 47. godini! (FOTO)

foto: Profimedia

Carica gurmanskih recepata i "self help" magazina predstavljena je kao majstor odvođenja u krevet tek upoznatih muškaraca, koji joj se brzo potom izmigolje.

Druga strana slave

Superbogatašica toliko očajnički želi da upeca novog muža da je zavela jednog investicijskog bankara, nadajući se da će zbog nje ostaviti svoju verenicu. I kad je kao “slučajno” nabasala na njega na zabavi, o ruku mu je bila obešena verenica, a on se pravio da je ne poznaje.

“Svaki put kad joj se svideo neki muškarac, pričinjavala su joj se svadbena zvona, ali uvek je pretrpela poniženje i razočaranje”, napisala je “vrlo diskretna” Pasternakova, dodajući da 76-godišnja Marta “u dodiru s muškarcima ume da bude naivna kao devojčica”. “Martino očajanje zbog neuspešnih sentimentalnih eskapada cepalo mi je srce”, piše Marijana Pasternak s iskrenošću u koju je teško posumnjati.

Silovali je sa 9 godina, sa 14 rodila sina: Pobedila sve nedaće i nemaštinu, danas je jedna od najmoćnijih žena na svetu! (FOTO)

foto: Profimedia

Guru domaćica

Marta Stjuart važi za ženu koja je oličenje američkog sna, preduzetnica koja je pretočila strast za otmenim životom i neverovatnim apetitom za perfekcijom u fenomenalnu karijeru stručnjaka za lifestyle: naućila je sve o kuvanju, baštovanstvu, uređivanja enterijera i duhovnog razvoja miliona Amerikanki.

Rođena s imenom Marta Kostura kao drugo od šestoro dece u skromnoj porodici poljskih doseljenika, odrastala je u radničkoj sredini gradića Nutlej u Nju Džersiju. Roditelji su joj ugradili ljubav prema kućnim aktivnostima. Majka ju je naučila šivanju, kuvanju i konzervisanju hrane, a otac baštovanstvu i voćarstvu.

Od 13. je godine radila kao model, nastupajući na modnim revijama i televizijskim reklamama. Pohađala je Barnardov fakultet na Menhetnu, gde je 1962. diplomirala istoriju i umetnost. Dok je studirala udala se za kolegu Endru Stjuarta, s kojim je 1967. dobila ćerku Aleksis. Od rođenja ćerke radila je na Vol Stritu kao agent berze za kompaniju "Monness", "Williams and Sidel", dok se 1972. godine porodica nije preselila u Vestport u državi Konetiket.

Elen de Dženeres iskreno o najtežim trenucima u životu: Spavala sam na krevetu punom buva, nisam imala ništa! (FOTO)

foto: Profimedia

Početak s knjigom

Tamo su Stjuartovi kupili i obnovili farmu iz 19. veka, a Marta je energiju usmerila na gurmansko kuvanje, učeći iz knjige o francuskom kulinarstvu, "Mastering the Art of French Cooking" od Džulije Čajld.

Krajem sedamdesetih pokrenula je ugostiteljski posao i ubrzo postala lokalno poznata po svojim gurmanskim menijima i šarmantnim prezentacijama. Šira se javnost s njom upoznala 1982. godine kada je izdala svoju prvu knjigu "Martha Stewart Entertaining" (U gostima kod Marte Stjuart), koju je objavila kompanija njenog muža. Knjiga je postala bestseler, a sledila su je podednako uspela dela o brzim receptima, predelima, božićnim gozbama i planiranju venčanja. Tada se tek zahuktavala. S velikim trgovačkim lancem "Kmart" 1987. je ugovorila izradu ekskluzivne linije jeftinih, ali ukusnih proizvoda za pokućstvo, a 1991. godine je pokrenula magazin "Martha Stewart Living. No", njen je senzacionalan poslovni uspeh do tada odneo žrtve u njenom privatnom životu.

U javnosti je vladala slika o njoj, mužu Endruu i ćerki Aleksis kao o savršenoj porodici koja vodi idiličan život o kakvom sanja svaka prosečna Amerikanka. Iluzija se održala duže od stvarnosti: Endru se 1987. odselio iz zajedničkog doma i počeo da živi s Martinom dotadašnjom pomoćnicom. Njen je 29 godina dugi brak razvrgnut 1990. godine nakon trogodišnjeg odvojenog života.

Donald Tramp ne ispušta svoju ženu iz ruku: Melanija izgleda kao milion dolara! (FOTO)

foto: Profimedia

Gubitak za čovečanstvo

Međutim, carstvo joj se i dalje širilo pa je idućih godina obuhvatilo još dva magazina, popularnu kablovsku tv emisiju, radijsku emisiju, novinsku kolumnu koju su preuzimale brojne novine, seriju knjiga za pomoć u svakodnevnom životu kao i internet portal.

Priznata kao vodeći guru za kućne poslove zapadne hemisfere, Stjuartova je 1997. godine otvorila kompaniju "Martha Stewart Living Omnimediju", a 19. novembra 1999. uvela kompaniju na berzu.

Koncem radnog dana vrednost 72 miliona deonica porasla je za 95 posto, odnosno za 130 miliona dolara. Skandal ju je zahvatio na vrhuncu slave.

Samo par dana pre nego što će agencija za hranu i lekove (FDA) odbiti odobrenje za lek protiv raka kompanije "ImClone", Stjuartova je prodala nekoliko stotina deonica te kompanije, uštedevši par stotina hiljada dolara. Kad je FDA objavila odluku, "ImCloneove" su deonice drastično pale, a komisija za kontrolu trgovine vrednosnih papira (SEC) posumnjala je da je Stjuartova raspolagala s povlašćenim informacijama. Počela je istraga, koja je u junu 2003. godine rezultirala optužnicom za prevaru s deonicama (insider trading), ometanje pravde, zaveru i laganje istražiteljima i FBI. Ona je tvrdila da je nedužna, ali preventivno je napustila predsedničko i direktorsko mesto u "Omnimediji", kao i poziciju u upravnom odboru Njujorške berze. Pravosudni je rasplet bio neuverljiv. U februaru 2004. sudija je odbacio optužbu za prevaru s deonicama, ali joj je suđeno po ostalim tačkama, a porota ju je proglasila krivom i osudila na pet meseci zatvora.

Čudesan život Džulije Čajld: Bila je voljena, ostvarena i živela po svojim pravilima! (FOTO)

foto: Profimedia

Biznis u zatvoru

Milijarderka se sigurno sto puta pitala šta joj je trebala avantura sa sitnišem od "ImCloneovih" deonica, ali mogla je da prođe i gore. Poslata je u zatvor s najblažim režimom u Zapadnoj Virdžiniji, odakle je mirno mogla da vodi poslove.

Pre nego što je puštena 4. marta 2005. godine, NBC je objavio da je s njom ugovorio dve nove emisije, "talk show"u dnevnom terminu i "reality show" na tragu čuvenog "Pripravnika", u kojem je Donald Tramp ocenjivao i uglavnom otpuštao pripravnike. Dok je Martina verzija "Pripravnika" pretrpela relativan neuspeh, njen dnevni program s njenim imenom i prezimenom je privukao dovoljno pažnje i zadržao se na ekranima. Njena se kompanija je vratila profitabilnost 2006. godine i nastavila širenje u novim smerovima pokretanjem revija "Everyday Food, Body + Soul" i "Blueprint" kao i linija nameštaja "Martha Stewart Signature".

Stjuartova je nakon zatvorske epizode brojčano objavila gubitke koje je njena kompanija "Omnimedia" pretrpela zbog njenog odsustva.

“Verovatno preko milijardu dolara, naravno”, rekla je hladnokrvno u televizijskom intervjuu. A više od sopstvenog gubitka, Stjuartovu boli ono što je izgubila – čovečanstvo.

“Kada vas na takav način kazne i kada se raspe velik deo bogatstva, mislim šta sam sve mogla da učinim s tolikim novcem za dobro ljudskog roda. Ali, nadam se da ću nastaviti s tim”, poručila je dobrodržeća veteranka.

Martin medijska imperija

"Martha Stewart Living Omnimedia" (MSLO) je raznovrsna medijska i trgovačka kompanija sa sedištem u Njujorku, koja obuhvata štampano i elektronsko izdavaštvo, prodaju i licenciranje. Kompanija ima 645 zaposlenih, a 2008. godine je ostvarila bruto prihod od 284 miliona dolara. Posredstvom MSLO-a Marta Stjuart se obraća svetu sa svojim kulinarskim veštinama, savetima za rad na vrtu, uređivanje enterijera, slaganje cvetnih aranžmana, pripremanje gozbi i prezentacija i drugim znanjima o ugodnom i udobnom življenju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs