životna priča

Čudesan život Džulije Čajld: Bila je voljena, ostvarena i živela po svojim pravilima! (FOTO)

Žena neverovatne harizme i ljubavi prema hrani!

Zanimljivosti
10:22h Autor:
Čudesan život Džulije Čajld: Bila je voljena, ostvarena i živela po svojim pravilima! (FOTO)
Džulija Čajld, Foto: Profimedia

Ako ste kojim slučajem gledali film "Džuli i Džulija" verovatno ste upoznati sa likom i delom američke kuvarice koja je svoj zanat ispekla u Parizu 50-tih godina prošlog veka. Ako niste, a ljubitelj ste kuvanja, to obavezno stavite na svoju listu filmova koje treba da pogledate. Ako vam to nije dovoljan razlog, lik sjajne Džulije Čajld odigrala je neprikosnovena glumica Meril Strip. Garantujemo dobar provod ali i povećan apetit u toku i posle filma, s obzirom da je ceo film prepun neverovatnih recepata koje ćete sigurno poželeti negde da pronađete i isprobate.

Jaja benedikt: Doručak kao iz najskupljeg hotela! (RECEPT)

foto: Profimedia

Džulija Čajld je ostavila neizbrisiv trag u američkoj kulinarskoj tradiciji, a njen kvalitet je u tome što je učila kuvanje u prestonici Francuske. Njena prva knjiga "Mastering the art of French Cooking" bila je bestseler, što je u to vreme bilo gotovo nemoguće postići. Ta knjiga se i dan danas smastra kulinarskom biblijom.

Džulija Čajld je rođena u bogatoj porodici u Pasadeni, Kalifornija, što joj je omogućilo školovanje u prestižnim školama. U svojoj mladosti nije pokazivala talenat i želju za kuvanjem, već je samo uživala u raznim specijalitetima i hrani uopšte.

Za vreme Drugog svetskog rata radila je u američkoj obaveštajnoj službi, preko koje je na Šri Lanci i upoznala ljubav svog života i srodnu dušu, Pola Čajlda. Ubrzo su se venčali i bili sjajan par koji je život živeo punim plućima. Pol je veoma uticao na to da ona počne da se bavi kulinarstvom i bio njena najveća podrška od početka do kraja njene neverovatne karijere. Bio je boem, uživao u hrani i piću, obožavao umetnost, dok je Džulija Čajld bila praktična, temeljna i kasnije posvećena svojoj strasti koju je pronašla u kulinarstvu.

Isekao je crni luk i napravio specijalitet: Oduševićete se jelom! (RECEPT, VIDEO)

foto: Profimedia

Kada se rat završio, Pol i Džulija su otišli u Pariz jer je to bilo mesto poznato po hednonizmu i zabavama koje su obožavali. Iako osiromašen, posle rata, Pariz je bio baš ono što su očekivali. Stekli su mnogo prijatelja, a Džulija se zaljubila u francuski način života. Živeli su skromno, ali u svakom momentu okruženi gomilom prijatelja.

Jedna poseta restoranu i jelo pod nazivom "Sole meuniere" ostavilo je neverovatan utisak na buduću kuvaricu i zvezdu. Džulija se tih dana dosađivala u Parizu, Pol je radio, odlučila je da upiše čuvenu školu kuvanja "Mastering the Art if French cooking".

Kao i u životu, Džulija je imala temeljan pristup svemu čega se dohvatila, ali i američku neposrednost se odražavala kroz njen vedar duh na svakom koraku. Njena pojava, karakter, posvećenost i ljubav prema hrani doneće joj veliku slavu. Zanimljivo je to da je slavu stekla tek u svojim pedesetim godinama.

Puter od semenki bundeve: Ko bi rekao da može sve ovo da izleči!

Počela je da snima kulinarske emisije 1963. godinei to u svojoj kuhinji, u čemu je bila prva, a njen voljeni muž Pol joj je uredio kuhinju da odgovara njenoj visini, s obzirom da je bila viša od većine žena. Njena kuhinja i danas je izložena u jednom muzeju u Vašingtonu. Oko njene kuhinje u tom muzeju je uvek najveća gužva što govori o njenom uticaju i velikoj popularnosti koju uživa i dan danas, 14 godina posle smrti.

Svoje televizijske emisije uvek je završavala sa "Bon Apetit".

Pol i Džulija Čajld nisu mogli da imaju dece i zbog toga su neizmerno patili, pa su jedno drugom tepali, čak i u društvu.

Džulija Čajld je preminula 13. avgusta 2004. godine, dva dana pre svog 92. rođendana. Njen poslednji obrok je bila francuska supa od luka.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs