Ukusno i zdravo

Puter od semenki bundeve: Ko bi rekao da može sve ovo da izleči!

Među najzdravijim i najukusnijim namazima na svetu

Fitnes & Nutricija
14:38h Autor:
Puter od semenki bundeve: Ko bi rekao da može sve ovo da izleči!
Foto: Shutterstock

Jedan od najukusnijih i najzdravijih namaza koji postoje svakako je puter od semenki bundeve. Ne treba ga mešati sa puterom od bundeve, koji se pravi od slasnog mesa ovog povrća.

Mnogo je zdravija alternativa kikiriki puteru, ukus je bogatiji, a tekstura mekša i dozvoljava lakše razmazivanje.

Puter od semenki bundeve možete da koristite na mnogo načina - odličan je kada se namaže na hleb, ali i kada se doda supama, sosovima i raznim jelima, kojima daje bogatiji, prefinjeniji ukus.

Sa njim je moguće dobiti i zdravu grickalicu - umačite štapiće sirove šargarepe ili celera u ovaj puter i uživaćete u svakom zalogaju. Sjajno ide i uz salate, rižoto, različito povrće... Za slađi ukus, puteru se može dodati malo meda, pa će ga i deca obožavati.

Puter od semenki bundeve za zdravlje

Ova ukusna namirnica puna je važnih minerala, među kojima su magnezijum, fosfor, mangan, gvožđe, bakar, selen i cink. Takođe je i odličan izvor vitamina E, čuvara blistave i mladolike kože.

Moćni puter od kikirikija: Kad saznate šta sve može, stalno ćete ga jesti! (RECEPTI)

foto: Profimedia

Smanjuje loš holesterol

Organski puter od semenki bundeve sadrži i fitosterole, koji pomažu smanjivanju lošeg holesterola. Samim tim, čuva se zdravlje srca i krvnih sudova.

Ojačava imunitet

Zbog odličnog sastava i materija koje su neophodne za normalno funkcionisanje organizma, puter od semenki bundeve pomaže da podignete imunitet na što viši nivo.

Odličan je za muškarce

Jedna je od najboljih namirnica za muškarce, jer čuva zdravlje prostate i sprečava gubitak kose.

Osećaj sitosti

Puter od semenki bundeve pun je proteina, pa spada u omiljenu hranu vegetarijanaca i vegana. Zbog dobre nutritivne vrednosti, ovaj puter će vas i nakon male količine koju pojedete, dugo držati sitim.

Stres, loš san, kostobolja

Sadrži veliku količinu aminokiseline triptofana, koji pomaže izbacivanju stresa i popravlja kvalitet sna, ublažava tegobe izazvane artritisom i poboljšava zdravlje kože.

Koru narandže svi bacamo, a ona leči 8 vrsta bolesti: Sprečava pojavu kancera, reguliše krvni pritisak, topi kilograme!

foto: Shutterstock

Mršavljenje

Ono što je takođe važno, jeste to što puter od semenki bundeve sadrži malo kalorija - jedna kašika ima svega 80, pa je odličan izbor za ljude koji žele da uživaju u dobrom ukusu hrane, ali i da smršaju.

Raspoloženje

Puter od semenki bundeve sadrži glutamat, koji pomaže regulisanju oscilacija u raspoloženju.

Reguliše insulin

Naučno je dokazano da sastojci iz bundevinih semenki pomažu regulaciji nivoa insulina, što je odlično za sprečavanje ili ublažavanje simptoma dijabetesa.

Poptuno je bezbedan i predstavlja odličnu alternativu ljudima koji imaju alergije na orašaste plodove.

Recepta za domaći puter od semenki bundeve

Pravljenje domaćeg putera od bundevinih semenki ne može biti jednostavnije - sve što treba da uradite jeste da u blender ili secka stavite očišćene semenke bundeve i pasirate dovoljno dugo dok se ne pretvori u kremastu smesu.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs