Ljudi koji duže žvaću hranu unose manje kalorija, prvenstveno zbog toga što se aktiviraju hormoni koji regulišu apetit, pokazalo je istraživanje. Ako žvaćete hranu 40 umesto 15 puta, unećete oko 12 odsto manje kalorija, ističu stručnjaci. Postoji veza između broja žvakanja i hormona koji mozgu kažu kada da počne i kada da stane da jede. Više žvakanja hrane povezano je sa smanjivanjem nivoa grelina, hormona koji stimuliše apetit, i povećavanjem nivoa kolecistokinina, hormona koji smanjuje apetit.
Varenje počinje u ustima
Većina ljudi smatra da varenje hrane počinje u želucu, što nije istina. Ono počinje u ustima, a pljuvačka u njima sadrži potrebne enzime za probavu. Jedan od tih enzima zove se alfa amilaza i neophodan je za razbijanje skroba na manje molekule koje telesne ćelije koriste za energiju. Kad hranu ne sažvaćete dobro, alfa amilaza nema mogućnost da razbije skrob na manje molekule i tako telesne ćelije ostavi neuhranjene, bez energije. Drugi važan enzim u pljuvački je lipaza. Luče ga žlezde koje se nalaze ispod jezika. On počinje varenje masti iz hrane koju čovek unese u usta.
Pravilno žvakanje
Da li ste posle jela naduti i puni gasova? To je zato što niste pravilno sažvakali hranu. Velike čestice pojedenih namirnica proći će do debelog creva i postati plodno tlo za bakterije. To može dovesti do povećanog broja bakterija, nadutosti i problema u varenju. Takođe, nedovoljno sažvakana hrana neće doneti bitne sastojke hrane u telo. Zbog zdravlja celog gastrointestinalnog trakta jako je važno da je hrana dobro sažvakana. Postoji mišić koji "sedi" na dnu želuca. On se opušta da pusti hranu iz želuca u tanko crevo. Ako vam hrana sadrži velike količine pljuvačke, to mu pomaže da se opusti i pusti hranu da lako sklizne dalje.
Koliko puta treba žvakati zalogaj
Na ovo pitanje je nemoguće dati određen odgovor jer mnogo faktora utiče na to. Na primer, potrebno je više vremena za žvakanje zalogaja mesa nego zalogaja hleba. A najbolji način da znate da li je zalogaj dovoljno sažvakan je da da žvaćete sve dok ne više možete više da prepoznate teksturu hrane.