Džoni Dep

Životna priča najvećeg holivudskog srcelomca: Zaveo mnoge lepotice, ali jedna mu je došla glave! (FOTO)

Džoni Dep je američki glumac, producent i muzičar. Rođen je 9. juna 1963. godine u Ovensburu u američkoj saveznoj državi Kentaki

Vip priča
13:50h Autor:
Životna priča najvećeg holivudskog srcelomca: Zaveo mnoge lepotice, ali jedna mu je došla glave! (FOTO)
Džoni Dep, Foto: Profimedia

Danas je jedan od najpoznatijih glumaca u Holivudu, a jedna od njegovih prvih uloga bila je u tinejdžerskoj televizijskoj seriji „21 Jump Street“. Upravo mu je ova uloga tokom 80-ih donela status idola među tinejdžerima.

Usledila je saradnja sa poznatijim režiserima, tako da je već 1986. godine srađivao sa Oliverom Stonom, da bi kasnije snimio čak devet filmova s rediteljem, producentom i bliskim prijateljem Timom Bartonom. Tri puta je nominovan za Oskara za najbolju glavnu mušku ulogu u filmovima „Pirati s Kariba: Prokletstvo Crnog bisera“, „U potrazi za Nedođijom“ i „Svini Tod: Pakleni berberin iz ulice Filt“.

Brus Vilis, opasan momak mekog srca: Imao sam devojke i pre nje, ali nijedna joj nije bila ni do kolena! (FOTO)

foto: Profimedia

Osim toga, nominovan je za deset Zlatnih globusa od kojih je osvojio jednog. Udruženje filmskih glumaca nominovalo ga je četiri puta za najboljeg glumca, a Britanska akademija nauka i umetnosti nominovala ga je tri puta za najboljeg glumca. 2012. godine ušao je u Ginisovu knjigu svetskih rekorda kao najplaćeniji glumac na svetu, sa zaradom od 75 miliona dolara. 2015. godine proglašen je Diznijevom legendom. Detinjstvo i muzički san

Džoni Dep je rođen u Ovensbrou u Kentakiju. Najmlađi je od četvero dece građevinskog inženjera Džona Kristofera Depa i konobarice Beti Sju Palmer.

Tokom detinjstva živeo je u 20 različitih mesta jer se porodica vrlo često selila. Depovi rodtelji su se rastali 1978. godine kada je on imao 15. godina. Majka mu se udala za Roberta Palmera koga je Džoni često nazivao svojom inspiracijom. Kada je imao 12 godina majka mu je kupila prvu gitaru, pa je svirao u raznim bendovima u komšiluku. Godinu dana nakon što su mu se roditelji razveli napustio je srednju školu kako bi postao rok muzičar. Dve nedjelje kasnije pokušao je da se vrati u školu, ali mu je direktor rekao da sledi svoje snove u muzici.

Harisona Forda život nije mazio: Najpovučeniji glumac na svetu, milioner kojem novac ništa ne znači! (FOTO)

foto: Profimedia

Nastupao je sa bendom „The Kids“, ali nisu ostvarili veliki uspeh. Zato su odlučili da se presele u Los Anđeles kako bi pronašli producentsku kuću koja bi im ponudila ugovor za snimanje albuma. Tada su promenili ime u „Six Gun Method“, ali se bend raspao pre potpisivanja ugovora. Kasnije je sarađivao s bendom „Rock City Angels“ na njihovoj pesmi „Mary“ koja je objavljena na albumu „Young Man’s Blues“ u izdanju "Geffen Recordsa".

U decembru 1983. godine Dep se venčao s Lori Eni Alison , sestrom basiste i pevača njegovog benda. Ona ga je upoznala sa glumcem Nikolasom Kejdžom. Ipak, Džon i Lori su se razveli 1985. godine. Džoni je nakon toga šetao mnoge slavne lepotice, s Vanesom Paradi dobio dvoje dece, a tek 2015. godine se venčao s glumicom Amber Herd. Par se prilično burno rastao 2017. godine. Karijera na filmu

Džoni Dep već više od 30 godina gradi uspešnu holuvudsku karijeru, a velika moć transformacije i dobar odabir uloga doneli su mu status svetske zvezde.

Prvu veću ulogu dobio je 1984. godine u horor filmu „Strava u Ulici brestova“. Igrao je dečka heroine Nensi Tomson koju je utelovila Heder Langenkamp, a koja je bila jedna od prvih žrtva Fredija Krugera.

Životni brodolomi Silvestera Stalonea: Svaki šampion je nekada bio borac koji je odbijao da odustane! (FOTO)

foto: Profimedia

Nakon toga, Dep se okušao u sasvim drugom žanru, komediji „Rajski odmor“. Već sledeće godine zamalo je dobio priliku da igra glavnu ulogu u drami „Thrashin’“, ali je producent u zadnjem momentu promenio svoju odluku. Umesto toga dobio je sporednu ulogu u filmu „Vod smrti“, ratnoj drami u režiji Olivera Stouna.

1990. godine glumio je u filmu „Plačljivko“, muzičkoj komediji Džona Votersa . Iako film nije doživeo veliki uspeh te godine, tokom narednih godina stekao je status filmskog klasika. Iste godine maestralno je odigrao glavnu ulogu u filmu „Edvard Makazoruki“ koji je režirao Tim Barton. Ova uloga može se smatrati prekretnicom u karijeri jer je veoma uspešna saradnja s Bartonom Depu otvorila brojna vrata filmskih studija u Holivudu. Režiser i glumac su već tada postali bliski prijatelji.

1993. godine snimio je tri veoma uspešna filma – „Beni i Džun“, „Šta izjeda Gilberta Grejpa“, te „Arizona drim", filmu srpskog režisera Emira Kusturice.

Ili ćeš me oženiti, ili doviđenja: Sudbinski ultimatum ispisao najlepšu ljubavnu priču poznatih! (FOTO)

foto: Profimedia

Godinu dana kasnije, kada je, kako je sam priznao pao u depresiju i poželeo da se distancira od glume, Tim Barton mu je ponudio ulogu u filmu „Ed Vud“, ekranizovanoj biografiji jednog od najboljih režisera svih vremena Edu Vudu. Dep je priznao da mu je ova uloga dala priliku da se istakne i dobro zabavi. Film je naišao na pozitivne reakcije kritike i publike, a magazin „Njujork Tajms“ ga je okarakterisao kao „etabliranog odličnog glumca“.

Nominovan je za Zlatni Globus u kategoriji „najbolji glumac“. Iste godine glumio je u još tri filma „Don Žuan de Marko“, „Mrtvac“ i „Vremenski tesnac“ . Usledila je kraća pauza, ali se Džoni Dep na filmska platna 1997. godine vratio u velikom stilu. Rame uz rame s Al Paćinom glumio je u filmu „Doni Brasko“. Depu je dodeljena uloga FBI agenta koji je dobio zadatak da se infiltrira u njujoršku mafiju. Da bi što vernije dočarao taj svet, proveo je neko vreme sa Džoom Pistoneom, čovekom na čijom životnoj priči je i nastao scenario za ovaj film. Ovo ostvarenje doživelo je veliki komercijalni uspeh, a filmski kritičari su upravo ovu ulogu nazvali jednom od najboljih u Depovoj dotadašnjoj karijeri.

18 godina pakla: Životna priča najharizmatičnijeg glumca Holivuda! (FOTO)

foto: Profimedia

Iste godine snimio je film „Ratnik“ na kome je radio i kao jedan od producenata. Tada je dobio priliku da radi sa glumcem Marlonom Brandom. 1998. godine usledio je film „Strah i prezil u Las Vegasu“ u režiji Terija Gilijama. Reč je o filmu baziranom na istoimenom romanu američkog autora Hantera S. Tomsona iz 1971. godine. Dep je glumio Raula Djuka , sportskog novinara koji dobija zadatak da napiše članak o moto trci u Las Vegasu. S ozbirom da mu je pisac i novinar Hanter S. Tomson bio veliki prijatelj, Džoni Dep se u ovom filmu pokazao u punom sjaju svog glumačkog talenta. Godinu dana kasnije, snimio je horor film „Uspavana dolina“. Scenario za ovaj film je napisan prema priči „Legenda o uspavanoj dolini“ Vašingtona Irvinga. Iste godine dobio je glavnu ulogu u filmu „Deveta kapija“ , francusko-špansko-američkom trileru koji je režirao i producirao Roman Polanski . Film je nastao na knjizi “The Club Dumas” Artura Pereza-Revente. Iste godine je sa Šarliz Teron snimio SF triler “Astronautova žena”.

2000. godine je snimio romantičnu komediju “Čokolada”koja je nominovana za pet Oskara, osam BAFTA nagrada i četiri Zlatna Globusa. Iste godine glumio je s Havijerom Bardemom u biografskoj drami “Pre nego što padne noć”, te takođe biografskoj priči “Beli prah”zajedno s Penelopi Kruz.

Seksi haljina Penelope Kruz: Lepa glumica u očaravajućoj toaleti bacila muža u drugi plan! (FOTO)

foto: Profimedia

Te godine započeo je saradnju s producentskom kućom Dizni. Glumio je kapetana Džeka Sparoa u prvom delu filmskog hita “Pirati s Kariba: Prokletstvo crnog bisera”. Za ovu ulogu nominovan je za Oskara za najboljeg glumca, a Dep je sam priznao da je šašavi kapetan “veliki deo njega samog”. Iako producenti filma nisu bili naročito zadovoljni njegovom glumom, publika ga je obožavala. Iste godine nominovan je za Oskara za ulogu u filmu “U potrazi za Nedođijom”. Sledeće godine glumio je Vilija Vonka u filmu “Čarli i fabrika čokolade” koji ga je ponovo spojio s Timom Bartonom. Film je doživeo veliki uspeh u bioskopima širom sveta, a Dep je nominovan za nagradu Zlatni globus u kategoriji “najbolji glumac”. Da saradnja Dep – Barton donosi mnogo zanimljivih projekata pokazao je i animirani film “Mrtva nevesta” snimljen 2005. godine. 2006. godine je ponovo igrao kapetana Džeka Speroa u drugom nastavku “Pirata s Kariba”. Film “Pirati s Kariba: Tajna škrinje”ostvario je veliki uspeh u bioskopima širom sveta, a treći nastavak “Na kraju sveta” samo je povećao zaradu svima koji su na njemu radili. Osim toga, Dep je sarađivao na kreiranju video-igrice Pirati s Kariba: Legenda o Džeku Sperou”. Kasnije snima film “Maštaonica doktora Parnasa” u režiji Terija Gilijama. Džoni Dep, Džad Lou i Kolin Farel tumačili su lik koga je pre njih igrao prerano preminuli Hit Ledžer. Sav zarađeni novac glumci su poklonili Ledžerovoj ćerki Matildi. Godine 2010. usledila je nova saradnja s Bartonom na filmu “Alisa u zemlji čuda” u kome je igrao Šeširdžiju, rame u rame s Helen Bonan Carter i En Hatavej.

Sledeće godine u bioskopske sale je stigao četvrti nastavak Pirata s Kariba pod nazivom “Na čudnijim plimama” koji je ponovio uspeh prethodnih delova.

Mračan život najfatalnijeg glumca: Ludo je voleo i ljubomorno čuvao, traume iz detinjstva lečio drogom! (FOTO)

foto: Profimedia

Da Barton bez Depa nije Barton, pokazalo se u horor komediji “Mračne senke” iz 2012. godine. Film je baziran na istoimenoj mračnoj sapunici koja je emitovana u period između 1966. i 1971. godine, a koju je Dep obožavao. Glumac je ujedno bio jedan od producenta filma, a u njemu su glumile Helen Bonam Karter, Mišel Fajfer i Eva Grin.

Najfatalnija glumica na svetu: Obolela od mentalne bolesti, a najveća ljubav joj nikad nije bila uzvraćena! (FOTO)

foto: Profimedia

2015. godine glumio je Čarlija Mordekaja u filmu “Mortdekaj”, te započeo rad na filmovima “Londonska polja” i “Zaluđenici Jogom”. Godine 2016. je igrao Donalda Trampa, biznismena i kandidata za predsednika Sjedinjenih Američkih Država u parodiji “Donald Tramp: Umeće poslovanja". Iste godine je ponovo glumio Šerširdžiju u drugom nastavku filma “Alisa u zemlji čuda”. Nakratko se pojavio i u filmu “Fantastične zveri i gde ih pronaći” iz 2016. godine. 2017. godine snimljen je novi nastavak “Pirata s Kariba” pod nazivom “Salazarova osveta”

Nominacije i nagrade

Džoni Dep je tri puta nominovan za nagradu Američke akademije filmskih umetnosti i nauka i to u kategoriji “najbolji glumac” za tumačenje Džeka Speroa u prvom delu “Pirata sa Kariba”, “U potrazi za Nedođijom” i “Svini Tod: Pakleni berberin iz ulice Flit”. Oskar mu je za dlaku izmakao sva tri puta. Dva puta je nominovan za najboljeg glavnog glumca koju dodeljuje Britanska akademija nauka i umetnosti, takođe za odličnu izvedbu u prvom delu “Pirata sa Kariba” i “U potrazi za Nedođijom”. Devet puta je nominovan za nagradu Zlatni globus, a osvojio ga je 2007. godine za ulogu u filmu “Svini Tod: Pakleni berberin iz ulice Flit”. Osim brojnih nagrada koje je dobio zahvaljujući odličnom glumačkom umeću te veoma dobrom izboru filmova, Dep je tri puta nominovan za Zlatnu malinu u kategoriji “najgori glumac”. Najlošije je ocenjena njegova gluma u filmovima “Usamljeni rendžer”, “Montedekaj” i “Alisa iza ogledala”.

Šest nezaboravnih "malih crnih haljina" na filmu: One su ih nosile ovako! (VIDEO)

foto: Profimedia

Producentska karijera

Džoni Dep je 2004. godine osnovao producentsku kompaniju “Infinitum Nihil”. Kao osnivač preuzeo je ulogu izvršnog direktora, dok je njegova sestra Kristi Dembrovski predsednik kompanije. Prvi filmovi snimljeni u “Infinitum Nihil” bio je “Dnevnik opijanja” iz 2011. godine. Avantura “Hugo” Martina Skorsizija je takođe snimljena u Depovoj producentskoj kući kao i “Mračne senke” Tima Bartona iz 2012. godine.

Muzička karijera

Uporedo s filmskom, Dep je uspešno gradio i muzičku karijeru. Nastupao je i sarađivao s brojnim poznatim muzičarima. Svirao je gitaru na pesmi “Fade In-Out” sa albuma “Be Here Now” britanskog benda Oejzis. Takođe, svirao je akustičnu gitaru u filmu “Čokolada” i naslovnu pesmu u filmu “Bilo jednom u Meksiku”. Bubnjeve i gitaru je svirao i na albumu sa Karli Simon i to u pesmi “You`re So Vain” koja se 2012. našla na albumu “Born Villain” Merlina Mensona. S Mensonom je nastupao na nekoliko koncerata. Zajedno s glumicom Natali Portman pojavio se u spotu za pesmu “My Valentine” Pola Mekartnija. Privatni život

Džoni Dep, osim ulogama u filmovima, pažnju javnosti pleni i svojim burnim privatnim životom. Nakon samo nekoliko meseci života u Los Anđelesu skupa s članovima svog benda „The Kids“, Džoni Dep je oženio kozmetičarku Lori Alison. Ona ga je upoznala s glumcem i producentom Nikolasom Kejdžom, a to poznastvo mu je donelo prvu važnu ulogu u filmu “Strava u Ulici brestova”.

Prevara, osveta, najveća tragedija: Život ludački bogate italijanske princeze! (FOTO)

foto: Profimedia

Par se razveo dve godine kasnije. Svoju drugu veliku ljubav Šerilin Fen upoznao je tokom snimanja studentskog filma “Dummies”. Ubrzo su se verili, a Šerlin se pojavila u jednoj od epizoda njegove hit serije “21 Jump street”. Nakon što su se razišli dobila je ulogu u kultnoj seriji “Tvin Piks".

Zvezda filma “Priljavi ples” Dženifer Grej ubrzo je osvojila srce mladog Depa. Bili su vereni, ali se o njihovoj vezi ipak vrlo malo zna. Ono što su mediji u to vreme tvrdili jeste da je ljubav nestala kada je Dep upoznao njegovu sledeću veliku ljubav, glumicu Vinonu Rajder.

Dona Karan: Izgubila muža i svoju najveću podršku, promenila način odevanja moderne žene! (FOTO)

foto: Profimedia

Sreli su se na premijeri filma “Great balls of fire” u junu 1989. godine, a vrlo brzo su postali nerazdvojni. Pet meseci nakon prvog susreta su se verili, a snimili su i prvi zajednički film “Edvard Makazoruki”. Tri godine kasnije veza je okončana, a Džoni je svoju tetovažu “Vinona zauvek” promenio u “Vino zauvek”.

Mračne tajne holivudskih zvezda: Vinona Rajder i Mišel Fajfer odrastale kao članovi sekte!​​​​​​​

foto: Profimedia

Posle prekida s Vinonom kratko se zabavljao s glumicom Elen Barkin. Džoni i devet godina starije Elen uglavnom su se zajedno pojavljivali na filmskim premijerama.

Fatalna ljubav ukrotila nemirni duh francuske dive: Vanesa Paradi (46) konačno staje pred oltar! (FOTO)

foto: Profimedia

Devedesete su bile burne kada je u pitanju njegov ljubavni život. U malom bistrou na Menhetnu, Dep je upoznao manekenku Kejt Mos s kojom je ostao četiri godine. Paparaci su ih “hvatali” u različitim situacijama – od strasnih poljubaca do besnih svađa. U septembru 1994. Dep je uhapšen jer je uništio hotelsku sobu, navodno zbog svađe s Kejt.

Ubrzo nakon razlaza s manekenkom, Dep je započeo vezu s Vanesom Paradi, francuskom glumicom i pevačicom koju je upoznao tokom snimanja filma “Deveta kapija”. 1999. godine dobili su ćerku Lili-Rouz Melodi Dep, a 2002. godine sina Džona Džeka Kristofera Depa III .

Životna priča Elona Muska, vizionara iz budućnosti: Inženjer koji sve što dotakne pretvori u zlato! (FOTO)

foto: Profimedia

Brak sa Vanesom trajao je do 2012. godine kada je par objavio da se razilazi. Tokom snimanja filma “Dnevik opijanja” Dep je upoznao glumicu i model Amber Herd. Venčali su se u februaru 2015. godine u Los Anđelesu, a već godinu dana kasnije objavili da se razvode. Glumica ga je optužila za zlostavljanje, a u javnost su procurele njene fotografije na kojima se modrog lica krije od novinara. Na sudskom saslušanju u kome ga je Amber optužila za nasilje u porodici Dep se nije pojavio, a njegovi advokati tvrdili su da se glumica služi manipulacijom kako bi se finansijski osigurala.

Depovi pravni zastupnici tvrdili su da je zabrana prilaska protiv njega koju je Amber zatražila od suda rezultat negativnih medijskih napisa o njoj. Mediji su preneli da glumac nema nameru da bude u njenoj blizini, a da je sva ta pompa rezultat njene želje da od Depa izvuče novac. U zahtevu za razvod braka koji je podnela, glumica je navela nepomirljive razlike, a nakon što se na sudu pojavila s modricom na licu, zatražila je zabranu prilaska. Sud je odobrio privremenu zabranu prilaska, a Amber Herd je dobila i pravo da stanuje u njihovom zajedničkom stanu. Zahtev da dobije puno starateljstvo nad njihovim psom Pistolom, sud je odbio. Depu ​​​​​​​je naloženo da odlazi na kurs kontrole besa.

Ona je prljava sponzoruša: Glumica jedva dočekala da se pohvali dečkom milijarderom! (FOTO)​​​​​​​

foto: Profimedia

Finansijski problemi

Tokom 2017. godine Dep se našao u velikim finansijskim problemima. Glumac koji je u karijeri zaradio više od 650 miliona dolara bio je primoran da prodaje svoju imovinu kako bi izbegao bankrot. Prvo je otpustio mendžere koji su mu od 1999. godine vodili finansije, a nakon toga ih je tužio, jer su ga navodno pogrešnim savetima oštetili u iznosu od 25 miliona dolara. Savetnici su uzvratili protivtužbom zahtevajući da Dep njima isplati pola miliona dolara provizije koju im je ostao dužan. U javnosti se tada pojavila informacija da Dep poseduje 14 kuća širom sveta koje je platio 75 miliona dolara, te da, samo na vino mesečno izdvaja 30 000 dolara. Osim toga, glumac ima 45 automobila, 12 skladišta punih vrednih stvari koje je kupovao na raznim aukcijama širom sveta, te brojne vinograde u Francuskoj.

Leti isključivo privatnim avionima. Razvod s Amber Herd ga je koštao više od sedam miliona dolara, što je, uz kompulsivno trošenje dovelo do toga da mora da počne da rasprodaje svoju imoivnu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

Džoni Dep