Preminula u 92. godini

Odlazak bivše prve dame Amerike: Bila je voljena i jaka ali smrt deteta nikada nije prebolela! (FOTO)

Iako je skrivala politička uverenja Barbara Buš je tokom decenija sagradila imidž principijalne i snažne javne ličnosti

Vesti
19:14h Autor:
Odlazak bivše prve dame Amerike: Bila je voljena i jaka ali smrt deteta nikada nije prebolela! (FOTO)
Barbara Buš, Foto: Profimedia

Samo su dve žene u istoriji SAD-a bile supruge predsednika i majke predsednika. Jedna od njih je Abigejl Adams, supruga Džona Adamsa, i majka Džona Kvinsija Adamsa, a druga je Barbara Buš, supruga Džordža Buša Seniora, i majka Džordža Buša Džuniora, Barbara Buš, umrla je u utorak, piše u saopštenju koje prenosi Hina.

Njoj je Džeki Kenedi najveća inspiracija: Prva dama Argentine zablistala u 2 savršene modne kombinacije! (FOTO)

foto: Profimedia

"Barbara Buš umrla je u utorak, 17. aprila 2018. u 92. godini", stoji u u saopštenju koje je na Tviteru objavio Džim Mekgrat, koji je u nedelju obelodanio da je odlučila da prekine lečenje.

"Nakon nedavnog niza hospitalizacija i konsultacija porodice i lelara, Barbara Buš (92) odlučila je da ne nastavi s medicinskim lečenjem i umesto toga okrenuće se kućnoj nezi", najavio je on spominjući "pogoršano" zdravlje.

Svi muškarci Džeki Kenedi: Izgubila nevinost u liftu, srodnu dušu pronašla u starosti! (FOTO)

Buš, koja je rođena kao Barbara Pirs, bila je druga dama za vreme predsednika Ronalda Regana, kada je njen suprug bio potpredsednik, a 1989. godine postala je i prva dama. Njen sin Džordž Buš Džunior bio je predsednik od 2001. do 2009. godine, a drugi sin Džeb Buš je guverner Floride koji nije uspeo da porazi Trampa na predsedničkim izborima.

Barbara Buš je potomak Henrija Sampsona koji je u Ameriku došao na Mejflauveru i Frenkina Pirska (14. predsednika Amerike). Supruga je upoznala na druženju kad je imala samo 16 godina, a venčali su se nakon njegovog povratka iz vojske.

Obe su volele moć, novac i uticajne muškarce: Novi detalji iz života Džeki Kenedi i njene mlađe sestre! (FOTO)

foto: Profimedia

Dobili su četiri sina, i dve ćerke, od kojih je ćerka Robin 1953. umrla od leukemije. Umrla je samo sedam meseci nakon dijagnoze, a Buš je tada utvrdio da "ako postoji nešto još gore od smrti roditelja, to je smrt deteta". "Mesecima smo bukvalno osećali fizičku bol, srca su nam se lomila na komadiće", rekla je Barbara 1988. za Teksas Mantli.

Kasnije će Buševi, upravo zbog toga, postati veliki donatori koji daju milione dolara klinikama koje traže lek za rak. Barbara Buš poznata je kao prva dama koja je mnogo manje od, recimo, Nensi Regan patila na modu, pa je uvek imala sedu kosu i relativno zastarelu garderobu. Na inauguraciji je imala ogrlicu od tri reda perli kojima je, kasnije je rekla, "skrivala bore na vratu". Bila je i manje politički elokventna u poređenju s Hilari Klinton i Mišel Obamom.

Ovako Barak i Mišel Obama provode svoje vreme: Njihov život je sada odmor, a milioni samo pljušte! (FOTO)

foto: Profimedia

Ali, to što svoja uverenja nije javno iznosila ne znači da ih nije imala. Za razliku od mnogih Republikanaca nije se protivila abortusu, a bila je izrazito i za to da se ratificira "Equal Rights" amandman. "Lično ne bih otišla na pobačaj, ali ne bi mi nikada palo na pamet da to nekome branim", rekla je Buš svojevremo.

Tokom života u Beloj kući, Buš se borila protiv nepismenosti, i podsticala je čitanje knjiga, nešto oko čega je i sama bila pasionirana. Tvrdila je kako nikada ne gleda televiziju, već samo i isključivo čita.

20 godina od najvećeg seks skandala u Beloj kući: Veza koja je zamalo uništila predsednika Amerike! (FOTO)

foto: Profimedia

Ona i njen suprug mnogo su novca i vremena potrošili u cilju saniranja štete uragana Katrina u Nju Orleansu, a Buš je u starosti postala brža na jeziku nego ikad pre. Tako je javno rekla kako "ne razume da neka žena može da glasa za Donalda Trampa". Demokrata Bil Klinton je veliki kućni prijatelj porodice, kojeg Barbara iz milja zove "petim" sinom, i "crnom ovcom". "Ne slažemo se u politici i o tome ne pričamo. Ali volim ga", govorila bi Barbara.

Moćne žene mekog srca: Slavne dame koje su muževima oprostile prevaru!

foto: Profimedia

Barbara Buš, kao i supruga njenog sina, Lora Buš, dolaze iz preduzetničke, naftne i političke dinastije gde, dok u isto vreme "igraju ulogu" tradicionalnih poslušnih žena i temelja porodice, i dalje imaju snage i odlučnosti, tiho ali uporno, gurati vodu na svoj mlin i pokazati svoje mišljenje čak i ako se ne slaže s predsednikovim.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs