oduvek zavidela sestri

Obe su volele moć, novac i uticajne muškarce: Novi detalji iz života Džeki Kenedi i njene mlađe sestre! (FOTO)

Li Radzivil bila je, kažu, lepša i talentovanija, ali uvek u senci starije sestre

Vip priča
Autor:
Obe su volele moć, novac i uticajne muškarce: Novi detalji iz života Džeki Kenedi i njene mlađe sestre! (FOTO)
Džeki Kenedi i Li Radzivil, Foto: Profimedia

Nova knjiga autora Džej Rendija Taraborelija "Jackie, Janet & Lee: The Secret Lives of Janet Auchincloss and Her Daughters Jacqueline Kennedy Onassis and Lee Radziwill" bavi se turbulentnim odnosom udovice predsednika Džona Kenedija, Džeki Kenedi, njene mlađe sestre, princeze Li Radzivil i njihove majke, Dženet Norton Li Buvije. Između Žakline i Karoline Li od najranijeg detinjstva vladalo je rivalstvo, koje je od dečjih igara i odlaska u kupovinu, eskaliralo u bitke oko muškaraca i novca.

Znala je da je Kenedi vara, ali je ostala uz njega: Otkriveno zašto Džeki nije napustila Džona! (FOTO)

foto: Profimedia

Džeki je celog život bila besna jer je Dženet više volela Li, a Li je zamerila sestri što joj je preotela ljubavnika Arija Onazisa, za kojeg se Džeki 1968. godine i udala.

Ljubav i večno takmičenje

- Li je sestri čak bila kuma na venčanju, ali vreme je pokazalo da nije mogla da joj oprosti preotimanje muškarca zbog kojeg je Li bila spremna da ostavi svog supruga.

Mlađa sestra nekadašnje prve dame Amerike imala je tri braka, ali u to je vreme bila u 15-godišnjem braku sa poljskim princem Stanisłavom Albrehtom "Stash" Radzivilom, sa kojim je čak dva puta obnavljala zavete. Radzivil je zbog nje ostavio prvu suprugu, a on i Li su dobili i dvoje dece, Entonija i Anu Kristinu.

Američke princeze: 8 običnih devojaka koje su se udale za prinčeve (FOTO)

foto: Profimedia

Ali, preotimanje moćnog ljubavnika udatoj sestri nije bio prvi sukob Džeki i Li.

- Džeki Kenedi i Li Radzivil su bile bogate, moćne, stilski osvešćene i volele su se, ali ponekad su ih privlačili isti muškarci - opisao je slavne sestre jedan članak u časopisu "Vanity Fair".

Neki kažu da to proizlazi iz njihove fascinacije ocem, Džonom Vernonom Buvijemom III, ili "Black Jackom" koji je tako prozvan i zbog avanturističkog duha, i veoma tamne puti. Ličio jena Klerka Gejbla, a sestre su ga obožavale.

Osvetničko letovanje joj promenilo život: Džeki više nije mogla da trpi Džonove prevare! (FOTO)

foto: Profimedia

- Džeki je bila tamna, vitka, koncentrisana na učenje i sport, a tri i po godine mlađa Li bila je svetlije puti, mrzela je školu, ali je imala izražena interesovanja i odlično se snalazila u društvu. Ali, bilo joj je teško sa sestrom koja je na svaki način bila idealna. Dobijala je sportske nagrade, bila prva u školi i otac je stalno govorio kako je prelepa - kaže "Vanity Fair", a i i Li je u svojoj knjizi rekla kako ne "zamera ocu što je obožavao Džeki koja je bila njegova kopija, fizički i intelektualno."

Šta je Džeki Kenedi uradila rođenoj sestri: Žena kojoj je bogatstvo donelo nesreću (FOTO)

foto: Profimedia

Ali, to je kompenzovala majka koja je preferirala malenu Li, a u starijoj dobi kada se Dženet razbolela od Alchajmerove bolesti otvoreno je govorila da je Li njena "ljubimica". Ako ste dobar prijatelj sa Li onda znate da se pred njom ne spominje Džeki i porodica Kenedi, to je greška koju je Truman Kapoti napravio i tako je propalo prijateljstvo - kaže osoba bliska Li, danas gospođi od 84 godine koja stanuje na Menhetnu.

Brodovlasnik i čovek koga su žene obožavale: Jedna Marija je obeležila život morskog kralja! (FOTO)

foto: Profimedia

Sestre je pogodio razvod roditelja kada su imale 10 i 7 godina. Očeva loša ulaganja rastopila su porodično bogatstvo, a njihova majka Dženet je uvek pamtila kako joj je otac govorio da je "brak najbolji način za penjanje po društvenoj lestivici". Dženet se preudala za Hjua D. Aučinclosa, bankara koji je svoje bogatstvo uložio u "Standard Oil", a devojčice su se sa njima preselile na njegovo golemo imanje.

Kako se negovala Džeki Kenedi: 8 trikova neprevaziđene ikone stila! (FOTO)

foto: Profimedia

Oca, koji je finansijski propao, posećivale su u jednosobnom stanu u Njujorku. To je iskustvo, kažu biografi, u sestrama pojačalo osećaj za važnost finansijske situiranosti u životu.

- Znaš, mi se jako dobro snalazimo u ovom WASP-ovskom svetu starog novca, ali vi i ja nismo zapravo iz ovog sveta - rekla je Džeki jednom prijatelju koji je došao do mesta senatora, ali je potekao iz siromašnije porodice.

Priča o venčanici Džeki Kenedi: Tajna koju 900 svatova nije moglo ni da nasluti! (FOTO)

foto: Profimedia

Sestre su jedno leto provele u Evropi gde je 18-godišnja Li otišla da poseti Džeki koja je godinu dana studirala na pariškoj Sorboni. S pismima preporuka Aučinclosa i njegovih prijatelja, mlade devojke su ušle u društvo ambasadora i bankara, a slobodno vreme su lutale i uživale. Napravile su knjigu uspomena u koju su lepile fotografije sa putovanja, pisale svoje utiske o modi i arhitekturi i pisale pesmice.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs