volela ga je do poslednjeg daha

Najtužnija ljubavna priča: Grkinja koja je i svoje ostatke dala čoveku koji je nije dovoljno voleo! (FOTO)

Slavna Marija Kalas, visoka tamnokosa Grkinja krupnih očiju i izražajnog nosa pažnju nije privlačila samo blistavom pevačkom karijerom već i svojim životom – s jedne strane nalik na grčku tragediju, a druge na bajku o ružnom pačetu koje se pretvorilo u prelepog labuda

Vip priča
Autor:
Najtužnija ljubavna priča: Grkinja koja je i svoje ostatke dala čoveku koji je nije dovoljno voleo! (FOTO)
Marija Kalas, Foto: Profimedia

Marija Kalas je rođena kao Ana-Marija Kalogeropulos u Njujorku 2. decembra 1923. godine, ubrzo pošto su njeni roditelji, Evangelija Dimitrijadis, zvana Lica, i Jorgos Kalogeropulos, napustili Atinu i sa šestogodišnjom kćerkom Sintijom potražili bolji život u ‘obećanoj zemlji’. U Americi su promenili prezime u Kalas.

Već sa sedam godina mala Marija Kalas pokazivala je veliku muzikalnost, pa je majka počela da je vodi na sve moguće audicije. Smatrajući da je za glas potreban i jak stas, kćerku je kljukala hranom pa je Marija rasla kao bucmasta i neugledna devojčica. Kako se Amerika ipak nije pokazala obećanom zemljom, porodica se 1937. vraća u Atinu gde Marija završava konzervatorijum i postaje opsednuta povratkom u Njujork. S dvadeset tri godine, i samo sto dolara u džepu, vraća se u Njujork gde pokušava da dobije angažman.

Šta je Džeki Kenedi uradila rođenoj sestri: Žena kojoj je bogatstvo donelo nesreću (FOTO)

foto: Profimedia

Međutim, nije išlo onako kako je zamišljala pa 1947. odlazi u Italiju gde 6. avgusta, s malom ulogom u ‘Đokondi’, debituje u Areni u Veroni. Njen nastup je 25.000 gledalaca popratilo burnim pljeskom. U publici se nalazio i pedesetogodišnji bogati neženja Đan Batista Menegini, ljubitelj opere, koji se zainteresovao za nezgrapnu dvadesetčetvorogodišnju devojku predivnog glasa. Odlučio je ‘da je uzme pod svoje’. Ona se zainteresovala za njega tek kad je pozvao na izlet gondolom po Veneciji i na ručak u jedan od najboljih restorana na Lidu.

Američke princeze: 8 običnih devojaka koje su se udale za prinčeve (FOTO)

foto: Profimedia

Iako je Đan Batista bio nizak, debeljuškast i buljavih očiju, na neki čudan način ju je privukao, a kad joj je predložio da mu poveri brigu o svojoj karijeri, obećavajući da će svojim vezama i uticajem da je odvede u milansku Skalu, sve prepreke su pale.

TRANSFORMACIJA U ELEGANTNU DIVU

Preselila se u njegov stan i postala mu ljubavnica, a on je ispunio obećanje i odveo je u Skalu. I ne samo u Skalu. Marija Kalas je postajala svetsko ime, međutim, nedostajalo je ono nešto što bi od nje stvorilo ženu pred kojom svi padaju: neodoljiv izgled. Tada je imala gotovo sto kilograma, debele zglobove i vrlo loš ten. Sestra je stalno podsticala da Meneginija privoli na brak, ali to nije bilo lako: njegova porodica je nije podnosila smatrajući je nedostojnom njihovog ugleda u društvu. Ali, Đan Batista je ipak postupio po svome i s Marijom se venčao 21. aprila 1949, u maloj crkvi u Veroni.

Marijina karijera nastavila je uzlaznom putanjom. Stalno je nastupala i bila na putu. Na jednom takvom putovanju upoznala je slavnog italijanskog reditelja Lukina Viskontija. Zaljubila se u njega i ne znajući da je zgodni aristokrata homoseksualac. On joj je, međutim, potpuno otvoreno rekao da je ‘debela i troma’ i da po svaku cenu mora da smrša. Nju je to veoma pogodilo, ali i osvestilo.

Životna priča Glorije Vanderbilt (93): Bogata naslednica kojoj je sudbina zadala najteže udarce! (FOTO)

foto: Profimedia

Podvrgla se rigoroznoj dijeti: jela je samo jednom dnevno, u podne, potpuno je izbacila slatkiše, hleb, testenine i alkohol. Posle jedanaest meseci izgubila je 34 kilograma i postala – elegantna dama. Svi su bili zadivljeni. ‘Chanel’, ‘Dior’ i ‘Givenchy’ počeli su da je zasipaju svojim modelima, njene fotografije u haljinama uskog struka, velikih dekoltea i razgolićenih ramena preplavile su naslovne strane najtiražnijih modnih časopisa.

Okrenula ceo svet naopačke: Od ove žene je sve počelo! (FOTO)

foto: Profimedia

Marija Kalas je dobila neverovatno samopouzdanje i skupila snage da nagovori supruga da se presele u Milano, kako bi izbegla nepodnošljiv uticaj njegove majke. Menegini je pristao, ali se u njihovom braku ništa nije popravilo. Umesto deteta (posle spontanog pobačaja nikad više s njim nije zatrudnela) imali su psa – pudlicu koju je Viskonti poklonio Mariji a ona je majčinski prigrlila.

NESIGURNOST SKRIVENA IZA AROGANCIJE

Kalasova je pevala u Skali, sprijateljila se s najslavnijim dirigentima, Leonardom Bernšatjnom i Herbertom fon Karajanom, nastupala u najprestižnijim svetskim operskim kućama, a istovremeno je bio glas da je arogantna, zahtevna, mušičava i ohola. A ona je time samo prikrivala svoju nesigurnost.

Onda se dogodio susret koji je uveliko promenio njen život.

Na prijemu, koji je u njenu čast priređen posle briljantne ‘Toske’ u njujorškom Metropolitanu, kad je gledalište podigla na noge, upoznala je Elzu Maksvel, američku novinarku, poznatiju kao ‘svetsku tračerku broj jedan’. Marija je naivno pomislila da je dobila prijateljicu, ali je Elza pažljivo skrivala svoje lezbejske sklonosti. Zaređali su prijemi i putovanja u društvu Elze, a kad je Marija od nje počela da dobija pisma puna erotskog naboja, prestrašila se i proredila druženja s njom. Ipak, zahvaljujući Elzi, upoznala je čoveka koji će joj iz korena promeniti život.

Bilo je to u Veneciji, početkom septembra 1957, na balu u palati kontese Kastelbarko, na koji su bili pozvani Marija i njen suprug. Bilo je više od stotinu zvanica, među kojima i glumice Marlen Ditrih i Merl Oberon, brojno plemstvo i – Tina i Aristotel Onazis. Marija je u pratnji supruga i Maksvelove na prijem stigla poslednja. Kad je ušla u salu, svi su ostali zadivljeni: vitka, bledog lica, u raskošnoj crvenoj ‘Balmain’ haljini s tankim slojem tila oko golih ramena, izgledala je kao grčka boginja. Elza je odmah upoznala s Onazisovima. ‘Nas dvoje smo, verovatno to znate, najpoznatiji Grci na svetu’, rekao joj je Aristotel Onazis, a Marija mu je začuđeno odgovorila: ‘A po čemu ste vi, gospodine Onazis, poznati?’.

Afere koje su uzdrmale svet: Ljubav na skaredan način! (FOTO)

foto: Profimedia

Njime uopšte nije bila impresionirana, iako se u to doba o njemu i njegovom bogatstvu već mnogo govorilo. Mariji se, međutim, mnogo više dopala njegova supruga Tina, lepa i obrazovana plavuša, kćerka basnoslovno bogatog brodovlasnika Stavrosa Livijanosa. Na Onazisov šarm Marija nije pala te večeri već nešto kasnije, kad je nju i njenog muža pozvao na ručak na svoju jahtu ‘Kristina’ – u to vreme najskuplju privatnu jahtu na svetu.

LJUBAV ŽIVOTA

Onazis je tada bračni par Menegini galantno pozvao na krstarenje Mediteranom, a samo nekoliko nedelja kasnije Mariji je poslao raskošno zapakovanu kutiju u kojoj je bila bunda od činčile. Za nju je to, po svemu sudeći, bio preloman trenutak. Kako bi mu pokazala šta joj taj poklon znači, za prijem u londonskom hotelu ’Dorčester’ obukla je tu bundu – usred juna. Onazis, odnosno Aristo, kako ga je zvala, nije skrivao zadovoljstvo.

Nije trebalo dugo da postanu ljubavnici. Prijateljima je ponosno otkrivao kako se sve češće sastaje s Marijom u jednom od svojih londonskih stanova, naglašavajući kako je ona, kad je prvi put tamo odveo, bila toliko nestrpljiva da je već za vreme vožnje u njegovoj luksuznoj limuzini zatamnjenih stakala ‘praktikovala oralni seks’.

Sredinom leta, kad se s mužem ukrcala na ‘Kristinu’, stvari su počele da se odvijaju filmskom brzinom. Već posle nekoliko dana Menegini se, uz izvinjenje da ima morsku bolest, povukao u kabinu iz koje gotovo nije ni izlazio. Marija je, naprotiv, jedva ulazila u nju. Ostalim gostima, među kojima je bio i ser Vinston Čerčil, bilo je kristalno jasno šta se zbiva. Onazisova supruga Tina delovala je gotovo nezainteresovano. I ona je, naime, imala ljubavnika, samo što je bila diskretnija.

Za stolom su se ponašali kao svinje: Prljave tajne porodice Kenedi! (FOTO)

foto: Profimedia

Marija je procvetala. Postala je senzualna, potpuno slepa za sve oko sebe, osim za Onazisa. Raskošan život koji je on vodio, fizička ljubav koju je prvi put iskusila kao već zrela žena, potpuno su je preobrazili. A i Onazis je sve podredio novoj ženi u svom životu.

Seks s majkom moje dece postao mi je veliki problem već posle prvog deteta.

Zbog toga sam neko vreme odlazio na psihoterapiju. Kad je Tina drugi put zatrudnela, nagovarao sam je na abortus, ali ona nije pristala iz verskih razloga’, priznao je Onazis prijatelju.

Aleksandros i Kristina, Onazisova deca, kasnije su pričala da je Marija Kalas bila okrutna prekretnica u njihovim životima. Novinari su ih zbog toga prozvali ‘sirota bogata deca’, što je – nažalost – bila istina. Iako se Marija svojski trudila da pridobije njihovu naklonost, oni je nikad nisu prihvatili.

Aleksandros o njoj nije govorio kao o Mariji, već kao o ‘pevačici’. Međutim, njenu ljubav i strast prema Onazisu to nije moglo da pokoleba. Čak i kad je Tina naletela na zanesene ljubavnike usred seksa, Marija nije ni trepnula. Tina je sve odmah ispričala Meneginiju, ali je on ostao potpuno nezainteresovan. Ipak, kad su se posle nekoliko meseci susreli, Menegini je Onazisa nazvao ‘lopužom i lažovčinom’. Grk mu nije ostao dužan u uvredama i ponudio mu je deset miliona dolara da ‘pusti Mariju iz zatvora’.

BRAK SA ONAZISOM – NEDOSTIŽNI CILJ

Posle tog verbalnog dvoboja, Marija je zatražila razvod, dok Onazisu to nije bilo ni na kraj pameti. Supruzi je rekao da među njima ‘sve ostaje po starom’, ali je ona htela da raskine brak. Onazis je satima preklinjao da odustane od toga. Marija je to primila, kad je doznala, kao šamar. Prvi u nizu koje je dobila od čoveka kojeg je volela kao nikog do tada.

Pošto se Ari ipak razveo, u odnosnu s Marijom ništa se nije promenilo. Brak nije spominjao. Kupio joj je raskošan stan u Parizu, ali je zadržao i svoj u Aveniji Foš. I dalje ju je obasipao poklonima, uglavnom nakitom, međutim, počeo je sve češće da odsustvuje, tobože zbog posla. Kupio je Skorpios, nenastanjeno ostrvo u Jonskom moru, što ga je neko vreme veoma zaokupilo. Marija je osetila da ipak nije reč samo o poslu.

Pegi Gugenhajm: Preko kreveta brojnih umetnika 20. veka promenila tok umetnosti (FOTO)

foto: Profimedia

Kad ju je početkom 1963. pozvao na krstarenje, ponadala se da će sve opet biti kao pre. Na jahti je ponovno bio ser Vinston Čerčil, a među ostalim gostima i princ Stanislas Radzivil sa suprugom Li. A da je to sestra Žakline Kenedi, Marija je shvatila tek na brodu. Ono što još nije znala, bilo je da su Ari i Li ljubavnici. To bi, sigurno, i sama otkrila da Li sledećeg dana nije morala da ih napusti, jer joj je sestra izgubila upravo rođenog sina. Tek kad je u novinama pročitala da će ‘grčki moćnik postati pašenog američkog predsednika’, shvatila je da je zauvek izgubila ljubav svog života.

Kad se Li požalila Onazisu kako joj je sestra u depresiji zbog gubitka deteta, on je obe pozvao na dvonedeljno krstarenje. I Marija je počela da se priprema za njega, ali joj je on grubo rekao: ‘Šta ti pada na pamet, pa ne mogu, valjda, na brod dovesti ljubavnicu kad mi je gošća prva dama Amerike!’ Marija je plakala danima, ali bi joj bilo još gore da je otišla na krstarenje: Onazis se otvoreno udvarao Žaklini, a na rastanku joj je poklonio 50.000 dolara vrednu ogrlicu i narukvicu od dijamanata i rubina.

Nekoliko meseci kasnije ubijen je predsednik Kenedi, a Onazis je, prateći sahranu na televiziji, u Marijinom stanu, opijeno mrmljao gledajući Žaklinu: ‘Tako je hrabra, tako dostojanstvena. Ima nešto grčkog u tom držanju’.

Burna prošlost Sofije Loren dostojna filma: Zatvor, život na ivici smrti i spontani pobačaji! (FOTO)

foto: Profimedia

Kad mu je poslednjeg dana te godine Marija saopštila da je trudna, Ari je bio preneražen: ‘Šta je tebi, imaš četrdeset jednu godinu, a nismo ni venčani’. Ona je skupila snage i duhovito odgovorila: ‘Oko prvog ne možemo učiniti ništa, ali oko drugog možemo’. Nekoliko dana kasnije, otišla je u jednu privatnu parisku kliniku pobacila je dete koje je tako očajnički želela. Za javnost je bila na operaciji bruha. Zahvat nije prošao glatko: obilno je krvarila, a posle je pala u depresiju. Kad se vratila kući, Ari joj je poslao ogrlicu od bisera i dijamanata, ali joj nije došao u posetu.

IZDAJA ZA IZDAJOM

Tek posle nekoliko bolnih meseci prikupila je snage da nastavi s pevanjem. Blistavi nastupi u Londonu i Njujorku opet su je digli u nebo. U njujorškoj publici bila je i Žaklina Kenedi, koja joj je posle predstave rekla: ‘Gospođo Kalas, ovo je bila jedna od najlepših večeri koje sam doživela’. Bio je to prvi i poslednji put da su se njih dve susrele. ‘Bez Arija sam niko i ništa. Jedino u njegovim očima vidim sebe kao ženu’, Marija je i dalje govorila, a za to vreme Ari je, u strogoj tajnosti, viđao udovicu ubijenog američkog predsednika, a onda je odjednom počeo s njom da se pojavljuje u javnosti. Marija je bila u šoku, i gotovo je umrla kad joj je priznao da je zaprosio Džeki. ‘Volim tebe, ali mi ona treba zbog poslova’, rekao joj je. Ona se, očajna, zatvorila u stan, prestala je da se javlja na telefon i samo je plakala, a posluga je pazila da ne pokuša samoubistvo.

Kad se 20. oktobra 1968. Onazis na Skorpiosu venčao s Džeki, Marijino srce je umrlo. Bol je bio neizdrživ, govorila je da su je izdali svi koji su joj u životu nešto značili. A onda, ni godinu kasnije, Ari joj je pokajnički zakucao na vrata. Priznao joj je da je brak s Džeki ‘čista katastrofa’, da to više ne može da podnese, da Džeki sumanuto troši i da je za samo nekoliko meseci spiskala dvadeset miliona dolara – na uređenje jahte i kupovinu stanova u Parizu i Grčkoj. Džeparac od 30.000 dolara mesečno koji joj je davao ne bi joj potrajao ni tri nedelje. Za Mariju je to bio melem za uši i – ponovo mu je postala ljubavnica. Međutim, sudbina joj opet nije išla naruku: njegov sin Aleksandros poginuo je u avionskoj nesreći nad Egejskim morem, a Onazis je pao u depresiju pa se mesecima nisu videli.

Preljuba i skandal: Neverovatna životna priča Ingrid Bergman!(FOTO)

foto: Profimedia

Da ne bi poludela samujući i plačući, ugovorila je turneju po Evropi i Aziji, na kojoj se zbližila sa slavnim italijanskim tenorom Đuzepeom di Stefanom, oženjenim, naravno. U jednom trenutku on je čak pomišljao na razvod, ali se predomislio. Za Mariju je to bila nova izdaja. Potpuno slomljena, popila je šaku tableta za spavanje, ali je u poslednjem trenutku spasla njena stalna pratilja, Italijanka Bruna.

OPRAŠTAJ OD ARIJA

Poslednji put pojavila se na pozornici 11. novembra 1974. u japanskom Saporou i nastupila pred publikom koja ju je primila prilično hladno (samo s dva bisa). Kad se vratila u hotel, saznala je da je zvala Vaso Deveci, grčka pijanistkinja, njena velika prijateljica. Odmah je bila sigurna da će čuti loše vesti. ‘O Ariju je reč, zar ne?’, upitala je pre nego što joj ona saopštila da je Aristotel Onazis u pariskoj bolnici, teško bolestan, s lošim prognozama. To veče je za Mariju Kalas, najveću sopranistkinju 20. veka i divu neviđene popularnosti, život izgubio svaki smisao. Sav bol koji joj je zadavao grčki brodovlasnik u toku njihove duge veze, bio je ništa prema onom što je osećala znajući da mu je kraj blizu. Uprkos svemu, on je i dalje bio njena jedina prava i duboka ljubav, i sada, kad od nje zauvek odlazi, sve drugo je izgubilo na važnosti.

10 tajni najvećih diva svih vremena: Ovako su se negovale holivudske lepotice! (FOTO)​​​​​​​

foto: Profimedia

Odmah se vratila u Pariz i zatvorila u svoj raskošan stan napeto iščekujući bilo kakvu vest iz bolnice. Na isto odeljenje, igrom slučaja, dopremljena je i teško bolesna Vasina majka koja je tako mogla da joj prenosi šta medicinske sestre pričaju. Saznala je da ga svaki dan posećuje Žaklina Kenedi Onazis, s kojom je tada bio usred brakorazvodne parnice, a koja je naredila da se Mariji ne dozvoli pristup u Arijevu sobu. ‘Ona je tu samo zato što zna da je svi posmatraju’, rekla je Marija s gorčinom. I zaista, posle nekoliko nedelja Džeki se vratila u Ameriku i – otišla na skijanje. Arijevo stanje je neko vreme bilo stabilno, mogli su da ga operišu pa je izgledalo da će se oporaviti. Međutim, ponovo je klonuo, izgubio je dvadeset kilograma, zapadao u besvesna stanja. Rano ujutro, 9. marta 1975, Onazisova sestra Artemis pozvala je Mariju. ‘Kraj je blizu, dođi da se oprostiš s Arijem’, rekla joj je.

Kerolin Beset-Kenedi: Tragična ljubav modne ikone i sina Džona F. Kenedija

foto: Profimedia

Marija je ušla na sporedan ulaz i liftom za osoblje popela se do sobe gde je Ari ležao pod sterilnim šatorom, primajući kiseonik, bez svesti. Neko vreme je nemo stajala a zatim mu je prišla i počela nešto da mu šapuće. Na trenutak je otvorio oči – kao da je prepoznao. ‘To sam ja, Marija … tvoj slavuj’, rekla je tiho, a potom izgovorila nešto na grčkom.

Aristotel Sokrat Onazis umro je neposredno posle njihovog susreta, a Marija se spakovala i otputovala u Palm Bič, na Floridu. Želela je da izbegne gomile paparaca koji su nemilosrdno vrebali iza svakog ugla.

ODLAZAK U VEČNOST

Gubitak deteta, potom i oca, koji je u međuvremenu umro, i na kraju Arija, Mariju je potpuno uništio. Noći su joj postale mučenja: nije uspevala da zaspi ni uz dvostruke doze lekova. U stanu su joj i danju i noću bila upaljena sva svetla, jer je njen strah od mraka poprimio razmere fobije. ‘Jedino što zaista želim jeste da umrem’, priznala je sestri u dugom noćnom razgovoru.

Bog je, čini se, najzad čuo. Ujutro, 16. septembra 1977, ustala je, po običaju umorna i neispavana, i pred vratima kupatila se zateturala i pala. Dotrčala je Bruna i pomogla joj da se vrati u krevet. ‘Loše mi je’, rekla joj je na italijanskom. Dok je stigao lekar već je bila mrtva.

Poslednji ispraćaj održan je u grčkoj pravoslavnoj crkvi u Parizu, prepunoj buketa cveća pristiglih od Marijinih obožavalaca, najvećih svetskih operskih kuča, grčkog i francuskog predsednika, kneza Renije od Monaka, porodice Čerčil i od Onazisovih. Kad je Marijino telo trebalo da bude odvezeno u krematorijum, postavilo se pitanje je li to zaista poslednja volja operske dive, kako je tvrdila njena prijateljica Vaso. Otezanje s kremiranjem izazvalo je glasine da je, možda, reč o sumnjivoj smrti: samoubistvu ili čak ubistvu. Niko, međutim, nije tražio obdukciju pa je telo ipak kremirano. Tek kasnijim lekarskim analizama došlo se do zaključka da Marija nije umrla od srčanog udara, kako je pisalo u umrlici, već su joj otkazala pluća, što je posledica prekomernog uzimanja sredstava za spavanje, sredstava za razbuđivanje i antidepresiva.

Prvi put se udala za najmoćnijeg, drugi put za najbogatijeg: Životna priča Džeki Kenedi! (FOTO)

foto: Profimedia

Za Božić 1978. Pariz je bio šokiran vešću koja se proširila brzinom munje: provaljena je grobnica Marije Kalas i njena urna je ukradena. Marijina majka je odmah okrivila svog bivšeg zeta Meneginija, ali se ubrzo pokazalo da on s tim nema veze. Urna je pronađena istog dana, na drugom kraju groblja. Vaso je odmah preduzela sve da se, u dogovoru s grčkom vladom, Marijin pepeo prospe po Egejskom moru. Tako su 3. juna 1979. zemaljski ostaci najveće operske dive prošloga veka završili u moru na kojem je provela najlepše trenutke, uz čoveka kojeg je volela svim svojim krhkim i neponovljivim bićem.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs