Sudbina je tako htela

Brodovlasnik i čovek koga su žene obožavale: Jedna Marija je obeležila život morskog kralja! (FOTO)

Njegovo gotovo nemerljivo bogatstvo, veza sa operskom divom Marijom Kalas i odluka da se oženi Žaklinom Kenedi, svrstali su ga u red najintrigantnijih ličnosti na svetu
Vip priča
14:08h Autor:
Brodovlasnik i čovek koga su žene obožavale: Jedna Marija je obeležila život morskog kralja! (FOTO)
Foto: Profimedia

Brodovlasnički magnat Aristotel Onazis duže od četiri decenije gradio je odlučnošću, lukavstvom, prevarama i neobičnim duhom svoje prostrano carstvo. Njegova priča o poslovnom uspehu sasvim je suprotna od privatnog života koji je protekao u stilu grčke tragedije.

Njegovo gotovo nemerljivo bogatstvo, veza sa operskom divom Marijom Kalas i odluka da se oženi Žaklinom Kenedi, svrstali su ga u red najintrigantnijih ličnosti na svetu. Rođen je 1906. godine u Izmiru u grčkoj porodici srednje klase koja je sve izgubila po proterivanju Grka iz Turske 1922. Onazisova porodica je tada, izgubivši svoje imanje, izbegla u Grčku. Već sledeće godine Aristotel je krenuo za Argentinu gde je uprkos finansijskim poteškoćama uspeo da oživi porodični posao prerade duvana. Okušao se u raznim poslovima, ali svoj prvi milion je zaradio u poslu sa brodovima i tankerima. Često je optuživan za prevaru Sjedinjenih Američkih Država.

Kršio je zakon po kojem su svi brodovi sa američkom zastavom bili u vlasništvu osoba sa američkim državljanstvom. Platio je kaznu od sedam miliona, nakon čega je osnovao „Olimpik ervejz”.

Kako je patrijarhalna devojka iz Jugoslavije osvojila Donalda Trampa: Život kao iz bajke! (FOTO)

Onazis i Marija Kalas, foto: Profimedia
Onazis i Marija Kalas, foto: Profimedia

Onazis je umeo da vidi daleko u budućnost, što se ogledalo i u njegovom neverovatnom uspehu. Njegovu poslovnu imperiju činile su flota naftnih tankera, aviokompanija „Olimpik ervejz", duga lista najluksuznijih nekretnina od Njujorka do Pariza, ostrvo Škorpion i u to doba najluksuznija privatna jahta na svetu kojoj je dao ime po ćerki Kristini. Onazis je na jahti gostio i zabavljao najbogatije i najslavnije ličnosti svog doba. Između ostalih, Vinstona Čerčila, Josipa Broza Tita, Rudolfa Nurejeva, Gretu Garbo, Elizabet Tejlor...

U decembru 1946. godine Onazis se oženio Atinom Livanos, ćerkom velikog brodograditelja Stavrosa Livanosa, i sa njom dobio dvoje dece: sina Aleksandra i ćerku Kristinu. Povod za ovaj brak nije bila ljubav, već Onazisov osećaj za biznis. Ovom vezom osigurao je pristup u krug vrhunskih brodovlasnika, koji su njega, pridošlicu, prihvatili sa sumnjom i podozrenjem. Nakon razvoda Atina se udala za udovca svoje sestre i Onazisovog poslovnog rivala Stavrosa Niarkosa.

Udavila se, tajnu ponela u grob: Misteriozan život božanski lepe crnke! (FOTO)

Onazis sa suprugom Atinom, foto: Profimedia
Onazis sa suprugom Atinom, foto: Profimedia

Ljubav sa Marijom Kalas

Kada su se Onazis i Marija Kalas prvi put sreli na jednom balu u Veneciji, oboje su bili u brakovima. Marija sa trideset godina starijim mecenom i menadžerom Đovanijem Batistom Meneginijem, Aristotel sa Atinom Livanos. Kalas uz svog muža nije upoznala veliku strast. Onazis je uvek bio mačo, čovek koji je i u javnosti održavao ovakvu reputaciju o sebi i svojoj potenciji. Već na prvom susretu, između njih se rasplamsala vatra. Sa 33 godine, Marija Kalas bila je u zenitu slave, kritičari su pisali hvalospeve o boginji jedinstvenog glasa. Na krstarenju na „Kristini" rodila se velika ljubav. Kada se završilo putovanje, Marija je molila svog muža da se razvedu: „Hoću da ostanem kod Arista." Menegini je bio van sebe i javno je optužio Onazisa za slom svog braka. Onazis je napravio ponudu: „Koliko hoćete za Mariju? Pet ili deset miliona?" Ipak, Aristotel Onazis nije razmišljao o razvodu, hteo je obe, ljubavnicu i suprugu. I posle razvoda s Atinom, on ipak nije ponudio Mariji brak. Kada mu je ona 1960. godine objavila da je trudna, reagovao je grubo: „Imam već dvoje dece. Čemu još jedno?" Sin, koji je došao na svet, umro je nekoliko sati nakon rođenja. Ona se od ovog udarca dugo, a možda i nikad, nije oporavila.

Odnos sa Onazisom, duševni bolovi koji su pratili ovu burnu ljubav, odrazili su se i na njenu karijeru. Marija Kalas je sve više posezala za umirujućim sredstvima i tabletama za spavanje. Kada je, nakon svega, počelo da se piše i priča o Onazisovoj aferi sa Li Radživil, sestrom Džeki Kenedi, Marija je sebi htela da oduzme život. Onazis ju je našao u njenom pariskom stanu. Iako se nikada nije zaista od nje rastao, nije propuštao nijednu priliku da je povredi. Često je govorio: „Imaj na umu, ljubavi, da ti nisi moja žena, niti domaćica u kući. Ti si samo gost."

Životna priča tenisera nežnog srca: Jedna žena je od njega napravila pobednika! (FOTO)

Onazis i Marija Kalas, foto: Profimedia
Onazis i Marija Kalas, foto: Profimedia

Novi trofej: Džeki Kenedi

Godine 1964. Onazis se prvi put u javnosti pojavio sa Džeki Kenedi, a Marija Kalas je umirala od ljubomore. Venčali su se 1968. godine na Džekino insistiranje jer nije htela da osramoti svoju decu. Četiri meseca ranije Robert Kenedi, brat njenog pokojnog muža, ubijen je u Los Anđelesu. Tada je Džeki odlučila da je bolje da sa decom ode iz SAD. Brak sa Onazisom je imao smisla, on joj je dao novac i moć koji su joj u tom trenutku bili potrebni. Međutim, Onazis je ubrzo tražio razvod, koji nije mogao dobiti zbog nedostatka razloga po grčkim zakonima. U tom periodu je često pokušavao da vidi Mariju. Već 1969. godine, godinu dana nakon venčanja sa Džeki, njegove posete Marijinoj kući postale su sve češće. Jednom prilikom je u javnosti, u noćnom klubu „Maksim", Onazis uzviknuo glasno: „Kako je dobro opet osetiti Marijine debele kukove. Kostiju sam sit kod kuće." Džeki se pred kraj njihovog braka preselila u Njujork, gde je i ostala do smrti.

Onazis i Džeki Kenedi, foto: Profimedia
Onazis i Džeki Kenedi, foto: Profimedia

Zla kob je pratila porodicu

Porodicu Onazis je zadesila zaista velika tragedija. Aleksandar Onazis, Aristotelov sin, poginuo je u avionskoj nesreći. Ovo je dotuklo njegovu prvu ženu Atinu koja je ubrzo umrla. Onazis je oformio dobrotvornu fondaciju u čast svog sina. Njegova ćerka Kristina je u poslovnoj imperiji Onazis i fondaciji zauzimala važno mesto, čime je dokazala da je dostojan naslednik. Nažalost, privatno joj nisu cvetale ruže. Udavala se četiri puta, razvodila još brže. Bilo kako bilo, uveliko je upravljala milijardama kada je sa četvrtim izabranikom, francuskim zavodnikom Terijem Raselom, dobila ćerku koja je dobila ime po baki, Atina. Ali, sreća je i ovog puta izneverila. Terija su zanimali milioni više od njihove vlasnice, čim je ugledao prelepu Šveđanku Gabi Lendhejdž i novac je izgubio sjaj, a Kristina je još jednom bila ostavljena. Konačno, 18. novembra 1988, pronašli su je mrtvu, nagu i napuštenu od svih, u hotelu u Buenos Ajresu, gde je njen otac svojevremeno zaradio prvi milion dolara, kako se sumnja, predoziranu.

Kraj morskog kralja

Posle smrti sina Aleksandra, višestruki brodovlasnik počeo je sve više da oboleva. Mnogi su kasnije izjavili da je Aristotel istinski umro onog dana kad i njegov sin Aleksandar. Sve što je dotad sagradio i stvorio, nije mu značilo ništa posle sinovljeve smrti. Godine 1975. on je morao na lečenje zbog upale pluća. Kada je osetio da je kraj blizu, pozvao je Mariju: „Ona treba da dođe, supruga treba da dođe." Bliski prijatelji kažu da je Marija Kalas cele jedne noći preležala budna u njegovom bolesničkom krevetu. „Voleo sam te. Ne uvek dobro, ali toliko koliko sam samo mogao", navodno joj je rekao. Petnaestog maja 1975. godine umro je kralj brodova. Njegova ćerka Kristina je nasledila pola njegovog bogatstva. Druga polovina je otišla na Fondaciju Onazis, koju je uspostavio u čast sina Aleksandra. Džeki Kenedi je dobila deo nasledstva u nekretninama u iznosu od 23 miliona dolara.

Bila je diva, bogata i lepa, a onda se zaljubila u pogrešnog muškarca: Ljubav je koštala života!

Onazis i Marija Kalas, foto: Profimedia
Onazis i Marija Kalas, foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs