najpoznatija američka prva dama

Znala je da je Kenedi vara, ali je ostala uz njega: Otkriveno zašto Džeki nije napustila Džona! (FOTO)

Iako je već napisano nebrojeno knjiga o jednoj od najpoznatijih i najomiljenijih američkih prvih dama, delo autora Džej Rendija Taraborelija "Džeki, Dženet i Li" bacilo je novo svetlo na život Džeklin Kenedi Onazis, ali i njen odnos s majkom i sestrom. Da su u životu jedino važni novac i moć, učili su ih od malih nogu, a uprkos sestrinskom rivalstvu, bile su jedna uz drugu sve do kraja

Vip priča
Autor:
Znala je da je Kenedi vara, ali je ostala uz njega: Otkriveno zašto Džeki nije napustila Džona! (FOTO)
Foto: Profimedia

Na police knjižara širom sveta stiže još jedna biografija koja bi mogla, gotovo kao knjiga "Fire and Fury" koja je donela zanimljive informacije o Trampovima, otkriti javnosti nepoznate detalje o verovatno najpoznatijoj američkoj prvoj dami svih vremena - Džeklin Kenedi Onazis.

Reč je o knjizi "Jackie, Janet and Lee" ("Džeki, Dženet i Li") autora Džej Rendija Taraborelija, koja otkriva sve o odnosu Džeki Kenedi s njenom majkom Dženet Li, kao i sestrom Li Radzivil, ali i nekim drugim stvarima o kojima se godinama ćutalo.

Priča o dve sestre već je mnogo puta bila tema mnogobrojnih knjiga, ali autor ove ispričao ju je na sasvim drugi način - imao je nove intervjue s prijateljima i članovima porodice, kao i s njihovim polubratom.

foto: Profimedia

Sestre Džeki i Li od malih nogu su odgajane tako da su novac i moć najvažnije stvari u životu, a to im je svakodnevno napominjala njihova majka, koja je iza sebe imala dva braka, jedan s pripadnikom visokog društva sklonog preljubi, "Blek Džekom" Buvijeom, kao i neopisivo bogatim Hjuom D. Aukinklosom. Zato nije bilo druge, nego da Džeki i Li krenu majčinim stopama.

Džeklin Buvije na kraju se udala za Džona F. Kenedija, a priča o njihovoj ljubavi i braku i danas se prenosi. Posle njegove smrti udala se za grčkog magnata Aristotela Onazisa, ali retki znaju da je imala i vezu sa svetski poznatim arhitektom, kojeg je na kraju ostavila jer jednostavno nije imao dovoljno novca da prati njen životni tempo.

Ukleti klan Kenedijevih: Rabin prokleo svu decu da umru pre majke! (FOTO)

Njena sestra Li, kažu, imala je aferu s oba njena muža, a uz to je i sama imala tri braka - s nezakonitim pripadnikom kraljevske porodice, poljskim princem i holivudskim režiserom.

Ono što je opisivalo tri žene s prezimenom Buvije, osim lepote i stila, bila je njihova potreba za moći, novcem i statusom, koje su dobijale udajom za uticajne muškarce, a da dođu do cilja, nisu birale sredstva.

Iako su imale iste ciljeve u životu, njihov odnos bio je poprilično komplikovan, obeležen rivalstvom i snažnim uticajem majke na sve njihove odluke u životu.

Kada je reč o njenom najpoznatijem braku - onim sa Džonom F. Kenedijem - nova knjiga otkriva da je Džeki itekako bila svesna toga da joj je on neveran, a to mu je i jasno dala do znanja.

Potpuno izbrisana 20 godina: Zašto Kenedijevi nisu znali gde im je bolesna sestra? (FOTO)

foto: Profimedia

"Nije bila naivna. Imali su puno razgovora o tome, a ona mu je jasno dala do znanja da joj je dosta toga." U knjizi je autor napisao i kako je čak dva puta, upravo zbog nevere, Džeki razmišljala o razvodu. Oba puta majka i sestra su je uverile da to ne čini. "I tata je varao mamu, pa je sve ispalo u redu", rekla joj je sestra.

Iako je uvek bila pojam snage i elegancije, u knjizi se otkriva sasvim novi pogled na udovicu Džona F. Kenedija, koja je nakon atentata pala u depresiju, a tugu je lečila alkoholom i tabletama.

"Često je pretila da će počiniti samoubistvo. Nije mogla da spava, imala je noćne more, a uz sve to krivila je sebe za njegovu smrt govoreći da je metak trebalo da pogodi nju, a ne njega."

Za stolom su se ponašali kao svinje: Prljave tajne porodice Kenedi! (FOTO)

foto: Profimedia

Tako je jednom usred noći nazvala sestru Li i rekla da namerava da popije tablete s votkom jer ujutru ne želi da se probudi. Li je požurila u njen stan u Njujorku i bacila u WC sve tablete koje je pronašla. Nakon nekog vremena Džeki je smogla snage i krenula na terapije. Li je želela da je na sve načine vrati u život te iako se sama viđala s bogatim grčkim brodogradiocem Onazisom, na kraju ga je, zbog sreće Džeki i njene dece, prepustila njoj.

"Bila je svesna da, ukoliko se nešto dogodi s Džeki i decom, neće moći da živi s tim na duši. Zbog sestre se odrekla svoje ljubavi prema Onazisu i prepustila joj sreću", napisao je autor knjige.

Tajna veza Džeki Kenedi: Prosidbu bliskog prijatelja odbila zbog udaje za bogataša! (FOTO)

foto: Profimedia

Nakon atentata na američkog predsednika Džona Kenedija, Džeki nije predugo tugovala. Ljubav je ubrzo pronašla s arhitektom Džekom Vornikom, kojeg je upoznala kada je poželela da upravo on projektuje večnu vatru u memorijalnom centru za njenog pokojnog supruga.

Kada su otputovali na romantični odmor na Havaje 1966. godine, Džeki je čak razmišljala o udaji za njega.

"Džek je osetio koliko je Džeki očajna u potrazi za novim suprugom, u želji da pronađe i osnuje novu porodicu, a on je bio idealan za to da zaboravi sve strahote koje je prošla", otkrio je autor knjige za People, dodavši kako je sa Džekom imao intervju 2010. godine, pre nego što je arhitekta umro.

"Nisam siguran da li bi ikada došlo do venčanja. Mislim da ona nije bila toliko za tu ideju koliko on."

Jednog dana ona i Vornik imali su iskren razgovor o njegovoj finansijskoj situaciji.

Svi sažaljevaju Džona Kenedija: Niko ne spominje grozne stvari koje je njegov otac radio! (FOTO)

foto: Wikipedia

"Moram nešto da ti priznam", rekao joj je arhitekta i nastavio: "U dugovima sam oko 650 hiljada dolara." Kako piše u knjizi, Džeki mu je rekla da je sigurna da će on to "uspeti da reši". Nakon što joj je izjavio ljubav ona mu je rekla "zbogom".

"Ona nikako nije tražila vezu s nekim ko je u dugovima. Tako je i završila s Onazisom."

Uprkos raskidu, ostali su prijatelji, a Vornik je Džeki za svaki Dan zaljubljenih slao pisma i nastavio da radi to sve dok nije preminula. Čim je saznala da boluje od ne-Hodžkinovog limfoma, Vornik je ponovo bio uz nju. Kada ju je upitao kako se nosi s dijagnozom, Džeki mu je rekla: "Plačem s vremena na vreme. Uglavnom pod tušem, gde me niko ne čuje. Tako je najbolje."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs