Ko god je stigao do cilja - umro je

Najtragičnija porodica u istoriji Amerike: Ko je kriv za proklestvo Kenedijevih? (FOTO)

Porodica je obeležena tragedijama, nesrećama, ubistvima, aferama i nerazjašnjenim smrtnim slučajevima

Vip priča
19:27h Autor:
Najtragičnija porodica u istoriji Amerike: Ko je kriv za proklestvo Kenedijevih? (FOTO)
Foto: Profimedia

Bio je petak, tačno 12 sati i 30 minuta. Predsednička kolona kretala se ulicom Elm, jugoistočno od zgrade Teksaškog skladišta školskih knjiga kada su ispaljena najmanje tri hica iz puške.

Jedan hitac predsednika SAD-a Džona Ficdžeralda Kenedija pogodio je pravo u vrat i probio mu dušnik. Prvi je reagovao Klint Hil, agent Tajne službe. Hil je u želji da zaštiti predsednika iskočio iz automobila koji je bio u pratnji i dotrčao do predsedničke limuzine. No, bilo je kasno.

Metak iz puške Kenedija je u međuvremenu pogodio u glavu, poprskavši unutrašnjost limuzine krvlju i delovima njegovog mozga.

Džeki Kenedi, prva dama, je nakon drugog pucnja pokušala da se izvuče iz limuzine, no Hil ju je vratio na sedište. Limuzina je ubrzala prema bolnici Parklend Memorial koja je bila udaljena nekoliko minuta od mesta nesreće. Kenediju, nažalost, nije bilo pomoći. Umro je pola sata nakon atentata.

Šta je Džeki Kenedi uradila odmah nakon Džonove sahrane: Ispovest telohranitelja šokirala svet

foto: Profimedia

Ubistvo predsednika Džona F. Kenedija koje se dogodilo 22. nevembra 1963. godine u Dalasu postalo je jedna od najpoznatijih slika 20. veka. Svi se sećaju scene u kojoj Džeki Kenedi sedi zalivena krvlju u svom prepoznatljivom ružičastom kompletiću, sva u šoku, dok na zadnjem sedištu sav krvav leži predsednik SAD-a.

Kobnog 22. novembra Kenedi je posetio Dalas u sklopu predizborne kampanje za izbore 1964. godine. S njim u automobilu bili su njegova supruga Žaklin, teksaški guverner Džon Konali, koji je tokom atentata takođe bio ranjen, njegova supruga Neli i dva agenta Tajne službe. U trenutku atentata u zgradi Teksaškog skladišta školskih knjiga nalazio se bivši marinac Li Harvi Osvald. Oko podneva, pola sata pre nego što je ispaljen prvi metak, jedan od kolega Osvalda je video na šestom spratu. Odmah nakon atentata opis osimnjičenog je objavljen putem radija. Nekoliko blokova dalje Osvalda je video policajac J.D. Tipit.

Dama iz senke: Žena kojoj je Džeki Kenedi dugovala sve! (FOTO)

U trenutku kada ga je Tipit pozvao Osvald je izvadio pištolj i ubio policajca s četiri metka. Sakrio se u obližnjem bioskopu, no nije platio kartu pa je poslovođa bioskopa zvao policiju. Uhapšen je malo više od sat vremena nakon ubistva. Tvrdio je da nije kriv, no nikada nije imao priliku da se brani pred sudom.

Dva dana nakon atentata, u nedelju 24. novembra u 11 sati i 21 minut, policajci su Osvalda vodili kroz podrum sedišta policije kako bi ga premestili u okružni zatvor. Podrum je bio prepun novinara, uključujući i TV-ekipe koje su direktno prenosile događaj. I dok je Osvald u pratnji policije prolazio podrumom Džek Rubi, vlasnik lokalnog noćnog kluba, iznenada je ispalio hitac iz pištolja i pogodio ga u stomak. U 13 sati i sedam minuta Osvald je proglašen mrtvim.

Priča o Džeki: Žena bez koje bi Kenedi bio samo još jedan predsednik! (FOTO)

foto: Profimedia

Od ubistva Kenedija prošlo je više od 50 godina, a mnogi Amerikanci još uvek ne veruju da je Osvald krivac za smrt 35. predsednika SAD-a. Različite teorije zavere pronašle su krivce za ubistvo u mnogim organizacijama, od mafije do KGB-a i CIA-e.

Kenedi je bio vrlo omiljen predsednik. Slavili su ga kao idola. Zalagao se za mir, ljudska prava, socijalnu i zdravstvenu zaštitu svakog Amerikanca. Bio je prvi katolik i Irac u Beloj kući. Posebno se zalagao za prava Afroamerikanaca o Kongresu je predložio program kojim bi im se omogućila stvarna i potpuna građanska ravnopravnost. Prema nekim teorijama upravo je taj program bio povod za atentat. Pet godina nakon ubistva Džona F. Kenedija njegov mlađi brat Robert, tada senator, započeo je kampanju za nominaciju za predsedničku trku, kao kandidat Demokratske stranke. Uprkos kasnom ulasku u trku Kenedi je brzo preuzeo vođstvo i zadobio veliku podršku članova stranke.

No isti dan kada je potvrđen kao kandidat demokrata za Belu kuću i na njega je u Los Anđelesu izvršen atentat. Malo je koja porodica bila predmet tolikog obožavanja, a istovremeno toliko skandala i teorija zavera kao Kenedijevi.

Za stolom su se ponašali kao svinje: Prljave tajne porodice Kenedi! (FOTO)

Robert i Džon Kenedi
Robert i Džon Kenedifoto: Profimedia

Postoji i teorija o tome da je cela porodica ukleta jer kako je 2001. napisao Edvard Klajn u knjizi "Prokletstvo Kenedijevih" zaista se postavlja pitanje zašto je uvek neko iz te porodice čim bi stigao do cilja morao da plati najvišu cenu.

Postoji više teorija kako je kletva nastala. Prema jednoj, kletvu je na oca bivšeg američkog predednika Džozefa (Džoa) Kenedija, koji je navodno bio beskruplozan čovek i antisemitista, bacio jedan rabin. Prema drugoj, prokletstvo seže i dalje u istoriju i pripisuju ga Tomasu Ficdžeraldu, pradedi Džona Ficdžeralda Kenedija s majčine strane koji je “uznemirio duhove” u Irskoj.

Oni koji ne veruju u kletvu misle da je ona izmišljena kako bi se stalno dizale tenzije oko porodice koja je dala jednog predsednika Amerike, dva kandidata za predsednika i tri senatora.

A koliko se njihovo mišljenje još uvek uvažava videlo se i tokom presedničke kampanje kada je zgrožena istupima novoizabranog predsednika porodica Kenedi objavila otvoreno pismo Donaldu Trumpu.

Džozef (Džo) Kenedi i njegova supruga Rouz imali su devetoro dece od koji je čak četvoro tragično stradalo. Godinama pre nego što su ubijeni Džon i Robert život je izgubio njihov najstariji sin - Džozef Kenedi Mlađi- u kog je porodica polagala političke nade i verovala da će upravo on postati predsednik Amerike. No, taj je plan prekinut 1944. njegovom smrću. Poginuo je kao pilot u Drugom svetskom ratu. Bilo mu je 29. godina, a porodica nikada nije dobila njegovo telo.

Sahranila četvoro dece, umrla u 104. godini: Životna priča Rouz Kenedi, žene koja je stajala iza uspeha petorice muškaraca! (FOTO)

Kejtlin, Rouzmeri i Junis Kenedi
Kejtlin, Rouzmeri i Junis Kenedifoto: Profimedia

Četiri godine kasnije, takođe u avionskoj nesreći, poginula je sestra bivšeg američkog predsednika Kejtlin. Stradala je u 29. godini života pri padu aviona u Francuskoj, dok je putovala iz Pariza prema Azurnoj obali.

Druga sestra, Rouzmari, godinama je patila od psihičkog poremećaja pa je na predlog doktora i uz pristanak oca 1941. podvrgnuta lobotomiji. Zahvat je potpuno onesposobio tada 24-godišnju Rouzmari. Preminula je 2005. nakon više od 40 godina vegetiranja u mentalnoj instituciji.

Ostavili je da trune u bolnici, doživela 86. godina: Porodica Kenedi skupo platila ovaj greh! (FOTO)

foto: Profimedia

Sedam godina pre ubistva Džona Ficdžeralda Kenedija njegova supruga Džeki Kenedi rodila je mrtvu devojčicu. Godine 1963. dva dana nakon rođenja zbog problema s plućima umro je njihov sin Patrik.

Život su tragično izgubili i sinovi Roberta Kenedija. Dejvid Kenedi, koji se nikada nije oporavio od smrti oca, umro je 1984. od predoziranja kokainom, dok je drugi Robertov sin Majkl poginuo 1987. na skijanju u Aspenu. Imao je tek 39 godina.

Vožnja avionom bila je kobna i za jedinog sina bivšeg predsednika 38-godišnjeg Džona F. Kenedija Mlađeg. On je u maju 1999. iz okruga Eseks za Nju Džerzi vozio maleni avion. S njim u avionu bile su njegova žena i njena sestra. Dok su leteli nad Atlantikom, bila je noć i magla, Kenedi je postao dezorijentisan i srušio je avion u more. Niko nije preživeo nesreću.

Poslednja smrt u porodici dogodila se 2012. kada je Robertova druga supruga Meri Ričardson Kenedi počinila samoubistvo vešanjem.

Voleli su se jako i svađali su se jako: Tragičan kraj jedne od najvećih ljubavnih priča 20. veka! (FOTO)

Džon Kenedi Mlađi sa suprugom
Džon Kenedi Mlađi sa suprugomfoto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs