godišnjica rođenja džona kenedija

Priča o Džeki: Žena bez koje bi Kenedi bio samo još jedan predsednik! (FOTO)

Na 101. godišnjicu rođenja američkog predsednika Džona Ficdžeralda Kenedija prisećamo se žene "iz senke" bez koje JFK ne bi ušao u legendu

Vip priča
Autor:
Džeki Kenedi, Foto: Profimedia

Žaklina Buvije Kenedi Onazis rodila se 28. jula 1929. godine u Njujorku u imućnoj porodici francuskih korena. Kao miljenica oca Džona Vernoua Buvijea inače uspešnog brokera, rano se zainteresovala za svet moći i politike.

Iako joj to porodične prilike nisu nametale, nakon završetka prestižnog "George Washington Universityja" u Vašingtonu,  odlučila je da nađe posao. Zaposlila se u "Washington Times Heraldu" kao fotograf i novinarka pa je pratila rad američkog Kongresa i Senata.

 

Priča o venčanici Džeki Kenedi: Tajna koju 900 svatova nije moglo ni da nasluti! (FOTO)

foto: Profimedia

- Kako je tužno što žene moje generacije nisu trebale da rade ako su imale porodicu. Šta bi žena trebala da radi kada deca odrastu? Gledati kako se kišne kapi spuštaju niz prozor?, javno se zapitala Žaklina i tako otkrila svoju želju da žene budu ravnopravne.

S obzirom da je pripadala istom društvenom krugu kao i Džon F. Kenedi ne čudi što je upoznala zgodnog kongresmana na jednoj večeri u maju 1952. godine. Odmah ju je privukao njegov šarm, inteligencija, duhovitost i dobar izgled.

 

Delili su i zajedničke vrednosti: bili su katolici, voleli su da pišu i čitaju te su oboje u jednom trenutku živeli van SAD-a. Nakon što je Džon u decembru iste godine postao američki senator, počeli su se intenzivnije družiti i produbili svoju vezu.

 

Šta je Džeki Kenedi uradila rođenoj sestri: Žena kojoj je bogatstvo donelo nesreću (FOTO)

foto: Profimedia

Sudbonosno da izrekli su pred sedamstotina uvaženih gostiju u crkvi Sv. Marije u Njuportu 12. jula 1953. godine, a u medijima njihovo je venčanje proglašeno događajem godine. Ali uprkos tome, zlatni par vrlo se brzo počeo suočavati s velikim izazovima.

Džon je patio od hronične Adisonove bolesti zbog koje je imao velikih problema s nadbubrežnom žlezdom, a krajem 1954. godine bio je podvrgnut i dvema gotovo fatalnim operacijama kičme. Žaklina je pobacila 1955., a godinu dana kasnije na svet je donijela mrtvorođeno dete – njihovu prvu ćerkicu Arabelu.

Jednostavno neprocenjiva


Tokom izbora za drugi senatorski mandat, Džon je uvideo da su mase na skupovima uvek veće kad je uz njega stajala Džeki. Nakon pobede javno je istakao kako je njegova supruga bila jednostavno neprocenjiva u celoj kampanji, te joj tako odao i javnu zaslugu.

 

Zapanjujuća snaga Džeki Kenedi: Ne bi svaka žena mogla sve ovo da preživi! (FOTO)

foto: Profimedia

Istoričar Arthur M. Šlesinger kasnije je utvrdio da je Žaklina bila neverovatno politički osvešćena i upućena, te je mogla bezobzirno da proceni bilo koju situaciju. Svom je suprugu bila od velike koristi i tokom predsedničke kampanje, a doprinela je njegovom uspehu i dopadljivosti među glasačima i tako što mu je davala stilske savete.

 

I sama je privlačila veliku pažnju svojim modnim izborima, a na naslovnicama magazina pojavljivala se kao jedna od najbolje odevenih žena sveta koja je gajila posebnu ljubav prema kreacijama francuskih dizajnera.

 

Zahvaljujući elegantnom i decentnom stilu prva dama Sedinjenih Američkih Država vrlo je brzo postala modna ikona koju su mnogi želeli da kopiraju. Ali osim njenoh odevnih kombinacija, mnogi su želeli da "pozajme“ i njenu čeličnu snagu s kojom je susretala brojne životne nedaće.

Zapanjujuća ženska snaga Džeki Kenedi


Džeki Kenedi je poput dame podnosila sve životne izazove. Stajala je uz svog supruga uzdignute glave čak i kada se pričalo o njegovim vanbračnim aferama, a pogotovo kada su u središtu nagađanja bile slavne dame poput Merlin Monro.

 

Prvi put se udala za najmoćnijeg, drugi put za najbogatijeg: Životna priča Džeki Kenedi! (FOTO)

foto: Profimedia

Mislim da je jedna od najvažnijih uloga prve dame da se brine o predsedniku tako da on može nabolje služiti ljudima, priznala je Džeki Kenedi.

Pokazala je nadljudsku žensku snagu kad je uspela da preživi ono što niti jedan roditelj ne želi doživeti – smrt svoje dece.

Kenedijevi su, naime, bili ponosni roditelji ćerkice Karoline, koja je rođena 27. 11. 1957. godine, sina Džona koji je došao na svet tri godine kasnije. Obe trudnoće su bile teške, a Džeki je bila podvrgnuta carskom rezu.

 

Carskim rezom rodila je drugog sina Patrika 1963. godine, kojem je odmah dijagnostifikovana teška bolest pluća i zbog koje je beba umrla nakon 39 sati. Pretpostavlja se da je upravo ovaj traumatični događaj zbližio Džeki i Džona, koji su pronašli podršku jedno u drugome nakon ove tragedije.

 

Šta je Džeki Kenedi uradila odmah nakon Džonove sahrane: Ispovest telohranitelja šokirala svet

foto: Profimedia

U konačnici, Žaklina je bila tamo uz svojg supruga i onog kobnog jutra 22. npvembra 1963. u Dalasu kada je izvršen atentat na njegov život. Džon je preminuo nekoliko sati kasnije od posledica ispaljenih hitaca, a Džeki je uprkos velikom šoku i tuzi bila od neizmerne pomoći Lindonu B. Džonsonu koji je preuzeo ulogu američkog predsednika.

- Prošla sam kroz svašta i mnogo patila. Ali isto tako imala sam dosta srećnih trenutaka. Svaki trenutak u životu je drugačiji. Dobro, loše, izazovi, radost, tragedija, ljubav i sreća – svi su oni ispresecani u jednu neopisivu reč koja se zove život. Ne možeš odvojiti dobro od lošeg, i možda nema potrebe da se to uopšte i radi, priznala je Džeki Kenedi.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs