Džejn Vrajtsmen

Dama iz senke: Žena kojoj je Džeki Kenedi dugovala sve! (FOTO)

Obe su bile prefinjene i vrlo diskretne, gajile veliku ljubav prema umetnosti i modi, s tom razlikom što je upravo Džejn bila ta koja je oblikovala taj dobar ukus po kome je Žaklina bila čuvena.

Moda
12:37h Autor:
Dama iz senke: Žena kojoj je Džeki Kenedi dugovala sve! (FOTO)
Džeki Kenedi i Džejn Vrajtsmen, Foto: Profimedia

Iako je pre par godina Veniti Fer napisao možda i najobimniji članak o Džejn Vrajtsmen, filantropu, kolekcionaru, muzejskom patronu i članici visokog društva, dobar deo njene životne priče obavijen je velom misterije, piše Elle.

Čak i sada, sa svojih 98 godina, Džejn ne želi da razotkriva detalje iz svoje prošlosti, niti da govori o periodu odrastanja u malom gradiću u Mičigenu, pogotovo o stvarima koje se tiču njene porodice.

A govorilo se i pisalo svašta, najšokantnija je bila činjenica da je mirna, pristojna i uvek prijateljski raspoložena Džejn, preselivši se tokom Velike depresije sa majkom u Los Anđeles, postala predmet ogovaranja upravo zbog majke, koja je bila njena sušta suprotnost.

Najintrigantnija dama u modnoj istoriji: Ko je bila muza Iv Sen Lorena koju je obožavao čitav modni milje Pariza? (FOTO)

foto: Profimedia

Naime, Ajlin Larkin, majka tadašnje 16-godišnje Džejn koja je pohađala državnu srednju školu, vodila je buran noćni život i redovno izlazila u kafe Gala, poznat po gostima koji su mahom uključivali holivudski džet set.

Ajlin, rodom iz Alabame, posedovala je i jak južnjački akcenat i istu takvu ličnost i stav, o čemu je najbolje možda govorio njen nadimak - Čagi.

Sa druge strane, kako kažu drugovi iz njene srednje škole, Džejn je bila oličenje damskog ponašanja i prefinjenog stila, sve njene haljine bile su perfektne i ispeglane bolje od bilo čijih, dok je ona sama bila vrlo šarmantna, fina i komunikativna.

Volis Simpson, najveća muza modnog sveta: U kraljevsku palatu ušetala u crnoj seksi haljini! (FOTO)

Uz sve to posedovala je sitnu, skladnu građu i privlačne crte lica, te ne čudi što se vrlo brzo uklopila u umetničko i džet-set društvo Holivuda. Ovako prefinjena i otmena, sa manirima iz visokog društva Džejn je radeći kao model za kupaće kostime u jednoj robnoj kući, zapala za oko dve decenije starijem Čarlsu Vrajtsmenu - vlasniku naftne kompanije, koji je ugledavši Džejn izjavio: "Želim ovo. Ne kostim, već devojku."

I to što je želeo imućni Čarls, koji je takođe stremio tome da dostigne one najviše slojeve društva - u kojima nije bilo dovoljno samo biti bogat da biste postali deo prestižnog elitnog kruga, već i da negujete jedan imidž koji je podrazumevao ženu sa manirima, dobio je.

Upravo je Džejn bila njegova ulaznica za svet visokog društva kojim su oboje bili opčinjeni.

Sedam odličnih dokumentaraca o inspirativnim ženama: Hrabre, kreativne i mudre! (VIDEO)

A post shared by Robert Leleux (@robertleleux) on

Zajedničkim snagama osvojili su i najtvrdokornije pripadnike elitnog američkog društva i postali cenjen i voljen par u prestižnim njujorškim krugovima. Naime, Čarls je bio taj koji je u Džejn video kapacitet i talenat, te joj je omogućio najbolje tutore francuskog jezika, profesore umetnosti, ali i stručnjake iz oblasti mode i enterijera.

Sve gore navedeno, mlada Džejn je uspešno savladala, a kako su njeni profesori kasnije naveli, razlog za to bila je činjeica da je Džejn svaka od ovih oblasti iskreno interesovala, a posebno polje umetnosti, te mode i enterijera za koji je imala i dara, što će se kasnije u nekoliko navrata i dokazati.

Uz novac i besprekoran ukus mlade gospođe Vrajtsmen, nije potrajalo mnogo pre no što je par osvojio najviše krugove društva u Palm Biču, gde je bio njihov prvi dom.

Najveće muze Šanela: One su harizmatične, nežne i jake! (FOTO)

A post shared by PETRUS (@petruswills) on

Džejn je zajedničkim snagama sa svojim učiteljem - čuvenim dekoraterom Stefanom Boudininom, predsednikom prestižne francuske kompanije za dizajn Mezon Jansen, uredila dom na obali Palm Biča.

Boudinin je bio poznat i po tome što je davao savete vojvotkinji od Vindzora, kao i iranskom šahu, a Vrajtsmenovima je pomogao da od klasične vile, naprave mali francusku palatu na obali, sa modernim elementima za uživanje.

Prevara, osveta, najveća tragedija: Život ludački bogate italijanske princeze! (FOTO)

A post shared by Robert Leleux (@robertleleux) on

Pored klasičnog nameštaja i posuđa, te čuvenih umetničkih dela, izdvajao se parket koji je bio donesen iz pariske kraljevske palate! Samo dekoracija vile, Čarlsa i Džejn koštala je preko 16 miliona dolara, što je za ono vreme bila više nego impozantna cifra.

Poseban detalj činili su bašta i dvorište, u kome se nalazio ogroman bazen okružen palmama, sa pogledom na more. Bazen je punjen morskom vodom, a tokom hladnijih večeri i zimskih meseci zagrevan je, te je bio omiljen među gostima Vrajtsmen para.

Kontroverzni život Fiatovog naslednika: Ne izvinjavam se za svoju prošlost! (FOTO)

A post shared by Anthony Smith (@abooksmith) on

Kako su se velikom brzinom penjali ka vrhu društvene lestvice, tako su i imena njihovih prijatelja bila sve cenjenija.

Među ovim imenima, kao posebno bliski prijatelji isticali su se Žaklina i Džon F. Kenedi.

I upravo je Kenedi bio jedan od tih čuvenih gostiju koji je obožavao da provodi vreme u bazenu Vrajtsmen, kako zbog hedonizma, tako i zbog povrede leđa koju je imao.

Sa druge strane Žaklina se svojim odmerenim ponašanjem i damskom diskretnošću odlično slagala sa Džejn, te su ubrzo postale bliske prijateljice.

Njihovo prijateljstvo je učvršćeno, kada je Džejn postala član komiteta lepih umetnosti Bele kuće i svojim besprekornim ukusom savetovala Džeki u vezi preuređenja Bele kuće, te joj preporučila Boudinina, ali ujedno bila i finansijer za preuređenje Plave sobe - jedne od najvećih u Beloj kući.

Kada je Bela kuća konačno restauirana, iako je u tome veliku ulogu odigrala Jayne, ni u jednom trenutku nije preuzela zasluge, već je sve skomno i dostojanstveno pripisala Džeki i njenom izvrsnom ukusu.

Šta je Džeki Kenedi uradila rođenoj sestri: Žena kojoj je bogatstvo donelo nesreću (FOTO)

A post shared by Alessandra Branca (@abranca) on

Pored toga što su se Vrajtsmena u jednom trenutku preselili na Menhetn - čemu su od starta i težili, a njihov dom je izgledao poput svojevrsnog muzeja sa najprefinjenijom dekoracijom, te izuzetno cenjenim umetninama (bili su članovi eksluzivnog kluba - posedovali su jedno od svega 24 svetu poznata Vermerova dela), ubrzo su zbog svog izuzetnog ukusa postali vrlo cenjeni u najvišim umetničkim krugovima Njujorka.

Tako je Džejn postala jedan od patrona njujorškog Metropolitan muzeja, dok su ona i Čarls bili jedni od najvećih američkih filantropista na polju umetnosti.

Čitava jedna soba iz njihovog njujorškog stana nalazi se upravo u Metroplitan muzeju, razlog za to su naravno ogromne vrednosti svakog parčeta nameštaja, koje je staro vekovima, a poreklo vodi iz neke od aristokratskih evropskih porodica.

Životna priča Glorije Vanderbilt (93): Bogata naslednica kojoj je sudbina zadala najteže udarce! (FOTO)

A post shared by Robert Leleux (@robertleleux) on

I nije samo dobar ukus za enterijer, te prestižan dekor bio ono po čemu se nekada potpuno nepoznata devojka iz Mičigena, sada isticala u visokom njujorškom društvu.

Džejn je posedovala impozantnu kolekciju nakita i zavidan modni ukus, protkan posebnom elegantnom notom, koja nikada nije odskakala, ali se isticala upečatljivim detaljima.

Ovi detalji uglavnom su bili spektakularni broševi sačinjeni od dijamanata i bisera.

Njena kolekcija broševa između ostalog sadržala je i određene primerke čija je vrednost mahom neprocenjiva.

Pegi Gugenhajm: Preko kreveta brojnih umetnika 20. veka promenila tok umetnosti (FOTO

Među njima je i zlatno-srebrni broš u obliku mašne, optočen dragim kamenjem, koji datira iz 1850. godine, čiji je prethodni vlasnik bila princeza Marina, koja je ovo parče nakita dobila na poklon od svoje majke - velike vojvotkinje Elene Vladimirovne od Rusije, a nošen je na krunisanju kralja Džordža VI 1937., te kraljice Elizabete II 1953. godine.

Kako je Džejn došla u posedstvo ovog broša nije poznato.

Pored broševa tu su i minđuše i ogrlice od safira, rubina i korala koje potpisuju Bulgari, Kartije, Van Klif & Arpels, kao i Tifani.

Neverovatna životna priča Helene Rubinštajn: Izgradila carstvo, udavala se dva puta, izgubila sina! (FOTO)

U pitanju je naravno zavidan broj aksesoara ogromne vrednosti, koja će bez sumnje pripasti nekoj od njenih donatorskih organizacija namenjenoj očuvanju posebnih umetnina.

Iako je prema američkoj umetničkoj sceni svojim istančanim ukusom i ogromnim filantropskim doprinosima bila više nego velikodušna, Džejn Vrajtsmen se nikada nije isticala u javnosti, bez obzira na veliko interesovanje medija koje je danas kada je ova velika dama u pitanju, utoliko veće.

Držala se stava da njena dela treba da govore više od onoga što ona ima da kaže.

A to je po svoj prilici zaista mnogo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs