ODUŠEVIĆETE SE

Ručak na brzinu: Napravite rižoto sa šampinjonima, kremasti ukus obara s nogu! (RECEPT)

Ako još niste probali rižoto na ovaj način, sada je pravo vreme, a verujemo da će vas oduševiti njegov bogat ukus

Recepti
Autor:
Ručak na brzinu: Napravite rižoto sa šampinjonima, kremasti ukus obara s nogu! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Šampinjoni su dostupni tokom cele godine, pirinač je idealna namirnica kada je u pitanju obrok na brzinu, a njihova kombinacija u vidu rižota jedna je od omiljenih obroka mnogih.

Kod pripreme rižota jako je važno znati odabrati odgovarajući pirinač, poznavati tehnike kuvanja rižota (tostiranje pirinča, dodavanje vina zbog kiseline, zalivanje vrelim temeljcem tokom celog kuvanja, te na kraju o dodavanje maslaca).

Bitno je da ga poslužite odmah kad je kuvan. Uz ovaj ćete recept naučiti sve korake, a naučeno možete primeniti i kasnije kod drugih vama omiljenih rižota.

3 recepta za rižoto: Ručak gotov za 15 minuta! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 2 komada praziluka
  • 250 grama svežih šampinjona
  • 250 grama pirinča
  • 1 čen belog luka
  • 1 mala čili papričica
  • 150 ml belog suvog vina
  • 1 l temeljca ili vode
  • maslinovo ulje
  • so
  • biber
  • prstohvat majčine dušice (sušena ili sveža)
  • 30 – 40 grama narendanog sira (parmezan)
  • 50 grama maslaca

Priprema:

  • Praziluk očistite, iseckajte na kolutiće (i beli, i zeleni deo) i isperite pod mlazom vode, te dobro ocedite.
  • Šampinjone lagano očistite pa ih naseckajte na kriške.
  • Zagrejte širu posudu ili dublji tiganj, dodajte maslinovo ulje koje oko 2 minuta aromatizujte jednim čenom belog luka (presecite na pola da pusti više arome) i jednom malom čili papričicom.
  • U posudu dodajte praziluk i dinstajte 4-5 minuta, nakon toga dodajte prstohvat majčine dušice i na iseckane šampinjone koje dinstate dodatnih 5-7 minuta, odnosno dok ne ispari sva tečnost (ako su je šampinjoni pustili).
  • Potom u lonac dodajte pirinač koji kratko tostirajte (iako su drugi sastojci u posudi, dno posude bi trebalo biti bez tečnosti da se pirinač može lepo tostirati na dobro zagrejanom dnu) i stalno mešajte.
  • Dodajte vino i kad alkohol iz vina ispari i dodajte temeljac.
  • Posolite.
  • U posebnoj posudi zagrevavajte temeljac.
  • Temeljac stavite na vatru i neka stalno vri, te time polivajte rižoto dok ne potrošite svu tečnost ili dok rižoto ne bude kuvan (od trenutka ubacivanja pirinča potrebno je oko 16-18 min, odnosno, zavisi od tipa pirinča koj ste stavili kuvati.
  • Nemojte prekuvati pirinač.
  • 2 minuta pre kraja kuvanja dodajte biber, promešajte, ugasite vatru i dodajte na kockice iseckan maslac i dobro izmešajte.
  • Ostavite da poklopljeno odstoji nekoliko minuta i nakon toga još jednom izmešajte i odmah poslužite.

Babin bosanski rižoto: Provereno leči anemiju! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs