Nezaboravan ukus

Tartiflet od mladog krompira i piletine: Sočni složenac prste da poližeš! (RECEPT)

Ručak koji će vam prijati u svakoj prilici

Recepti
Autor:
Tartiflet od mladog krompira i piletine: Sočni složenac prste da poližeš! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastojci: 10 mladih krompira srednje veličine, 200 g dimljenih pilećih grudi, 200 g mocarele, 100 g topljenog sira, 150 g šunke, 1 manja glavica crnog luka, 160 ml suvog belog vina, 300 ml pavlake za kuvanje, 50 g putera, 2 kašičice origana, kašičica majčine dušice, so i biber po ukusu.

Priprema: Oprati krompir i staviti ga u šerpu sa kipućom posoljenom vodom. Blanširajte 6-8 minuta, pa ocedite vodu i ostavite da se ohladi.

Dimljene grudi iseći na kockice i pržiti ih na umerenoj vatri dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite na ubrus da se ocedi višak masti. Sitno useckan luk propžiti u istom tiganju na vreloj masnoći.

Dodati origano i majčinu dušicu i začiniti solju i biberom. Vratiti dimljene grudi u tiganj, dodati vino i ostaviti da se krčka 4-5 minuta dok alkohol ne ispari.

Mocarelu iseći na kriške. Hladan i oljušten krompir seći na krugove debljine 1 cm. U podmazan pleh ili vatrostalnu činiju poređati krugove od krompira, ravnomerno rasporediti nadev sa lukom i dimljenim grudima, preko poređati komade šunke i malo topljenog sira (možete ređati cele liske ili ih kidati na komadiće i posipati).

Složiti drugi red krompira, pa poređati mocarelu i red šunke. Na treći red krugova od krompira bogato posuti sir, kriške mocarele i malo od nadeva sa dimljenim grudima.

Preliti tartiflet pavlakom, zatim otopljenim puterom, i preostalim topljenim sirom i nadevom od dimljenih grudi. Peći u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni 30-35 minuta dok ne dobije zlatnu i hrskavu koricu.

Poslužite uz belo vino i zelenu salatu. Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs