Hilandarski kuvar

Zaboravljeno jelo hilandarskih monaha: Hranljivo i zdravo, a iza manastirskih zidina se redovno sprema (RECEPT)

Oni i danas izazivaju pažnju i primenu u eskluzivnim nacionalnim kuhinjama.

Recepti
Autor:
Foto: Profimedia

Ishrana je u srednjem veku zavisila od mnogih faktora, pre svega od nivoa praizvodnje hrane i društvene klase o kojoj se radi. Broj vrsta biljaka i životinja, korišćenih u ishrani, bio je znatno manji nego danas kada se sa drugih kontinenata šire nove vrste i razvijaju sorte i način proizvodnje sa većim prinosom.

 

Tako je srednjovekovni čovek bio više okrenut prirodi, lovu, ribolovu i korišćenju viće biljnih vrsta iz prirode uz proizvodnju poljoprivrednih praizvoda.

 

Naravno, drugačije su se hranili seljaci od plemstva i sveštenstvo.

 

Seljačka jela su bila jednostavna, ali često ukusna, tako da su se neka od njih u tradiciji održala do danas u svim krajevima Srbije. Za razliku od seljačke kuhinje koja se sačuvala samo u tradiciji i retkim zabeleženim receptima, vlastelinska, a posebno monaška je zabeležena u brojnim spisima i posebnim kuvarima.

 

Doktor je 7 dana bio u Hilandaru: Tamo sam video čuda koja medicina ne može da objasni!

foto: Shutterstock

Oni su nastali i do danas se sasačuvali u brojnim zapadnoevropskim samostanima (kod nas u spisima manastira Hilandara). Oni i danas izazivaju pažnju i primenu u eskluzivnim nacionalnim kuhinjama.

 

A evo koje je jelo bilo najpoznatije! Pripremite ga i vi!

 

Varivo od mladog boba (Hilandar)

 

Bob i sočivo (leće) su veoma hranjive mahunarke koje su se u srednjem veku daleko više gajile nego pasulj. Danas su skoro potpuno nestale sa naših polja i trpeza.

 

Sastojci:

 

- 1/2 kg mladog bobovog zrna
- glavica crnog luka
- 2 kašike ulja
- so
- peršun
- lovorov list
- malo tucane suve paprike
- 1/2 kašike brašna

 

Priprema: Na ulju poprzite sitno seckan luk, zatim dodajte bob i dinstajte dok potpuno ne omekša. Zatim dodajte so i pomenute začine, sipajte pola kašike brašna koje se razmute u vodi, a zatim kuvajtejoš 15 minuta.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...