probajte

Pekarske kifle: Savršeno testo čiji miris podseća na detinjstvo! (RECEPT)

Preukusne kifle, prave se lako i sigurni smo da nećete više idći u pekaru, već ćete od sada uvek praviti svoje

Recepti
Autor:
Pekarske kifle: Savršeno testo čiji miris podseća na detinjstvo! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastojci: 1 kg brašna, 2 kašičice soli, 1 supena kašika šećera, 2 kesice suvog kvasca, ½ litre vrele vode i 1 dl ulja. Plus ulja za podlogu i premazivanje.

Uputstvo: U duboki sud staviti so pa brašno, šećer, kvasac ulje te uz lagano dodavanje vode mesiti testo. Voda treba da je što toplija, koliko da može da se stavi ruka a da ipak ne peče. Testo u sudu mesiti dok ne počne da se odvaja od zidova posude, tada ga izbaciti na pouljenu radnu površinu i mesiti minimum 5 minuta, da postane lepo elastično i glatko. Nuljiti čistu činiju staviti testo u nju, pokriti krpom i ostaviti da naraste.

Testo premešivati nekoliko puta (bar 2, 3 puta), svaki put na pouljenoj površini. Nadolaziće brzo zbog vruće vode i kvasca.

Posle trećeg premešivanja testo podeliti na 16 komada (može i na manje pa će kifle biti veće), napraviti kuglice i poređati ih na nauljeni poslužavnik, pokriti i ostaviti da narastu. Narsle kuglice na nauljenoj površini oklagijom razvaljavati u elipsaste komade, ne suviše tanke i rolati po dužini.

Urolane kifle poređati opet na nauljenu radnu površinu, pokriti i ostaviti da narastaju.

Kako se peku: Dok pripremljene kifle narastaju uključiti rernu na 250 stepeni, u rernu staviti pleh/plehove (ako imate mogućnost za pečenje u više plehova odjednom) da se greju zajedno. Kada je postgnuta temperatura otvoriti vrata rerne i pleh izvući koliko da mogu da se poređaju kifle, na njega baciti malo brašna ili kukuruznog griza i poređati kifle. Vratiti u rernu i peći 12-ak minuta. Naravno sve zavisi od rerne i jačine.

Napomena: Ako u rerni može da se peče samo na jednom plehu nije problem, samo će se postupak ponoviti sa drugom turom kifli, a one će malo duže narastati (neće im škoditi).

Savet: Kifle se mogu premazati i žumancetom pre pečenja, po želji ali nije potrebno s obzirom koliko su ukusne.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs