Za svaku priliku

Gola torta: Čokoladni dezert sa trešnjama čiji se ukus ne zaboravlja! (RECEPT)

Od samog pogleda na ovu tortu zastaje dah. Toliko je lepa da ćete teška srca iseći prvo parče, ali kad je probate, teško ćete se zaustaviti da ne uzmete još
Recepti 18.06.2016. - 17:25h Autor: 24sata.hr
Foto: Thinkstock
  • 70 minuta
  • Srednje teško

Sastojci

  • 250 g brašna
  • 1 i 1⁄2 kašičica praška za pecivo
  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 125 g maslaca
  • 2 jaja
  • 1,25 dl kisele pavlake
  • 200 g šećera
  • 1,25 dl vode
  • 1⁄2 kašičice soli
  • 250 g marmelade od trešanja
  • 3 kašike likera od trešanja
  • 2 dl slatke pavlake
  • Čokoladni preliv:250 g čokolade za kuvanje
  • 2 kašike maslaca
  • 300 g trešanja

Priprema

 

Korak 1: Dva kalupa za torte obložite papirom za pečenje. Izmešajte brašno sa praškom za pecivo i malo soli. Otopite čokoladu i 1,2 dl vode na pari. Ostavite da se ohladi. Penasto umutite maslac i smeđi šećer. Mešajući dodajte jedno po jedno jaje, otopljenu čokoladu, pavlaku i brašno.

 

Korak 2: Smesu razdelite u dva kalupa i stavite da se peče. Pecite oko 40 minuta, dok čačkalica koju ubodete u sredinu torte ne ostane suva. Ohladite kore. Umutitet pavlaku sa likerom od trešanja. Koru stavite na pleh (tanjir ili poslužavnik) i premažite marmeladom od trešanja, pa zatim premažite umućenom pavlakom.

 

Korak 3: Pokrijte drugom korom, pa celu tortu premažite preostalom marmeladom. Na pari otopite čokoladu i maslac. Prelijte čokoladnim prelivom vrh torte, pa poređajte po njoj trešnje.

 

Vasina torta: Omiljena srpska poslastica za svaku priliku! (RECEPT)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs