mekano i ukusno

DOMAĆI KROASANI: Vazdušasti i mekani kao iz pekare, pravi su izbor za sve obroke

Donosimo vam recept za kroasane čiji ukus je teško zaboraviti.

Recepti
Autor:
DOMAĆI KROASANI: Vazdušasti i mekani kao iz pekare, pravi su izbor za sve obroke
Recept za kroasane, Foto: Printscreen Youtube/ Domaći recepti

Recept za domaće kiflice sa margarinom oduševio je sve domaćice, a sada vam donosimo recept za najvazdušastije kroasane koje možete puniti po vašoj želji. Mekani su i veoma ukusni, te se mogu naći na trpezi u svakoj prilici.

Sastojci:

  • 600 ml vode
  • 1 kašika šećera
  • 40 g svežeg ili 10 g suvog kvasca
  • 50 ml ulja
  • 1-2 kašike soli
  • 375 g margarina
  • 1 kg mekog brašna
  • 1 jaje za premazivanje

Priprema:

Prvo staviti margarin ili maslac u zamrzivač da se stvrdnu. Nije potrebno da to radite mnogo ranije. U posudu za mešenje sipati toplu vodu. Dodati šećer, kvasac i jednu kašiku brašna i sve žicom promešati. Dodati brašna odokativno, pa opet izmešati varjačom ili rukom. Zatim dodati so, pola mere ulja i još brašna.

So odredite sami, zavisno da li pravite slatke ili slane kroasane. Jedna kašika je dovoljna za slatke, neće testo biti slano, ali se mora dodati kako ne bi bilo bljutavo i bezukusno. Za slane povećajte količinu.

Opet sve mešati varjačom ili rukom i postepeno dodavati brašno sve dok testo ne postane tvrđe, a zatim ga mesiti. Nakon što je testo umešeno, stavi na radnu površinu i preliti ostatkom ulja. Zatim mesiti sve dok se ulje potpuno ne ugradi u testo. Posuti brašno po stolu, pa testo podeliti na 16 delova. Svaki deo oblikovati u lopticu, a zatim prekriti krpom i ostaviti 30 minuta da odstoji.

Kroasani
Kroasanifoto: Printscreen Youtube/ Domaći recepti

Posle 30 minuta svaku lopticu uz pomoć oklagije i malo brašna razvući na prečnik otprilike 20cm. Odabrati dva najveća komada testa i te krugove odvojiti. Ne morate mnogo da vodite računa da je svaki krug precizan jer ćete ga posle rukom oblikovati.

Kroasani
Kroasanifoto: Printscreen Youtube/ Domaći recepti

Prvo staviti jedan od većih krugova dole, pa narendati margarin. Staviti preko drugi krug testa i njega rukom razvući po rubovima testa ispod. Rukom pritisnuti odozgo kako bi se lepo zalepilo.

Postupak ponavljati sve do poslednjeg dela testa. Odozgo staviti ono drugo veće testo koje je prethodno odvojeno, te opet sve utisnuti rukom.

Kroasani
Kroasanifoto: Printscreen Youtube/ Domaći recepti

Posuti brašnom ispod i oko naslaganog testa i polako oklagijom razvući prvo stiskajući sredinu pa ostale delove. Pred kraj, okrenui testo, još dodatno razvući i iseći na više delova. Puniti po želji.

Kroasani
Kroasanifoto: Printscreen Youtube/ Domaći recepti

Uviti kroasane i poslagati u obložen pleh, a zatim prekriti krpom i ostaviti da odstoje 30 minuta. Kroasane premazati umućenim jajetom i peći na 200 stepeni oko 20 minuta.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs