Sastojci:
- pakovanje posne testenine
- maslinovo ulje
- suncokretovo ulje
- stari hleb
- so
- tahin
Priprema:
Obarite testeninu u ključaloj vodi, sa malo soli i zejtina. Skuvane i oceđene rezance, još dok su vrući, prelijte maslinovim uljem i blago proprženim mrvicama od hleba. U Hilandru se, a tako bi trebalo da bude i u svakoj kući, hleb nikad ne baca.
Pred serviranje, rezanci se preliju tahinom. Tako rezanci dobijaju ukus, ali i boju.
Ako tahin, pak, pravite sami, evo kako to možete učiniti:
200 g susama malo propečete u tiganju sa debljim dnom (ali strogo vodite računa da ne zagori susam, jer tahin onda bude gorkog ukusa). Proprženi susam stavljate u blender, dodajete malo maslinovog ulja, posolite, pa blendirate i tako postepeno sa uljem i mešanjem, dok se ne zgusne dovoljno da bi lepo mogao da se razmazuje.
Prijatno!