PROBAJTE NA OVAJ NAČIN

OVAKO SE PRAVILNO KISELI KUPUS: Starinski recept koji provereno uspeva čak i početnicima!

Jesen je stigla, kupus je tu, vreme je za pripremu zimnice, a ona je nezamisliva bez kisleog kupusa. Da bi vam uspeo, pratite ovaj recept

Recepti
Autor:
Foto: Shutterstock

Tajna je u tome što se količina soli ne vezuje za količinu kupusa, nego za količinu vode koja se sipa preko njega. Kilogram soli ide na 30 kg kupusa.

Osim kupusa potrebno je:

  • kilogram soli na 30 kg kupusa
  • gušća pamučna krpa
  • kamen ili tegla zapremine 1,5 l
Kupus, Kiseli kupus
foto: Shutterstock

Priprema:

Glavice kupusa očišćene od površinskog sloja listova oprati, zarezati krstić na korenu i ređati ih u bure. Nekoliko glavica kupusa preseći na četvrtine i polovine i njih ugurati između celih glavica kako bi se zaglavile, odnosno čvrsto stajale.

Naliti vodu dva prsta iznad kupusa. Staviti preko kupusa drveni ili plastični pritiskač. Preko pritiskača staviti kamen ili teglu punu vode. Raširiti krpu i na nju staviti potrebnu količinu soli, uviti je i staviti pored kamena. So će se polako otapati i padati do dna, tako da nije potrebno pretakanje rasola.

Zatvoriti bure i povremeno kontrolisati količinu vode nekoliko dana. Dolivati vodu po potrebi, da glavice kupusa ne budu van vode. Pritom ispirati kamen, a ukoliko se koristi tegla, obavezno je oprati spolja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...