Stara srpska jela

KRALJEVSKI BIFTEK SA DVORA NEMANJIĆA: Recept iz 1920. već 100 godina je najpopularniji način prirpeme mesa!

Recept koji oduševljava i moderne kuvare

Recepti
Autor:
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Za vreme vladavine Nemanjića od kraljeva Radoslava i Milutina, preko cara Dušana i poslednjeg Uroša, kulinarstvo u Srbiji je u mnogim segmentima bilo ispred evropskog.

 

Recept koji smo za vas izdvojili datira iz 1290. godine i ssakupljen je u okviru obimne građe iz života na dvoru Nemanjića.

Neki od recepata su “oživeli” u pojedinim restoranima, lako se spremaju, pa vam predlažemo da i vi kod kuće pripremite ovo ukusno srednjevekovno jelo.

 

U pitanju je juneći biftek na dvorski način.

 

Način pripreme: Od junećeg bifteka iseku se osrednji komadići i potope u rasol od kupusa da odstoje dan i noć. Izvade se, osuše i utrljaju belim lukom i maslinovim uljem. Tako marinirano meso se peče na žaru.

 

Za to vreme, izmešaju se crno vino, med, pečurke i kupine. Sos se pšeničnim brašnom poveže do srednje gustine i time se prelije isprženo meso.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...