probajte

KINESKE PALAČINKE SA MLADIM LUKOM: Hrskave spolja, sočne iznutra! (RECEPT)

Sa skorim dolaskom proleća dolaze i mnoge sveže namirnice i vreme je da se ponovo zaputimo na pijacu kako bismo isprobali neke od njih. To je i dobar razlog za isprobavanje nekih novih recepata koji koriste baš te sveže sastojke.

Recepti
Autor:
KINESKE PALAČINKE SA MLADIM LUKOM: Hrskave spolja, sočne iznutra! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Danas vam predlažemo kinesko jelo – palačinke sa mladim lukom, koje ima bezbroj varijanti u zemlji iz koje dolazi. Predstavlja popularnu uličnu hranu, ali može da bude i zanimljivo rešenje za vikend uživanje, lagani ručak ili dugi doručak. Ideja iza ovog jela je da palačinke budu hrskave spolja, a sočne i višeslojne iznutra, uz obavezni sos u koji ćete umakati vruće testo. Sveukupno vreme pripreme je malo više od sat vremena, a navedene količine predviđene su za 4 palačinke obima oko 20 centimetara, a vi ih dozirajte po potrebi.

Sastojci:

Testo

  • 300 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 195 ml tople vode
  • Pasta
  • 35 g brašna
  • jedna i po kašičica soli
  • 4 kašike ulja
  • 2 mlada luka, sitno seckana

Sos

1 kašika sirćeta

1 kašika blagog soja sosa

1 kašičica kristal šećera

1 čen belog luka, sitno seckan

parče đumbira oko 3 cm, oljušten i isečen na trakice

Fil

  • Neutralno ulje (od semena grožđa ili slično) za podmazivanje i prženje
  • 2 kašičice svinjske masti (opciono)
  • 3 mlada luka, sitno seckana

Priprema:

U velikoj činiji pomešajte brašno i so. Polako sipajte vodu, sve vreme mešajući, sve dok se ne dobije testo koje je glatko i sjajno i koje se polako odvaja od ivice posude. Mesite 15 minuta ručno ili 7 do 10 minuta u mikseru. Po potrebi dodajte malo brašna ili malo vode u testo. Prekrijte plastičnom folijom i ostavite da stoji na sobnoj temperaturi oko jednog sata, ili do jednog dana u frižideru.

U maloj činiji pomešajte brašno i so i ostavite sa strane. Tiganj zagrejte na srednju temperaturu i sipajte biljno ulje. Iseckajte mladi luk i dodajte ga u tiganj. Pržite dok ne postane zlatnožut, oko 5 do 7 minuta. Izvadite luk iz ulja, a ulje sipajte u činiju sa brašnom i solju i mešajte dok ne dobijete pastu.

U maloj činiji pomešajte sirće, soja sos, šećer, beli luk i đumbir i ostavite sos po strani.

Testo podelite na četiri jednaka dela i potom svaki pojedinačno oblikujte rukama i razvaljajte pomoću oklagije. Napravite pravougaonike dimenzije oko 30 x 10 cm kako biste u testo dodali pastu i mladi luk. Presavijte testo na trećine kao što biste učinili sa pismom i potom zarolajte u oblik valjka. Postavite ga uspravno i polako pritisnite rukom tako da na kraju dobijete kružni oblik.

Razvaljajte u četiri kruga obima oko 20 cm. Zagrejte tiganj sa dve kašike ulja na srednju temperaturu i polako dodajte prvi disk, odnosno palačinku. Pržite oko 1 minuta na jednoj strani, potom malo smanjite temperaturu i pržite još 2 minuta sa poklopljenim tiganjem dok donja strana ne dobije zlatnu boju.

Okrenite palačinku na drugu stranu i pržite još 2 minuta sa poklopcem. Sklonite poklopac, povećajte malo temperaturu i pržite još 2 minuta. Poslužite tople, sa sosom za umakanje sa strane.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs