probajte

Francuska svilena pita: Najlakši recept za čokoladnu fantaziju koja se topi u ustima!

U originalnom receptu punjenje u piti činio je čokoladni puding, ali  on je postupno zamenjen raskošnim mus filom

Recepti 06.02.2021. - 11:49h Autor: Stil / punkufer.hr
Francuska svilena pita, Foto: Shutterstock

Francuska svilena pita nema nikakve veze s Francuskom. Reč je o američkom izumu osmišljenom pedesetih godina prošlog veka na jednom takmičenju. Pita je dobila ime po raskošnoj teksturi koja klizi niz grlo poput najfinije svile.

U originalnom receptu punjenje u piti činio je čokoladni puding, ali on je postupno zamenjen raskošnim mus filom. S obzirom da je reč o dezertu koji se mora staviti u frižider pre posluživanja, baza pite čine usitnjeni keks s puterom koji ne gube na teksturi nakon hlađenja.

 

U recept za francusku svilenu pitu idu sirova jaja. Ako nemate domaća pasterizovana jaja pouzdanog porekla, iste možete lagano da umutite na pari sa šećerom pa dodati u recept.

Sastojci za koru:

 

 

  • 200 grama čajnog keksa po izboru
  • 85 grama putera

 

Sastojci za fil:

 

  • 200 grama šećera
  • 170 grama omekšanog putera
  • 85 grama tamne čokolade
  • 3 jaja
  • 2 kašike likera po ozboru ili ruma


Šlag za ukrašavanje

 

Priprema:


1. Zagrejte rernu  na 170 stepeni.

2. Sameljite keks u fini prah i pomešajte s puterom. Mešajte dok ne dobijete vlažnu smesu.

 

3. Utisnite prstima smesu u lim za pečenje.

4. Stavite da se peče u rerni na 10 do 12 minuta, odnosno dok se podloga ne stisne.

5. Izvadite iz rerne i pustite da se ohladi do kraja.

6. Dok se hladi podloga, napravite fil : Otopite čokoladu u mikrotalasnoj rerni ili na pari.

7. U mikseru umutite puter  i šećer u glatki krem. Za to će vam biti potrebno oko tri minute mućenja.

8. U puter dodajte rastopljenu čokoladu i liker.

9. Postepeno dodajtea jaja – jedno po jedno – i mutite mikserom sve dok ne dobijete gladak fil. Premažite je preko ohlađene podloge i stavite u frižider na tri do četiri sata.

10. Preko ohlađene francuske svilene pite premažite šlag. Po želji možete ukrasiti i s nekoliko čokoladnih kapljica. 

 

Prijatno!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...