probajte

Limončelo tiramisu: Italijanski dezert koji se topi u ustima! (RECEPT)

Tiramisu je tradicionalni italijanski dezert koji se sastoji od piškota umočenih u kafu i bogato oplemenjenih kremom od maskarpone sira...

Recepti
Autor:
Limončelo tiramisu: Italijanski dezert koji se topi u ustima! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Da li ste znali da postoji i „lakša“ osvežavajuća verzija puna vitamina C? Ili barem smo si mi tako opravdali pravljenje ovog sočnog kolača s dodatkom likera limončelo koje se pravi od limuna. Za limončelo sirup:

  • 240 ml likera limočelo
  • 240 ml vode
  • 100 grama šećera
  • 180 ml sveže isceđenog soka limuna
  • 40 piškota

Za maskarpone kremu:

  • 450 grama maskarpone sira
  • 350 grama pavlake za šlag
  • 150 grama džema od limuna
  • 60 grama šećera u prahu

Priprema:

1. U loncu zagrejte limončelo, vodu, šećer i limunov sok na umerenoj temperaturi i uz često mešanje dok se šećer ne istopi do kraja. 2. Stavite sirup sa strane da se ohladi na sobnu temperaturu. 3. Za to vreme mikserom umutite pavlaku u šlag. Umešajte u njega šećer u prahu.

4. U posebnoj činiji umutite maskaropne sir s džemom od limuna. 5. Pažljivo umešajte šlag u smesu od maskarpone sira i limuna. 6. Umočite pišote u limončelo sirup, pa ga položite u vatrostalnu posudu u kojoj ćete pripremiti kolač. 7. Piškote posložite jedan do drugoga u red da u potpunosti prekrije dno posude. 8. Preko piškota umočenih u sirup premažite polovinu fila od sira maskarpone, šlaga i limuna.

9. Preko smese ponovo stavite piškote umočene u sirup, pa celi kolač završite s ostatkom fila. 10. Ukrasite kolač s malo limunove korice.

11. Stavite kolač u frižider na barem šest sati ili preko noći. Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs