VANILICE

Bakine vanilice: Čisto savršenstvo koje se jednostavno i lako priprema! (RECEPT)

Kolači koji će vas mirisom i ukusom podsetiti na detinjstvo.

Recepti
Autor:
Bakine vanilice: Čisto savršenstvo koje se jednostavno i lako priprema! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Potrebni sastojci:

  • 250 g masti, maslaca ili margarina
  • 1/2 šoljice za kafu šećera
  • 1/2 šoljice za kafu mleka
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 jaje
  • 400-500 g brašna
  • 2 vanilina šećera
  • šećer u prahu
  • pekmez (prema ukusu-kajsija/šljiva/breskva)

Priprema:

Umutite mast da postane penasta, pa dodajte šećer i vanilin šećer. Kada se sve lepo sjedini dodajte mleko i jaje i dalje muteći. Posteteno dodajte prosejano brašno i mesite testo.

Prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu i mesite dok ne dobijete glatku smesu. Podelite testo na dva dela. Ako imate vremena ostavite testo u frižideru 15-20 minita prekriveno prijanjajućom folijom.

Ako nemate vremena pređite na izradu odmah. Rastanjite testo debljine oko 1 cm i čašicom za rakiju (ako nemate modlu) vadite krugove. Preostali deo testa opet rastanjite i ponovljajte postupak dok ne utrošite svo testo.

Složite krugove u podmazan pleh i pecite vanilice u zagrejanoj rerni na 180 C, oko 10-15 minuta. Vreme pečenja zavisi od vaše rerne, vanilice treba da ostanu svetle.

Dok su vanilice još mlake mazati ih džemom ili pekmezom i sastvaljati. Blago pritisnite da se marmelada lepo rasporedi. Vanilice uvaljajte u prah šećer. Po želji u prah šećer možete dodati vanilin šećer.

(Stil.kurir.rs/Najboljirecepti)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs