neverovatno ukusno

Spanać na mleku: Ovako se sprema jelo koje smo obožavali kao deca! (RECEPT)

Da li ste kao mali voleli spanać na mleku? Verujemo da jeste, iako mi poznajemo i one koji nisu, ali ga zato sada obožavaju...

Recepti
Autor:
Spanać na mleku: Ovako se sprema jelo koje smo obožavali kao deca! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Nema osobe koja, volela ga ili ne, barem jednom nije probala spanać na mleku. Recepti za ovo jelo iz vrtića variraju i razlikuju se u detaljima. Neko sitnije isecka spanać, neko grublje, neko dodabeli luk, neko ne, neko dodaje i kiselo mleko. Ali kako god da ga napravite, spanać na mleku jednostavno je i zasitno jelo koje ćete sa zadovoljstvom počistiti iz tanjira. Još ako uz njega ispečete koje jaje na oko i napravite kremasti pire-krompir (ma može i neka šnicla), imaćete pravi pravcati obrok!

Sastojci:

  • 1 kg svežeg spanaća
  • 30 g putera ili 3 kašičice ulja
  • 2 kašike brašna
  • 2 režnja belog luka
  • dva prstohvata soli
  • 500 ml mleka

Priprema:

1. Operite spanać, odstranite tvrđe stabljike pa ga stavite u duboki lonac, prelijte hladnom vodom i stavite da se kuva. Kad provri, kuvajte ga 5-6 minuta, potom ocedite i ohladite. Spanać usitnite oštrim nožem.

2. U dubljem tiganju otopite puter ili zagrejte ulje, dodajte brašno pa ga zažutite (pazite da vam ne zagori). Sklonite tiganj s vatre pa dodajte pritisnuti ili sitno iseckani beli luk. Čim luk zamiriše, dodajte usitnjeni spanać i zalijte polovinom mleka i vratite na vatru. Kuvajte na srednje jakoj vatri, a čim se zgusne, dodajte ostatak mleka pa posolite i kuvajte dodatnih 10-ak minuta. Prema ukusu dodatno začinite solju i biberom po želji.

3. Poslužite uz pečena jaja na oko i pire-krompir.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs