I dok većina Sjedinjenih Američkih Država dan započinje doručkom sastavljenim od žitarica i mleka ili pak jaja i slanine, u Lujizijani ujutro je popularno naručiti nešto „konkretnije“ – grillades and grits. Tačnije, riječ je kaši od griza koji se kuva „na slano“ s dodatkom putera i pavlake za kuvanje pa se sjedninjuje sa dinstanim mesom od junetine i povrćem u popularnom braon sosu– gravyju. Za pripremu ovog jela koje je osnova kreolske kuhinje najčešće se koristi junetina ili teletina. Za pripremu griza se tradicionalno ne koriste instant verzije, već grubo mlevena pšenica koju je potrebno termički obrađivati i po sat ili dva vremena. Ali mi vam donosimo brži recept. I uz najbolju organizaciju u kuhinji i prečice, i dalje će vam biti potrebno barem sat vremena za pripremu ovog jela. Baš zato najbolje je recept testirati za vikend kada imate nešto više vremena na raspolaganju.
Sastojci za griz:
- 250 g instant griza
- 125 ml pavlake za kuvanje
- 125 ml mleka
- 30 g putera
- 1 l vode
- so i biberpo želji
Sastojci za dinstano meso:
- 450 g nemasne junetine
- 300 ml mesnog bujona
- 75 g sveže paprike
- 50 g celera
- 6 kašičica brašna
- 2 češnja belog luka
- 2 kašike seckanog svežeg peršuna
- 1 konzerva seckanog paradajza iz konzerve (400 g)
- 1 luk
- ½ kašičice sušenog timijana
- ½ kašičice sušenog bosiljka
- so i biber po želji
- ljuti sos po želji
- biljno ulje za dinstanje
Za pripremu griza se tradicionalno ne koriste instant verzije, već grubo mlevena pšenica koju je potrebno termički obrađivati i po sat ili dva vremena.