probajte

DINSTANO MESO SA GRIZOM: Najukusnije jelo s juga Amerike! (RECEPT)

Za pripremu griza se tradicionalno ne koriste instant verzije, već grubo mlevena pšenica koju je potrebno termički obrađivati i po sat ili dva vremena.

Recepti
Autor:
DINSTANO MESO SA GRIZOM: Najukusnije jelo s juga Amerike! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

I dok većina Sjedinjenih Američkih Država dan započinje doručkom sastavljenim od žitarica i mleka ili pak jaja i slanine, u Lujizijani ujutro je popularno naručiti nešto „konkretnije“ – grillades and grits. Tačnije, riječ je kaši od griza koji se kuva „na slano“ s dodatkom putera i pavlake za kuvanje pa se sjedninjuje sa dinstanim mesom od junetine i povrćem u popularnom braon sosu– gravyju. Za pripremu ovog jela koje je osnova kreolske kuhinje najčešće se koristi junetina ili teletina. Za pripremu griza se tradicionalno ne koriste instant verzije, već grubo mlevena pšenica koju je potrebno termički obrađivati i po sat ili dva vremena. Ali mi vam donosimo brži recept. I uz najbolju organizaciju u kuhinji i prečice, i dalje će vam biti potrebno barem sat vremena za pripremu ovog jela. Baš zato najbolje je recept testirati za vikend kada imate nešto više vremena na raspolaganju.

Sastojci za griz:

  • 250 g instant griza
  • 125 ml pavlake za kuvanje
  • 125 ml mleka
  • 30 g putera
  • 1 l vode
  • so i biberpo želji

Sastojci za dinstano meso:

  • 450 g nemasne junetine
  • 300 ml mesnog bujona
  • 75 g sveže paprike
  • 50 g celera
  • 6 kašičica brašna
  • 2 češnja belog luka
  • 2 kašike seckanog svežeg peršuna
  • 1 konzerva seckanog paradajza iz konzerve (400 g)
  • 1 luk
  • ½ kašičice sušenog timijana
  • ½ kašičice sušenog bosiljka
  • so i biber po želji
  • ljuti sos po želji
  • biljno ulje za dinstanje

Priprema dinstanog mesa i griza:

Pripremite griz: zagrejte vodu u loncu na šporetu, pa kad provrije ubacite griz uz stalno mešanje da se ne stvore grudvice. Smanjite temperaturu na lagano i kuvajte sve zajedno oko tri minuta.

Dodajte pavlaku za kuvanje i mleko, dobro promešajte i kuvajte još dva minuta.

Posolite i pobiberite po želji. Na kraju dodajte puter.

Pripremite meso: isecite meso na kocke debljine oko pet centimetara te ih pomešajte s četiri kašičice brašna. Meso dobro uvaljajte u brašno da prekriva površinu mesa.

Na tiganju zagrejte malo ulja pa na njemu dinstajte meso dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju sa svih strana. Stavite ga sa strane.

U istom tiganju dinstajte luk, celer i papriku iseckanu na manje kocke. Dinstajte par minuta dok povrće ne omekša. Dodajte sirno seckani beli luk i dinstajte sve zajedno još minut-dva. Uklonite povrće iz tiganja.

Dodajte u tiganj dve kašičice brašna i dve kašike ulja, pomešajte ih i dinstajte par minuta dok brašno ne potamni. Podlijte tada s mesnim bujonom i dobro promešajte da uklonite eventualne grudvice. Vratite u tiganj dinstano povrće i meso.

Uspite sada i konzervu sa sitno seckanim paradajzom. Začinite sa sušenim bosiljkom i timijanom, solju, biberom i malo ljutog sosa po želji.

Kuvajte sve zajedno oko 40 do 60 minuta dok se meso termički ne obradi do kraja.

Kuvanu kašu od griza poslužite s mesom i malo svežeg peršina.

Prjatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs